Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Kupić 1DsIII czy poczekać na następce?

Coś już napisał

Domyślnie

5D już nie chce, zrobiłem nim 100000 zdjęć, niemodne i stare to, i jak dla mnie kolory na trybie standard są mało komercyjne pod sprzedaż, choć czasem mają swój urok. No i trochę mała matryca, i oprogramowanie jest tylko dla systemu 32bitowego Windowsa.
    5D II pożyczam czasem - "weselej" podkręca kolory . Wydobywa więcej szczegółów od 5D bo ma większą matrycę. Ale też gdy się pogrzebie trochę w ustawieniach RAW potrafią szybko wyskoczyć brzydkie szumy w cieniach nie mówiąc już o zjawisku bandingu .
    1Ds III nie miałem – przed chwilą przeglądałem testy: http://www.akelstudio.com/blog/canon...udio-test-run/
    Jego zdjęcia wydają się bardziej "soczyste", czerwony wychodzi fajniej, ale to wszystko tak jakby lekkim kosztem ostrości.
    Prawdopodobnie w kwestii kolorów wszystko da się załatwić ustawieniami w raw, ale ja za tym nie przepadam, bo obrabiam dużo zdjęć i nie chce mi się za każdym razem wnikać w poszczególne barwy każdego ze zdjęć osobno.

6d jeśli ma być z małą liczbą pikseli to nie dla mnie, ja muszę mieć dużo pikseli

Chyba mnie zachęciliście do kupna 1DsIII.
    O ile dostrzegam różnice pomiędzy 5D, 5DII i 1DsIII, to chyba następca 1DsIII więcej w obrazie wnieść już chyba za bardzo nie może.

A obiektyw kupie sobie może Canon EF 24-70mm f/2.8L
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madc0w Zobacz posta
    może jakiś średni format?
    ew poczekaj chodza słuchy że canon ma wypuścić canona 6d z małą liczbą mpx i dobrą rozpiętością tonalną
    Masz na myśli 1DIV? :P
    18Mpx FF, ISO 52200 i olbrzymi DR plus 12fps i AF najlepszy w całym systemie.
    Jeżeli to będzie prawda to muszę znaleźć kupca na nerkę :P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu

Domyślnie

mam na mysli
    6D
    One of the recent rumors has been the coming of a new full frame EOS body added to the lineup. It would be in the $2000 range. It would see a drop in megapixels from the 21 of the 5D Mark II and be solely designed for ISO performance. To meet the price point, I’d expect a modified 9 point AF (more crosstype sensors).

If the 5D3 moves up the latter in performance and price, a $2000 full frame camera at launch would be an industry first and a massive seller. Canon was the first company to break the $1000 price barrier with a DSLR, no reason they can’t do it again.

I can definitely see this as a possibility, though I’m not convinced of it yet.

canonrumors.com
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson420 Zobacz posta
    5D już nie chce, zrobiłem nim 100000 zdjęć, niemodne i stare to, i jak dla mnie kolory na trybie standard są mało komercyjne pod sprzedaż, choć czasem mają swój urok. No i trochę mała matryca, i oprogramowanie jest tylko dla systemu 32bitowego Windowsa.
    5D II pożyczam czasem - "weselej" podkręca kolory . Wydobywa więcej szczegółów od 5D bo ma większą matrycę. Ale też gdy się pogrzebie trochę w ustawieniach RAW potrafią szybko wyskoczyć brzydkie szumy w cieniach nie mówiąc już o zjawisku bandingu .
    1Ds III nie miałem – przed chwilą przeglądałem testy: http://www.akelstudio.com/blog/canon...udio-test-run/
    Jego zdjęcia wydają się bardziej "soczyste", czerwony wychodzi fajniej, ale to wszystko tak jakby lekkim kosztem ostrości.
    Prawdopodobnie w kwestii kolorów wszystko da się załatwić ustawieniami w raw, ale ja za tym nie przepadam, bo obrabiam dużo zdjęć i nie chce mi się za każdym razem wnikać w poszczególne barwy każdego ze zdjęć osobno.

6d jeśli ma być z małą liczbą pikseli to nie dla mnie, ja muszę mieć dużo pikseli

Chyba mnie zachęciliście do kupna 1DsIII.
    O ile dostrzegam różnice pomiędzy 5D, 5DII i 1DsIII, to chyba następca 1DsIII więcej w obrazie wnieść już chyba za bardzo nie może.

A obiektyw kupie sobie może Canon EF 24-70mm f/2.8L
    Mówisz o puszkach za 25pln i o tym jakiej ty jakości nie potrzebujesz a jak piszesz o sprzęcie to wydaje mi sie ze albo za wiele o nim nie wiesz albo robisz sobie jaja.
    Jeśli 5d ma mniejsza matryce od 5dmkII to zmieniam nicka na matka Teresa!

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Mówisz o puszkach za 25pln i o tym jakiej ty jakości nie potrzebujesz a jak piszesz o sprzęcie to wydaje mi sie ze albo za wiele o nim nie wiesz albo robisz sobie jaja.
    Jeśli 5d ma mniejsza matryce od 5dmkII to zmieniam nicka na matka Teresa!
    jaj sobie nie robię. A jakoś potrzebuje właśnie najlepszą - czemu to dziwi?

Mówiąc o mniejszej czy większej matrycy miałem na myśli ilość mp - źle się wyraziłem, sorry, bo sama matryca nie wiem jakiej jest wielkości.
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

następca może wnieść z 15Mpix więcej - a że lubisz dużo pikseli...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson420 Zobacz posta
    bo sama matryca nie wiem jakiej jest wielkości.
    Panowie kończymy tę bezsensowną dyskusję, bo po powyższym widzę, że nic konstruktywnego tu już nie usłyszymy.
    Koledze założycielowi polecam lekturę forum - dowie się wszystkiego w tym min. znajdzie odpowiedź na powyższy dylemat .
    Jeśli kogoś jednak interesuje kontynuacja dywagacji na temat przyszłości naszego wspaniałego systemu to zapraszam do dyżurnej pitolnicy :cool: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39209 .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów