Używam dwóch jak w podpisiePrzez chwilę używałem 50 mm ale odesłałem go bo ostrość mi łapał najczęściej z przodu lub z tyłu rzadziej (50% procent szans na ostre ) tam gdzie ustawiałem
Może to nie była wina jednak obiektywu.
Używam IS ale sprawdzałem też bez nic to nie zmienia.
Pierwsze zdjęcia robione na statywie te linki niżej z ręki w parku.
Nie robię zdjęć w JPG tylko w RAW a wyostrzanie nic mi nie da jeśli ostrość jest w innym miejscu niż chciałem.
To nie są moje pierwsze testy i zawsze efekt jest podobny, rzadko kiedy ostrość trafia tam gdzie "strzelałem".
Ciekawe że zaraz po zakupie czyli w marcu było odwrotnie zdjęcia przez wizjer były ostrzejsze niż przez LV teraz wszystko się odwróciło i rzeczywiście zrobił się problem z front focusem ale ten problem jest na obydwu obiektywach więc nie wiem czy coś się nie stało jednak z body. Ten FF najbardziej "wychodzi" na dłuższych ogniskowych.
Mam zrobione około 8000 tyś fotek tym aparatem od marca i powiedzmy że rozkalibrował się jeden obiektyw który jest prawie na stałe 17-85 ale 55-250 używany był bardzo rzadko. Nie wiem ale przyjdzie mi chyba zapłacić za kalibrację w serwisie bo pewnie powiedzą że to wina obiektywów.