Cytat Zamieszczone przez artirus Zobacz posta
"Podczas fotografowania Live View i podczas nagrywania filmów
zakładanie pokrywy okularu nie jest konieczne."
Instrukcja strona 205.
Ale czad, niezłą wtopę zaliczyłem
Człowiek uczy się całe życie, normalnie dałbym sobie rękę uciąć, że było napisane inaczej, dawno nie zerkałem do instrukcji

@kraktus - a jakiego obiektywu używasz?
Przy Lv zawsze lepiej ostrzy - rzeki wątków na forum o tym jest i w necie, wynika to z innego sposobu ostrzenia, który jest po prostu dokładniejszy w takim przypadku.
Poza tym jeszcze jedna kwestia fotki z kompaktu zawsz będą ostrzejsze od tych z lustarzanki. Też na początku miałem różne obawy po przesiadce, ale po sposkojnych testach już ich nie mam.
Nie piszesz czy używasz statywu do testów a to podstawa w takim przypadku! Jak nie masz statywu to postaw po prostu aparat na czymś stabilnym i wtedy próbuj.
Na tych ostanich fotkach to widać raczej problem z front focusem niż z ogólnym problemem AF.
Co prawda tego w body nie zminisz (jeśli rzeczywiście jest front focus) ale tam też są ustawienia do ostrości jpg, które nalży podnieść.
Genrlanie IMHO zrób testy na statywie, postrzelaj do czegoś kontrastowego i wtedy się zastanowimy jak pokażesz efekty.
Ja żadnych problemów ze swoją 550 nie miałem i nie mam z tym związanych.
I jeszcze jedno używsz IS przy tych fotkach? Może tu jest problem? Nieumiejętne korzystanie z IS również może prowadzić do błędów... Wiem bo przechodziłem to ze sobą