Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Wybór obiektywów - 50, 35, 28, 24

Coś już napisał

Domyślnie

Mnie nie dziwi chęć posiadania 35mm i 28mm. To dwie ogniskowe o różnych perspektywach. To widać na otwartej przestrzeni, w zabudowie i w pomieszczeniach, i w wielu sytuacjach zdjęciowych chodzenie do przodu i tyłu nie zastąpi tych dwóch ogniskowych. 28mm kreśli z o wiele bardziej zdecydowany skrótem perspektywicznym. Choć osobiście jak musiałbym wybierać to po 35 wziąłbym 24.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 18-10-2011 o 09:17

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Chodzi mi o perspektywę. 28 i 35 to zupełnie różne ogniskowe. Ale wezmę 24.

Okej, dzięki za wszystkie posty.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Perspektywa nie ma nic wspólnego z ogniskową obiektywu :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Prawda. Aż sam się dziwię co napisałem w poście wyżej :-). Perspektywa zmieni się tylko gdy zmienimi odległość przedmiotową. I z grubsza te sprawy/cechy uzycia dwóch ogniskowych miałem na myśli, że otrzymamy inną perspektywę kiedy będziemy chcieli zachować tą samą skalę odwzorowawczą dla konkretnego fotografowanego przedmiotu -w tym sensie te obiektywy są różne - bo jeżeli będziemy chcieli zachować skalę odwzorowawczą dla naszego konkretnego fotografowanego obiektu to dadzą wtedy inny skrót perpektywiczny - w przypadku 28mm będziemy musieli przybliżyć się do tego obiektu, co zmieni perspektywę i da bardziej "zdecydowany" skrót perspektywiczny w stosunku do dalszych planów.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 18-10-2011 o 12:19

Coś już napisał

Domyślnie

Jak szukasz dobrych jasnych i niedrogich obiektywow a nie przeraza cie MF to Samyang bedzie swietnym wyborem

Początki nałogu

Domyślnie

Mnie jednak coś dziwi. Klasyku, miód chce do reporterki i streeta, już trrochę kręciłem obiektywami typu zoom i stałki, ale jakoś to co piszesz to czysta teoria. Weźmy aparaty w łapki i spóbujmy odszukać tego grala. Raz bezie za ciasno, raz za szeroko, raz trzeba będzie mocno ciąć w postprocesie. Do tego dochodzi żąglowanie i dylematy: może 24 eee nie to zapnę 28 uuu też nie to może jednak 50 nieeeee. Street już dawno poszedł w las czy na drugą stronę ulicy (mówię o repo, streecie typu live nie ustawki). Tu chyba lepiej się skupić na kroku w przód lub w bok niż na kombinowaniu z teorią obrazowania.
    Dam głowę, że na streeta jak weźmiemy jedną ogniskową 24 lub 28 lub 35 lub 50 wyjdą przecudne foty. Skupimy się na temacie a nie na dylemacie. Sam brałbym do streeta C28/1,8 i C50/1,4 w kieszeń lub samo C35/2,0 zapomniałbym o reszcie tzw. dyrdymał, i łapałbym kadry biegające dookoła. Inny aspekt to szybkość i niezawodność (AF) obiektywów w reporterce i streecie (trudne warunki, wieczory, braki itp).

Miód ma jakieś tam obiektywy 28,35 50. Może da się to zapiąć do body przez przejściówkę i będzie najtaniej.

Zresztą jak zobaczyłem już wybrał, więc szkoda dalszego gadania.
    pozdrówka!

Coś już napisał

Domyślnie

->dareckly
    W kontekscie tego co piszesz masz rację. Jeżeli do ulicznej i w ogóle zdjęć mocno na żywo to zapiąłbym 35mm i poszedł, bo nie ma czasu na dylematy a strata czasu może być stratą zdjęcia.

No, ale jak bym miał czas na dylematy, przypinanie i odpinanie i do szerszych zastosowań to by mi robiło różnicę.
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 18-10-2011 o 15:02

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    da bardziej "zdecydowany" skrót perspektywiczny w stosunku do dalszych planów.
    A to nie jest tak, że skracasz teleobiektywem?

Domyślnie

Jak idę w miasto, zapinam 35, szersze ładuję w torbę i tyle. 50 chcę pod portrety.

Wybrałem już 50/1.4, 35/2 i 24 - tu jeszcze rozważam Sigma vs Canon.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

przemek

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów