Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Canon 550D problem z AF

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Porobiłem dzisiaj trochę fotek testowych z tabelą. Skorzystałem z uprzejmości kolegi i robiłem jego stałkami canon -a 50 mm, 28 mm, 85 mm pstryknąłem też w ten sposób moimi 17-85 mm na 85 i 55-250 mm na 250 mm i teraz to już nie wiem co o tym myśleć. Po zrobieniu szkłami kolegi wyszło że u mnie jest front-focus ale po teście na moich szkłach wyszło że mam lekki back-focus. Teraz nie wiem czy błędy szkieł i body się częściowo niwelują że tak wyszło czy szkła kolegi mają coś z focusem chociaż on używa ich z 5D MK II i nie ma żadnych problemów. Do tego dochodzi fakt że test robiony z odległości około 40 cm do 110 cm w zależności od szkła. Nie rozumiem jednej rzeczy: czemu w takim razie jak robię coś w plenerze kwiatki, liście, psa itp. to mam front-focus a w teście jest odwrotnie. Jak wytłumaczyć technikom na Żytniej że w teście jest prawie ok z moimi szkłami a jak pstrykam na spacerze to jest źle ?
    http://zapodaj.net/326c196c5ab4.jpg.html
    http://zapodaj.net/607945de3a96.jpg.html
    http://zapodaj.net/fe96403fff1b.jpg.html
    http://zapodaj.net/dcf3d546fdb5.jpg.html
    http://zapodaj.net/e2b3ef5a59d3.jpg.html
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ostatnie zdjęcie to 85??? Niezła abberacja...
    Nie wiem co Ci poradzić, ale czy to wszystko aż tak bardzo Ci przeszkadza? Pytam poważnie , bo równie dobrze może być tak, że po ewentualnej kalibracji może być gorzej... też tu o tym pisali.
    Te FF/BF nie wyglądają na szczególnie uciążliwe na załączonych fotkach, no może poza tą trzecią.

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jutro prawdopodobnie będę miał to testów 40D i kilka sprawdzonych szkieł więc zrobię również test moich obiektywów na tym body bo jestem ciekawy czy wyjdzie w nich back-focus a może coś innego
    Czy mi przeszkadza ? Właśnie nie wiem czy przez to nie mam tych problemów z ostrością na fotach.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Wszystko jest tak jak ma być. LV nierychliwy ale sprawiedliwy - łaski nie robi i ostrzy zawsze w punkt w wystarcząjacym świetle i jeśli aparat jest w miarę nieruchomy.

Przez wizjer zawsze jest loteria, ale troche mniejsza z obiektywami L i korpusami z przyspawanym grypem i z odrobiną szczęścia do dobrych sztuk.

Niestety odwrotnie nie będzie.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-10-2011 o 06:16

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Test zrobiony wypadł teoretycznie bardzo dobrze ale pojawiły się nowe spostrzeżenia.
    Zaczynam od testu na pożyczonym 40D :

test 17-85mm na ogniskowej 85mm

test 17-85mm na ogniskowej 50mm

test 17-85mm na ogniskowej 24mm

test 17-85mm na 17mm

i drugi obiektyw:
    test 55-250mm na ogniskowej 250mm

test 55-250mm na ogniskowej 96mm

test 55-250mm na ogniskowej 55mm

Czyli wyszło że moje obiektywy są jak najbardziej w porządku i nie ma sensu nic w nich kalibrować.

Teraz obiektywy pożyczone 70-200mm L i 85mm z 550D:

test 70-200mm ogniskowa 200mm

test 70-200mm ogniskowa 70mm

test 70-200mm ogniskowa 98mm

i drugi obiektyw 85mm

Zdjęcia były robione na statywie po kilka kilkanaście razy z prze ostrzeniem żeby nie było wątpliwości co do AF.
    Jakież było moje zdziwienie gdy zacząłem strzelać z dalszej odległości:
    550D i 85mm:
    z około 2,2 metra

a te z około 1 metra
    Test wyszedł na początku poprawnie a po oddaleniu się zaczyna się problem z AF niezależnie jakim obiektywem robię mam prawie zawsze front-focus.
    Czyli właśnie to jest ten problem ?
    Dalej niżej..

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Część dalsza:
    Te robiłem na dworze nie wiem czy dobrze widać bo to Print Scren:
    ostrość wyszła z przodu a miała być tam gdzie punkt, robiłem kilka zdjęć i zawsze to samo.

tutaj z kolei po lewej stronie na liściu bo był bardziej z przodu.
    i kilka innych fotek:
    ostrość poniżej niż ustawiałem

ustawiałem na prawym oku wyszło również z przodu.

Następne spostrzeżenie to takie że przy świetle żarowym-sztucznym ostrość "łapana" jest bardziej z tyłu ! Ja się poddaje chyba jednak sprzedam i kupię dobrą hybrydę

ostrość jest na klawiaturze.
    Kolega od którego pożyczałem sprzęt do testu twierdzi że lustrzanki Canon -a dwucyfrowe mają lepszy autofocus ale ja się z tym nie zgadzam bo w specyfikacji na przykład 550D i 60D mają identyczny układ ostrości:
    TTL-CT-SIR AF dedykowany przy użyciu matrycy CMOS
    9 punktów AF (punkty krzyżowe f/5,6 na środku, dodatkowa czułość przy f/2.8
    EV od -0,5 do 18 (przy temp. 23°C i czułości ISO100)
    Przed zakupem porównywałem te parametry i miedzy innymi to brałem pod uwagę więc czyżby niezgodność towaru z umową czy usterka ?
    Może ktoś z CSI i Foto się wypowie i wyjaśni co może być powodem tych nieprawidłowości. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 20-10-2011 o 10:57

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kraktus Zobacz posta
    Kolega od którego pożyczałem sprzęt do testu twierdzi że lustrzanki Canon -a dwucyfrowe mają lepszy autofocus ale ja się z tym nie zgadzam bo w specyfikacji na przykład 550D i 60D mają identyczny układ ostrości:
    TTL-CT-SIR AF dedykowany przy użyciu matrycy CMOS
    9 punktów AF (punkty krzyżowe f/5,6 na środku, dodatkowa czułość przy f/2.8
    EV od -0,5 do 18 (przy temp. 23°C i czułości ISO100)
    Przed zakupem porównywałem te parametry i miedzy innymi to brałem pod uwagę więc czyżby niezgodność towaru z umową czy usterka ?
    Może ktoś z CSI i Foto się wypowie i wyjaśni co może być powodem tych nieprawidłowości. Pozdrawiam
    Kolega ma rację to inne układy. W 60D wszystkie punkty są krzyżowe w 550D tylko środkowy, w 60D środkowy ma jeszcze dodatkowy krzyż przekręcony o 45 st.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wg mnie to co napisał pan.kolega odzwierciedla sprawę.
    Ja bym sobie dał z tym spokój i robił zdjęcia dalej, no chyba, że chcesz walczyć z systemem, ale IMHO szkoda czasu i nerwów.

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Tyle że kolega jak zobaczył opis specyfikacji to przyznał mi rację że nie powinno to robić żadnej różnicy w działaniu AF.
    Wkurza mnie to bo wcześniej miałem 400D i nie było takich problemów więc dlaczego mam dać sobie spokój i odpuścić. Jestem uparty i będę męczył temat albo się pozbędę tego szmelcu i będzie spokój zaczynam żałować że kupiłem 550D zamiast zajechać na śmierć stare boby. Sporo jest prawdy w tym że nowy sprzęt jest dużo gorszy niż starszy.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja tylko wyraziłem swoje zdanie, ale oczywiście the choice is yours

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów