Po oglądnięciu na spokojnie i porównaniu do mojego mkIV zauważyłem kilka nowości:
1. Przycisk WB wywędrował na górę aparatu a ikonka WB na górny LCD. Rozwiązanie prosto z 50D i 5DmkII. Nie rozumiem tej zmiany bo przecież WB zmienia się stosunkowo rzadko. Przynajmniej ja nie widzę takiej potrzeby bo fotografuję w RAW-ach ale reporterzy agencyjni nie mają czasu na RAW-y więc może faktycznie ma to sens.
2. Zabrakło oznaczeń lupy na przyciskach normalnie służących do powiększania zdjęcia. Czyżby Canon zdecydował się na rozwiązanie rodem z Nikonów? Wciskanie lupy i kręcenie kółkiem?
3. Gdzie się podział przycisk dostępu do Picture Styles? W sumie można się domyślać, że skoro jest dedykowany przycisk do Live View to w Picture Styles można wchodzić przyciskiem SET, jak za czasów 30D
4. Nie wiem co to za przycisk obok tylnego LCD. Nie poznaję tej ikonki. Ktoś podpowie?
5. Wcześniej nie zauważyłem że główny wyświetlacz ma inne proporcje boków niż w mkIV. Może w końcu zdjęcie będzie wyświetlane bez czarnego paska na górze.

Generalnie to jestem tą puszką zachwycony ))
Szkoda tylko, że szybko sobie jej nie kupię bo Mark IV zrobił dopiero około 50 000 zdjęć i nie ma sensu go wymieniać