Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Canon 550D problem z AF

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Canon 550D problem z AF

Nie wiem czy ktoś spotkał się z taką przypadłością w swoim Canonie ale ja zauważyłem następującą rzecz:
    otóż przy robieniu zdjęć przez Live View wychodzą zdjęcia ostrzejsze niż przez wizjer !?
    Sprawdziłem już kilka obiektywów i a każdym razem ma tez sam efekt.
    Do tego żeby było ciekawiej robione przez LV jest mniej naświetlone niż to przez wizjer i tak na przykład jeśli robię na "M" i mam auto iso to dla wizjera jest 250 iso przez LV 200 iso i dalej wizjer 1600 iso i dla LV 1000 iso!
    Przy pstrykaniu na np.: AV zmienia sobie z kolei czas: dla wizjera 1/1000 dla LV 1/800. Na infolinii Canon -a powiedzieli że to niemożliwe
    Osobiście wolałbym aby było odwrotnie i to te przez wizjer były "normalne" bo nie używam praktycznie LV .
    Kilka przykładów z obiektywu C17-85 mm i C55-250 mm
    http://i1134.photobucket.com/albums/...17-8585mmb.jpg
    http://i1134.photobucket.com/albums/.../17-8585mm.jpg
    http://i1134.photobucket.com/albums/...55-25055mm.jpg
    http://i1134.photobucket.com/albums/...5-250250mm.jpg
    Kurczę trochę słabo widać bo zdjęcia na serwerze mi pozmniejszało

W serwisie CSI odpowiedzieli mi że mam wysłać dwa obiektywy i body i zapłacić za kalibrację sprzętu ! Czegoś tu nie rozumiem, przecież to wina 550D że źle współpracuje z moimi obiektywami !
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 17-10-2011 o 13:24
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszytko jest OK
    Poczytaj trochę o pracy AF w trybie "przez wizjer" oraz Lv oraz o światłomierzu i metodach pomiaru światła i myślę, że przeastniesz się martwić, a infolinię sobie daruj, bo oni raczej pojęcia nie mają w takich sprawach

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Ja tam sie nie znam ale:
    -na pierwszym zdjęciu (z psem) masz takie same ustawienia czasu i przesłony ale inne ISO, jak juz robisz test to zablokuj wszystkie ustawienia.
    -co robisz z wizjerem jak robisz z LV zasłaniasz? Światło wpada przez wizjer i może oszukać światłomierz
    -czasy na tym zdjęciu z pieskiem to są takie wskazujące na możliwość ruszenia (1/15) robisz to ze statywu??
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Specjalnie zostawiłem auto iso żeby było widać jak zmienia sam nastawy.
    Przy LV nie ma potrzeby zasłaniania wizjera po za tym robiłem z ciemnego pokoju więc nie powinno mieć to wpływu mniejsza oto ważniejsza jest ostrość
    Zdjęcia robione ze statywu i przez pilota po za tym widać że ostrość jest na obydwu tylko w innych miejscach.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kraktus Zobacz posta
    Przy LV nie ma potrzeby zasłaniania wizjera
    Jest potrzeba !
    Piszą o tym bardzo wyraźnie w instrukcji, a nawet dają taki "zasłaniacz", ktory można sobie do paska przyczepić.

Dopiero zaczyna Awatar artirus
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

"Podczas fotografowania Live View i podczas nagrywania filmów
    zakładanie pokrywy okularu nie jest konieczne."

Instrukcja strona 205.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artirus Zobacz posta
    Instrukcja strona 205.
    Ale czad, niezłą wtopę zaliczyłem
    Człowiek uczy się całe życie, normalnie dałbym sobie rękę uciąć, że było napisane inaczej, dawno nie zerkałem do instrukcji

@kraktus - a jakiego obiektywu używasz?
    Przy Lv zawsze lepiej ostrzy - rzeki wątków na forum o tym jest i w necie, wynika to z innego sposobu ostrzenia, który jest po prostu dokładniejszy w takim przypadku.
    Poza tym jeszcze jedna kwestia fotki z kompaktu zawsz będą ostrzejsze od tych z lustarzanki. Też na początku miałem różne obawy po przesiadce, ale po sposkojnych testach już ich nie mam.
    Nie piszesz czy używasz statywu do testów a to podstawa w takim przypadku! Jak nie masz statywu to postaw po prostu aparat na czymś stabilnym i wtedy próbuj.
    Na tych ostanich fotkach to widać raczej problem z front focusem niż z ogólnym problemem AF.
    Co prawda tego w body nie zminisz (jeśli rzeczywiście jest front focus) ale tam też są ustawienia do ostrości jpg, które nalży podnieść.
    Genrlanie IMHO zrób testy na statywie, postrzelaj do czegoś kontrastowego i wtedy się zastanowimy jak pokażesz efekty.
    Ja żadnych problemów ze swoją 550 nie miałem i nie mam z tym związanych.
    I jeszcze jedno używsz IS przy tych fotkach? Może tu jest problem? Nieumiejętne korzystanie z IS również może prowadzić do błędów... Wiem bo przechodziłem to ze sobą

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Mniejsza o te różnice w naświetlaniu ale ostre to chyba być powinno tak samo niezależnie od sposobu pomiaru.
    Co do infolinii to fakt oni tak na prawdę do nic nie wiedzą. Bardzo mnie przepraszali że tak się dzieje i oni nic nie mogą z tym zrobić a jak serwis chce kasy to muszę zapłacić.
    Zanotowali tylko skargę na tę okoliczność.
    Wcześniej robiłem na 400D i zdjęcia wychodziły ostre po zakupie 550d jest lipa.
    Czyli zakładając że kupimy nowego Canon -a np 60D zachodzi potrzeba wysłania do serwisu celem kalibracji każdego nowego sprzętu do obiektywu !
    Ludzie że tak miała Sigma to wiedziałem ale żeby obiektywy Canon -a nie współpracowały ze swoim systemem poprawnie to już jakiś nonsens.

Zdarzyło mi się też dwa razy że podczas robienia zdjęć serią oczywiście W RAW ostatnie dwa zdjęcia nie zostały zapisane na karcie pomimo że je widziałem na wyświetlaczu (tzn te ostanie widziałem ) i do tej pory nie wiem o co chodzi
    Mam ochotę to wszystko wyprzedać i używać dalej starego Canon -a S3 SI.
    I sprawa się wyjaśniła jak tu kolega artirus napisał
    Jeszcze kilka przykładów tym razem normalnie robionych przez wizjer, proszę zauważyć gdzie jest ostrość
    http://i1134.photobucket.com/albums/.../licie85mm.jpg
    http://i1134.photobucket.com/albums/...flexi250mm.jpg
    http://i1134.photobucket.com/albums/...awiec250mm.jpg
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 17-10-2011 o 15:07

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Używam dwóch jak w podpisie Przez chwilę używałem 50 mm ale odesłałem go bo ostrość mi łapał najczęściej z przodu lub z tyłu rzadziej (50% procent szans na ostre ) tam gdzie ustawiałem Może to nie była wina jednak obiektywu.
    Używam IS ale sprawdzałem też bez nic to nie zmienia.
    Pierwsze zdjęcia robione na statywie te linki niżej z ręki w parku.
    Nie robię zdjęć w JPG tylko w RAW a wyostrzanie nic mi nie da jeśli ostrość jest w innym miejscu niż chciałem.
    To nie są moje pierwsze testy i zawsze efekt jest podobny, rzadko kiedy ostrość trafia tam gdzie "strzelałem".
    Ciekawe że zaraz po zakupie czyli w marcu było odwrotnie zdjęcia przez wizjer były ostrzejsze niż przez LV teraz wszystko się odwróciło i rzeczywiście zrobił się problem z front focusem ale ten problem jest na obydwu obiektywach więc nie wiem czy coś się nie stało jednak z body. Ten FF najbardziej "wychodzi" na dłuższych ogniskowych.
    Mam zrobione około 8000 tyś fotek tym aparatem od marca i powiedzmy że rozkalibrował się jeden obiektyw który jest prawie na stałe 17-85 ale 55-250 używany był bardzo rzadko. Nie wiem ale przyjdzie mi chyba zapłacić za kalibrację w serwisie bo pewnie powiedzą że to wina obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 17-10-2011 o 16:11

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No ta już nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić...
    Może po prostu coś się rozregulowało i tyle
    Oddaj na gwarancję, jeśli możesz oczywiście i Ci sprawdzą lub poprawią.
    Ja używam tego co w podpisie i już ok. 15K fotek i nic, wszystko OK.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów