Ale ja nie chcę 85, 17-40, 24-70. Chcę trzy stałki o ogniskowych 50, 35 i 28 lub 24 : )
Pytając o alternatywę do 35/2 nie miałem na myśli Lki, która kosztuje więcej niż pół mojego majątku. Pytałem czy istnieje coś od któregoś z alternatywnych producentów.
Więc pozostaje mi jedno pytanie: 24mm od Sigmy z 1,8 czy od Canona z 2.8 ? Pod względem kultury pracy, jakości obrazowania i budowy - że jedno jaśniejsze, a drugie ciemniejsze to wiem. I czy 28/1.8 jest w czymś znacznie lepsze od lepszej z tych 24ek.
pozdr,
przemek
Ja odnośnie EF 24/2,8. Miałem ten obiektyw zaraz na początku mojej przygody z cyfrowymi EOS-ami. Budową bardzo przypomina EF 35/2 - jest solidny, ale ma bzyczący silniczek. Celność była bardzo dobra (EOS 10D), ostrość dobra do przyzwoitej, po przymknięciu chyba nie miałem na co narzekać (można sprawdzić sample w sieci, żeby zobaczyć jak faktycznie sobie radzi). Jego najpoważniejszym problemem była praca pod światło - utrata kontrastu i flary były według mnie ponadnormatywne. Nie mam porównania do tej jasnej Sigmy 24 mm.
No właśnie na koniec pytam tylko o porownanie sigmy 24 z canonem 28 - względem budowy i dzialania : )
Chcesz mieć jednocześnie 28 mm i 35 mm? Nie jestem pewny czy zobaczysz praktyczną różnicę między jednym i drugim (to znaczy różnica w obrazowaniu oczywiście jest, ale wątpię byś często był w sytuacji, że mając jeden obiektyw potrzebowałbyś zamieniać go na drugi - metoda krok do przodu lub do tyłu będzie tutaj niewątpliwie prostsza). Brałbym raczej 24 mm. Nie wyjaśnia to oczywiście różnic w jakości obrazka z Sigmy 24 mm i Canona 28/1,8, ale może mimo to będzie jakąś wskazówką dla Ciebie.
Hmm... Już trzy lata fotografuję głównie obiektywami 50, 35, 28, tyle, że analogiem. I rzeczywiście, bardziej skłaniam się ku 24mm, choć różnica między 35 a 28 jest dla mnie znaczna : ) Wezmę 24, tylko zastanawiam się Sigma czy Canon. Gdyby ktoś miał jakieś ciekawe spostrzeżenia na ten temat, to chętnie posłucham.
przemek
Nie wiem czy to już czytałeś, w sumie to jak to zwykle mało informacji a dużo tekstu ale zawsze coś da się wyciągnąć...
http://www.canon-board.info/showthre...t=68496&page=1 lub http://www.canon-board.info/showthre...t=5544&page=12
Miód, z ciekawości, pokaż znaczącą dla ciebie różnicę pomiędzy 28 i 35.
WYdaje mi się, że coś nie tak pewnie chcesz wydać parę PLN na nową zabawkę lecz nie wiesz co kupić by nie wtopić. Twoja małpa, twój cyrk. Zamiast chętnie słuchać użyj szukajki. Ostatnio micles robił zdjęcia jakąś sigmą 24 w "trudnych" warunkach. Spytaj jego lub poczytaj co miał do powiedzenia w tej sprawie.