Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: jaki tani teleobiektyw do analogowego?

Domyślnie

myśląc dłuższy miałem na myśli oczywiście możliwość przybliżenia obiektu co wydaje mi się ważne bo dziewczyna zajmuje się przede wszystkim fotografowaniem skaczących ludzi w snowparkach, lub jeżdżących na stokach lub poza nimi. I do takich sytuacji te 300 może być potrzebne, no właśnie tylko tutaj rodzi się następne pytanie, czy te zdjęcia na maks zbliżeniu da się poprawnie zrobić (chodzi o poruszenie), i jakiej jakości będą. Czy może lepiej kupić jej 210 i powiedzieć "będziesz musiała bliżej podjeżdżać"

Coś już napisał

Domyślnie

Teoretycznie przy ogniskowej 210mm na pelnej klatce powinno udać się zdjęcie z wolnej ręki przy stabilnym trzymaniu aparatu z czasem otwarcia migawki 1/250s i krótszym. Z praktyki wiem, że 1/250s to najczęściej za dużo i trzeba krótszych czasów. Tu dodatkowym problemem będzie dynamiczna sytuacja - narciarz porusza się i dodatkowo trzeba go śledzić aparatem wraz z jego ruchem, czasy otwarcia bedą musiały być znacznie krótsze. Czułość założonego filmu (przeciętnie 200 ISO) ograniczała użycie krótkich czasów. Z praktyki mogę powiedzieć, że przy takiej czułości i takiej jasności obiektywów można siegać bezpiecznie po 200mm z wolnej ręki przy bardzo dobrych warunkach oświetleniowych. Zimą jeżeli będzie słonecznie i będzie to środek dnia to warunki oświetleniowe będą bardzo dobre, jeżeli będzie pochmurnie i jeszcze w innych porach dnia (nisko słońce) to nie. Ja powiem tak - w przecietnch warunkach oświetleniowych przy ciemnym obiektywie i ISO 200 nigdy nie robiłem sobie nadziei na dobre zdjęcie z wolnej ręki na ogniskowej 200mm, jeżeli warunki były bardzo dobre to tak. Z tego względu nie robiłbym sobie nadziei na dobre zdjęcia z wolnej ręki przy 300mm. Oczywiście pewnie będą sytuacje, że to 300mm da się wykorzystać, ale statystycznie to może okazać się martwy koniec.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 17-10-2011 o 19:18

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Ja bym postawił na EF 70-210/3,5-4,5 USM

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Ja bym postawił na EF 70-210/3,5-4,5 USM
    Tym bardziej, że na USM. Miałem i także polecam.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów