Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
no to to jest lekko d* nie przyspieszenie, bo w tym momencie mowimy tylko o zapisie.

a to co najbardziej morduje wydajnosc HDD to czas dostepu do sektorow przy odczycie. a juz zwlaszcza przy obrobce fot, to co ma najwieksze znaczenie to wlasnie odczyt danych, bo zapisuje sie mniej/rzadziej
Nie będę kłócił, nie znam architektury działania tego systemu intela a w necie nigdzie nie ma porównań prędkości dla obrabiania fot. Są testy związane z odpalaniem systemu oraz odpalaniem i pracy w aplikacjach (co prawda najczęściej w grach :P) no ale jeżeli dobrze mi się wydaje to np. pracując w PSie polega to na tym, że ładujesz pliki ale operacje nie są wykonywane na tym pliku tylko na jakimś tempie albo w pamięci programu tak?
A jeżeli dzięki tej technologii ten temp czy funkcje programu (w sensie pliki aplikacji) są cashowane na SSDku to daje nam przyrost prędkości prawda?
Ale dalej powtarzam nie znam się, bazuję na tym co znalazłem w necie + 2 krótkie (ze 30min) pogawędki z informatykami i wysłuchanie ich opinii :P

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
albo ja czegos nie rozumiem, albo ty
w tym momencie mowilibysmy o redundancji dysku SSD na cache. czyli de facto kupieniu co najmniej 1 dysku SSD wiecej niz to wynika z realnych wymagan objetosciowych. no a to jednak sa troche koszty...

a ze RAID mozna na HDD... mozna. tylko to realnie nie da przyrostu wydajnosci, jesli mowimy o obrobce fot. bo po prostu nie ma tylu danych, zeby przepustowosc pojedynczego HDD nie wystarczyla...
Po pierwsze czemu piszesz o redundancji cytując fragment o bezpieczeństwie?
Poza tym nie. Nie musisz przecież kupować SSD, to rozwiązanie może być alternatywą dla kogoś kto już ma SSD albo i tak myśli o jego kupnie.
Mając płytę z chipsetem Z68 jak kupi SSD może wybrać:
a) podłączam go normalnie, stawiam na nim system i najczęściej używane aplikacje
b) podłączam z wykorzystaniem Intel Smart Response

kolega dreamstorm napisał, że boi się o bezpieczeństwo danych.
Wg. mnie nie ma się co bać o dane bo przecież są przechowywane normalnie na talerzu. Ma takie samo bezpieczeństwo jak przed zastosowaniem SSDka jako cashe.
Jedynie przy awarii sypie się wszystko co zcashowane ale co to za różnica, jeżeli SSD ma służyć albo bezpośrednio na system i aplikacje albo pośrednio do tego samego jako cash, to tak czy siak jak się sypnie to skutek ten sam :P