Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Canon 550D problem z AF

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Specyfikacja na oficjalnej stronie Canon -a nic o tym nie mówi czyli nie wiem kto ma rację.
    Zresztą można to sprawdzić tutaj http://www.canon.pl/for_home/compare...cts/index.aspx wybierając do porównania 550D i 60D
    Pomijając ten fakt ja i tak używam tylko środkowego punktu AF.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Uzależniony

Domyślnie

Weź pod uwagę to, że punkty AF są większe niż te ramki w wizjerze, czy programiku z którego nam pokazujesz screeny. Na przykładzie laptopa, powinieneś ostrzyć trochę wyżej, jeśli nadal by był błąd to wtedy bym się zastanawiał.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kraktus Zobacz posta
    Specyfikacja na oficjalnej stronie Canon -a nic o tym nie mówi czyli nie wiem kto ma rację.
    Ja :grin:. Ale nie przejmuj się to nie jest żaden problem, że mi nie wierzysz. Jak poszperasz to się przekonasz że jest jak napisałem .
    Tak czy tak AF powinien działać prawidłowo i tu konstrukcja sensora ma drugorzędne znaczenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Weź pod uwagę to, że punkty AF są większe niż te ramki w wizjerze.
    I to sporo. Canon potwierdził ten fakt oficjalnie w jednym PDFie "white paper". Punkty AF są około 3x większe jak ramki w wizjerze. Bardzo często się zdarza, ze AF decyduje ostrzyc na coś poza ramką. Fotka laptopa to idealny przykład.

W 7D rozwiązano ten problem i jest opcja "spot AF". Zawężają czujnik do obszaru kwadratów w wizjerze.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak czy tak AF powinien działać prawidłowo i tu konstrukcja sensora ma drugorzędne znaczenie.
    Też tak właśnie myślę
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Do głowy wpadła mi jedna myśl.
    Czy ktoś może sprawdzić w swoim 550D czy jak patrzy przez wizjer kierując na jakiś przedmiot punkt AF czy same punkty pomiarowe są widocznie ostro bo te prostokąty i kółko na środku u mnie są a reszta nie ?
    Przypomniałem sobie że kiedyś chyba były również u mnie widoczne jako ostre nawet próbowałem kręcić tym kółkiem od regulacji dioptrii ale bez efektu a jak testowałem obiektywy na 40D to tam był ostry. Może coś się przestawiło dlatego mam taki problem z AF a może mi się coś przewidziało ?
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 21-10-2011 o 11:40

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To raczej do rzeczy nic nie ma. Problem ostrości tych punktów w wizjerze, poświat, itp. był tu wałkowany niejednokrotnie. Te punkty są na matówce, ktora z tego co mi wiadomo bezpośrednio nie uczestniczy w pomiarze ostrości.

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Czepiam się już wszystkiego ale z natury jestem dociekliwy
    Dobra to teraz zauważyłem że nie działa u mnie blokada ekspozycji AE "*" ale sam przycisk działa normalnie ?
    Nawet instrukcję wyjąłem bo myślałem że coś zapomniałem ale niestety nie pomogła, przywróciłem też ustawienia fabryczne i nic
    Według instrukcji jest:
    1.Ustaw ostrość na obiekt
    2.Naciśnij "*"
    3.Zmień kompozycję i zrób zdjęcie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale masz świadomość, że blokada funkcjonuje tylko przez określony czas, chyba 4s w tym przypadku?

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Już się wyjaśniło
    Ta funkcja nie działa w trybie "M" której używam na co dzień a o czym w instrukcji w tym miejscu na str.97 nie napisali.
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 21-10-2011 o 12:34

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów