Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: 70-300 IS vs 100-300 USM

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Jakiś czas temu testowałem nowy canon 70-300 IS vs 70-200/f4 i ten nowy jest rzeczywiście bardzo dobry - ma naprawdę dobrą rozdzielczość o IS nie wspomnę. Jedyne co mnie powstrzymuje to fakt że kręci mordką a ja planuje zdjęcia m.in. nad wodą i polar baardzo by się przydał.
    Mam pytanie czy taki canon 100-300 będzie dużo gorszy optycznie od tego 70-300, który był prawie jak 70-200/f4 (różnice były ale niewielkie i praktycznie widoczne na 100% cropach)
    Czy 100-300 rzeczywiście ma taki szybki USM? Ten AF USM w 70-300 był dość średni...i nie miał FTM
    70-200/f4 jest świetny ale brak mi tych 100mm.
    mi tam kręcenie ryjem w używaniu polara nie przeszkadza...

praktykowałem to dość długo i było ok, najpierw sobie wstępnie ostrzyłem, potem korygowałem polara i ponownie ostrzyłem, jak zakładasz polara to szybkich fotek uciekającym tematom nie robisz, bo się nie da, więc masz czas na dostosowanie wszystkiego przez chwilę...

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

mialem 100-300 i moim zdaniem jego ostrosc szybko spada wraz ze wzrostem ogniskowej, o ile przy 100 -150 jest dobrze tak przy ok 300 ostrosc jest bardzo slaba i zdjecia sa mydlane, jednak mialem go krutko i nie mam porownania do innych egzemplazy
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    mi tam kręcenie ryjem w używaniu polara nie przeszkadza...

praktykowałem to dość długo i było ok, najpierw sobie wstępnie ostrzyłem, potem korygowałem polara i ponownie ostrzyłem, jak zakładasz polara to szybkich fotek uciekającym tematom nie robisz, bo się nie da, więc masz czas na dostosowanie wszystkiego przez chwilę...
    A jak jest z pomiarem światła? Przecież jak działa AF i kreci to nigdy nie wiesz jak ci polar ustawi i światłomierz może mieć różne wskazania.
    No chyba że masz ustawione rozdzielony AF/AE lock i po ustawieniu ustrości i zakręceniu polarem blokujesz ekspozycje...
    Czy polar nie przeszkadza układowi AF w ustawianiu ostrości? Przecież jak się kręci to i kontrast też może się zmieniać...Mnie to wszystko brzmi jak bardzo partyzanckie metody... :-)

Ps. Tak się składa że będę miał te 3 zoomy do testów, kurcze nie wiem czy napisze jakieś spostrzeżenia bo mi znów na forum każe ktoś okulary kupować... :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

A jak jest z pomiarem światła? Przecież jak działa AF i kreci to nigdy nie wiesz jak ci polar ustawi i światłomierz może mieć różne wskazania.
    No chyba że masz ustawione rozdzielony AF/AE lock i po ustawieniu ustrości i zakręceniu polarem blokujesz ekspozycje...
    Czy polar nie przeszkadza układowi AF w ustawianiu ostrości? Przecież jak się kręci to i kontrast też może się zmieniać...Mnie to wszystko brzmi jak bardzo partyzanckie metody... :-)

Ps. Tak się składa że będę miał te 3 zoomy do testów, kurcze nie wiem czy napisze jakieś spostrzeżenia bo mi znów na forum każe ktoś okulary kupować... :-)
    korekta ostrości po jej wstępnym ustawieniu i wyregulowaniu polara jest tak niewielka, że nie wiem, czy zauważysz jakiekolwiek różnice, to są przecież może ze dwa milimetry w obrocie polara...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    korekta ostrości po jej wstępnym ustawieniu i wyregulowaniu polara jest tak niewielka, że nie wiem, czy zauważysz jakiekolwiek różnice, to są przecież może ze dwa milimetry w obrocie polara...
    Tak z praktyki na ile Cię to opóźnia w normalnym foceniu?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Te różnice przecież są znikome. Na ekspozycję nie wpływają. Poza tym, przynajmniej w 350D, przy uśrednianym i "punktowym" pomiarze AE nie jest blokowane razem z AF lock.

Co ma kontrast do wiatraka? Mówimy o dSLR, tam jest AF z detekcją fazy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Te różnice przecież są znikome. Na ekspozycję nie wpływają. Poza tym, przynajmniej w 350D, przy uśrednianym i "punktowym" pomiarze AE nie jest blokowane razem z AF lock.

Co ma kontrast do wiatraka? Mówimy o dSLR, tam jest AF z detekcją fazy.
    Czyli jedny słowem tak jak mówił Tytus: skadrować, wy
    ostrzyć, przekręcić polara i wcisnąć do końca spust...

Domyślnie

Czyli jedny słowem tak jak mówił Tytus: skadrować, wy
    ostrzyć, przekręcić polara i wcisnąć do końca spust...
    nie do końca -> skadrować, wyostrzyć, puścić spust, ustawić polara, wyostrzyć i docisnąć.

Domyślnie

Tak z praktyki na ile Cię to opóźnia w normalnym foceniu?
    w tego rodzaju zdjęciach nie ma to absolutnie żadnego znaczenia...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

A jeszcze jedno czy przy kręceniu polarem mordka się przypadkiem też nie kręci?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów