Ale czad, niezłą wtopę zaliczyłem
Człowiek uczy się całe życie, normalnie dałbym sobie rękę uciąć, że było napisane inaczej, dawno nie zerkałem do instrukcji
@kraktus - a jakiego obiektywu używasz?
Przy Lv zawsze lepiej ostrzy - rzeki wątków na forum o tym jest i w necie, wynika to z innego sposobu ostrzenia, który jest po prostu dokładniejszy w takim przypadku.
Poza tym jeszcze jedna kwestia fotki z kompaktu zawsz będą ostrzejsze od tych z lustarzanki. Też na początku miałem różne obawy po przesiadce, ale po sposkojnych testach już ich nie mam.
Nie piszesz czy używasz statywu do testów a to podstawa w takim przypadku! Jak nie masz statywu to postaw po prostu aparat na czymś stabilnym i wtedy próbuj.
Na tych ostanich fotkach to widać raczej problem z front focusem niż z ogólnym problemem AF.
Co prawda tego w body nie zminisz (jeśli rzeczywiście jest front focus) ale tam też są ustawienia do ostrości jpg, które nalży podnieść.
Genrlanie IMHO zrób testy na statywie, postrzelaj do czegoś kontrastowego i wtedy się zastanowimy jak pokażesz efekty.
Ja żadnych problemów ze swoją 550 nie miałem i nie mam z tym związanych.
I jeszcze jedno używsz IS przy tych fotkach? Może tu jest problem? Nieumiejętne korzystanie z IS również może prowadzić do błędów... Wiem bo przechodziłem to ze sobą![]()