Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Używany 40D opłaca się?

Domyślnie Używany 40D opłaca się?

Witam.
    Mam okazję kupić używane body Canona 40D.
    Około trzyletni, przebieg niepewny, ale prawdopodobnie ok. 50k.
    Oprócz tego, co było w pudełku ze sklepu, łącznie są 4 baterie, z czego dwie w dobrym stanie, no i karta pamięci 4GB.
    I tu pytanie jest takie: Czy opłaca się go kupować z takim przebiegiem, a jak tak, to ile powinienem dać za niego?
    Proponowaną cenę już znam, ale chciałbym zweryfikować.

Mam dylemat, bo dotychczas planowałem kupić Nikona D90+18-105, a tu trafiła się ta oferta.
    Model dość stary, ale jednak klasa wyższa.
    Tylko że trochę brakowałoby mi kręcenia filmów (choć przeżyłbym), ale jeszcze musiałbym dokupić jakieś szkło, bo jedyne co mi zostało z Canona, to stary 18-55 (chyba kitowy).

Tak więc jeszcze raz. Opłaca się? Jeśli tak, za ile?

Coś już napisał

Domyślnie

Trodno powiedzieć. Ceny naprawdę mocno się od siebie różnią. Najczęściej niesie to za sobą jakieś konsekwencje. Zakładając, że kupujesz od uczciwego sprzedawcy w pełni sprawny sprzęt, cena będzie się różniła w zależności od dodatkowych gadżetów, przebiegu oraz stanu wizualnego i technicznego sprzętu.
    Nie tak dawno sama szukałam aparatu z tym, że ja szukałam 30d i znalazłam. Oczywiście wśród uczestników tego forum. Zapłaciłam taką średnią cenę za 30d + kit. Sprzedawca zapewniał, że sprzęt w bardzo dobrym stanie. Niestety nie mogłam tego zweryfikować przez sporą odległość. Jak do tej pory nie trafiłam na wady tego aparatu i chyba już nie natrrafię (taką mam nadzieję ). Sprzęt przyjechał w pięknym stanie. Nie nosi praktycznie żadnych śladów użytkowania.
    Dlatego uważam, że cena jest bardzo ważna, ale trzeba zachować umiar. Wiadomo trzeba się targować, ale czasami lepiej 100zł dorzucić i cieszyć się sprzętem przez lata. Ja nawet jak złapię większego bakcyla i będzie mnie stać nawet na body za 10tys. moją 30d zostawię sobie jako dodatkowe body. Dlatego nie oszczędzałam 100 czy 200zł na siłę na jakieś wyświechtane i wystrzelane jak UZI sprzęty.
    Co do ceny to jeżeli to jest samo body w naprawdę dobrym stanie pewnie 1300-1500zł będziesz musiał wysupłać. No może się okazać, że człowiek zaśpiewa jeszcze więcej ale wówczas musisz już sam podjąć decyzję.

Udanych zakupów.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx tym sprzedawca sprawdzi przebieg.
    40D ma gwarancję do 100tys. w zależności jaki będzie przebieg i jak zamierzasz używać aparatu taka jest jego realna wartość.
    Ja rok temu sprzedałem za 1300 z zamiennikami gripa i akku z przebiegiem 20tys. na drugiej migawce. (Pierwsza padła po 25tys.) Żyje do dzisiaj i ma się dobrze.
    Myślę, że ok 1100zł byłoby dobrą ceną jeżeli przebieg jest koło 50tys.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów