Strona 9 z 84 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 837

Wątek: Canon 1D X - następca 1D4 i 1Ds3

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frani0 Zobacz posta
    Jednym słowem Canon pokazał iż jest daleko za Nikonem i teraz ma zamiar nadrabiać. Gdy Nikon szykuje się do wydania egzemplarza o matrycy 36 MP to Canon wypuszcza flagowy okręt o matrycy 18 MP... Jestem zawiedziony poza tym reszta wydaje się ok.
    Nikon... szykuje się. Teraz nic nie mają i nie wiadomo co pokażą. Obecnie mają 9 fps przy 12 mpix w d3s lub 24 mpix 5 fps w d3x, ale tylko iso 6400 (boost mode, normalnie 1600).

Przeliczając rozdzielczość to z 18mpix wychodzi wydruk o dłuższym boku 44cm przy 300dpi. Mało?
    Łatwo się dać marketingowi zrobić w numerki. 24mpix vs 18mpix przy wydruku 300dpi to jest 51cm vs 44cm 36mpix? To wychodzi 2x większy plik (ok. 7350x4900px) a wydruk urośnie raptem do 62cm. Już jest wystarczająco dużo do większości zastosowań a wiele więcej nawet przy 2x większej ilości mpix nie będzie.

Po drugie czy studyjny potrzebuje wielkiego, ciężkiego, szybkiego klamota z uszczelkami? Bo tak patrząc na sukces 5D chyba nawet dobry AF wydaje się zbędny

Po trzecie wielu twierdzi że obiektywy są do... W/g tej teorii te extra pixele mogą nie dostarczyć więcej informacji na zdjęciu :wink:

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Smutny wniosek jednak jest taki, że jeśli postęp w konstrukcji matryc się w ogóle się jakiś dokonał, to raczej niewielki. Więc na przełomową puszkę przyjdzie jeszcze chyba długo poczekać...
    Skalując w górę matrycę z 7D można machnąć puszkę, gdzie ilość pixeli przewyższa zachcianki większości forumowych jęczydeł i jakość pewnie nie była by taka zła. Tylko kto będzie chciał produkować tyle zbędnych danych? Postęp postępem. Jest jeszcze ekonomia i fizyka, które sprowadzają zachcianki na ziemię szybko i brutalnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Ogólnie co by nie gadać to BONKowa trójka się chowa
    Muszę przyznać z zadowoleniem, że w końcu się doczekałem Szkoda że dopiero po tylu latach (i trochę drogo)

Cena 7000 sugeruje, że przy zachowaniu ceny następcy 5D2 na poziomie 2500-3000, a pewnie będą chcieli mieć body FF tak tanio, mogą z powodzeniem wcisnąć jakieś body do oferty za 4000-5000. Następca 5D2 bądź body uzupełniające linię z powodzeniem może dostać 36mpix w body jak 7D i iść po 5k.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

A mi siępodoba 1Ds2 bo ma rozsądne 16Mpix, a cena jest w moim zasięgu.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Skalując w górę matrycę z 7D można machnąć puszkę, gdzie ilość pixeli przewyższa zachcianki większości forumowych jęczydeł i jakość pewnie nie była by taka zła. Tylko kto będzie chciał produkować tyle zbędnych danych? Postęp postępem. Jest jeszcze ekonomia i fizyka, które sprowadzają zachcianki na ziemię szybko i brutalnie
    Raczej nie o taki postęp mi chodziło. Rozdzielczosć prawie mi wystarcza obecna. Chciałbym np. nowe ISO 25600 czy cuś takie jak obecne 1600. Fizyka wcale tego nie ogranicza. Ekonomia może i tak, zwłaszcza w wydaniu obecnego "kapitalizmu" (czyt. "póki leci kasa nie kiwniemy ani palcem").

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przyznam szczerze, nie spodziewałem się tego. Ten korpus ma WSZYSTKO, czego chciałem w Canonowym korpusie. Oficjalnie mówię, że moja 5D mark II "nagle przestała robić zdjęcia"

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Chciałbym np. nowe ISO 25600 czy cuś takie jak obecne 1600. Fizyka wcale tego nie ogranicza. Ekonomia może i tak, zwłaszcza w wydaniu obecnego "kapitalizmu" (czyt. "póki leci kasa nie kiwniemy ani palcem").
    Obecne 1600 w czym? Skąd wiesz, że nowe body tego nie oferuje? :P Nie marnuj sił narzekając na zapas
    ...

Początki nałogu

Domyślnie

a jak sprawa wygląda z większymi pixelami? czy to przełoży się na ostrość? Mniejsza?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zależy jaki filtr AA na matrycy, jaki obiektyw, etc. Poza jakimiś ewentualnymi, szczególnymi przypadkami nie powinien być gorszy od 21 mpix z 5D Mark II.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

piękna matryca. czy to "16 kanałowa" znaczy po prostu 16-bitowa?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Świetna pucha a sporo narzekań. Wszystkim nie dogodzi ale TU naprawdę nie ma (na razie) na co narzekać. Na nikoniarze.pl już 10 stron o 1D X więc ma większe branie .
    Zastanawia mnie tylko fakt, że praktycznie pół roku przed wprowadzeniem jej do sklepów już jest reklamowana. Ciekawe dlaczego ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzeba się mniej starać o ochronę i przecieki po oddaniu puszki testerom :-) Przypuszczalnie chodzi o to, że mają zrobioną elektronikę, którą mogą się publicznie chwalić (co jest istotne zważywszy na różne imprezy sportowe w przyszłym roku i planowanie wydatków w agencjach), a potrzebują dopracować algorytmy w firmware. Zwłaszcza, że w tym aparacie praktycznie wszystkie układy są nowe.

Strona 9 z 84 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów