Strona 29 z 84 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 837

Wątek: Canon 1D X - następca 1D4 i 1Ds3

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak mnie dzisiaj naszło w drodze na uczelnie.
    Skoro są 2gniazda CFek to czemu tego nie wykorzystać na zasadzie zbliżonej do RAID 0??
    W buforze siedzi Ni plików. Powiedzmy, że "i" nieparzyste zapisują się na karcie 1 a "i" parzyste na karcie 2. -> 2x większa prędkość zapisu -> 2x szybciej opróżniany bufor -> więcej zdjęć w serii! W dodatku, można założyć 2x większe bezpieczeństwo danych. Zakładając, że aparat jest kierowany głównie do fotoreporterów którzy w większości robią zdjęcia seriami to w przypadku awarii którejś z kart mamy podobne ujęcie wykonane ułamek sekundy później na drugiej karcie.
    IMHO wykonalne. Nie musi być też sztywno naprzemiennie. Wystarczy zadać warunek żeby fota się zapisywała na karcie która nie jest akurat "busy". Jeżeli obie nie są to np. można dać użytkownikowi wybór w C.fn jaki jest priorytet (karta1, karta2, karta szybsza(jeżeli nie są zamontowane 2takie same), karta mniej zapełniona)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obawiam się, że taka kombinacja może dać pewne przyśpieszenie w opróżnianiu bufora, ale raczej na pewno nie będzie ono dwa razy szybsze. Dość dużo zależy od kontrolera pamięci flash i wcale nie jest powiedziane, że jest on na tyle przepustowy, by podołać takiemu zadaniu. Chociaż - w teorii - jest to oczywiście możliwe.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No moment mamy tutaj doczynienia z flagowym modelem tak?
    Skoro już zastosowali 2 gniazda kart to niech zastosują najlepszy możliwy kontroler, albo jak trzeba to nawet 2. Puszka za 7000$, ponoć tworzona bez kompromisów, najlepsza jakość, najlepsza wydajność. Więc czemu nie?
    Ok niech nie będzie to 2x szybciej ale chociażby 1,5x - to i tak zawsze szybciej
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    .... 2x większe bezpieczeństwo danych....
    A niby jak? RAID1 tak ale RAID0? Jesli np. 1 karta padnie to co? - na 2 bedziesz mial tylko "polowki" zdjec (i tak nie odtworzysz), nie dasz rady zrzucic zdjec czytnikiem - chyba ze Canon by wymyslil oprogramowanie co bierze czesc danych z 1 karty - potem czesc danych z 2 karty i "skleja". To nie zadziala.

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Trzeba będzie zgłosić do Canona aby w nowej rewizji dodali jeszcze jedno gniazdo. Wtedy na pewno się uda
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    A niby jak? RAID1 tak ale RAID0? Jesli np. 1 karta padnie to co? - na 2 bedziesz mial tylko "polowki" zdjec (i tak nie odtworzysz), nie dasz rady zrzucic zdjec czytnikiem - chyba ze Canon by wymyslil oprogramowanie co bierze czesc danych z 1 karty - potem czesc danych z 2 karty i "skleja". To nie zadziala.
    A przeczytałeś dokładnie?
    Napisałem NA ZASADZIE ZBLIŻONEJ DO RAID 0 w takim sensie żeby zapisywać po całym pliku na jednej i na drugiej karcie...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Zasada zbliżona do Raid? Ale jak bardzo zbliżona? I z której strony zbliżona? Panie.. opatentuj ten pomysł zbliżenia do Raid będziesz bogaty
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

użyłem porównania do RAID0 ponieważ chodzi mi o korzyść związaną z równoległym zapisem na dwóch nośnikach jako analogię do systemu RAID0.
    Jakie są tego korzyści to ten ktoś się interesuje albo używa ten wie.
    A skoro w 1DX są już 2gniazda tego samego typu to czemu by tego nie wykorzystać.
    W pewnym sensie jest już to wykorzystane poprzez zapis RAWa na karcie 1, a JPGa na karcie 2 w opcji RAW+JPG. Więc dlaczego robiąc w samych RAWach nie zapisywać naprzemiennie po jednym pliku na jednej i po jednym na drugiej karcie?
    strideer przynajmniej wysilił się na podjęcie dyskusji twierdząc, że może to być niemożliwe poprzez ograniczenia kontrolera pamięci flash. O to mi chodziło o dyskusję czy jest to możliwe bądź też nie, może i błędnie użyłem porównania do RAID0, ale czy to powód do czepiania się?
    Ale niektórzy muszą się czepiać dla samego czepiania się - norma na tym forum
    Tak samo jak narzekanie dla samego narzekania (albo jak nas na coś nie stać to dobrze ponarzekać, że do ****, będzie pewnie od razu lżej ) bądź opiniowanie sprzętu którego nawet przez szybkę się nie widziało

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak pokazuje historia, Canon jest raczej konserwatywny jeżeli chodzi o wprowadzanie tego rodzaju nowinek. Niewykluczone, że w przyszłości taki równoczesny zapis na karty stanie się faktem. Wydaje mi się jednak, że funkcja równoległego (w sensie na obie karty zapisujemy to samo) jest jakby bardziej praktycznym podejściem do sprawy.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

A ja laik myślałem, że w jedynkach już teraz zapisuje się na dwie karty na raz... Ech człowiek się uczy co chwila
    Teraz mam powód aby nie kupić 1Dx
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 29 z 84 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów