Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Co do zapisu danych to nie ma nigdzie o tym mowy ale patrząc na testy prędkości to wydaje mi się, że pliki zapisują się szybko w cashu, Ty możesz dalej pracować a w tym czasie zrzuca z cashe na talerze.
no to to jest lekko d* nie przyspieszenie, bo w tym momencie mowimy tylko o zapisie.

a to co najbardziej morduje wydajnosc HDD to czas dostepu do sektorow przy odczycie. a juz zwlaszcza przy obrobce fot, to co ma najwieksze znaczenie to wlasnie odczyt danych, bo zapisuje sie mniej/rzadziej

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Poza tym bezpieczeństwo samych danych wg. mnie jest "normalne" jedyne co jak sypnie się cash to nie postawisz systemu.
Poza tym możesz normalnie postawić wszystko na dwóch dyskach w RAID1, albo trzech w RAID5 i masz dane bezpieczne.
albo ja czegos nie rozumiem, albo ty
w tym momencie mowilibysmy o redundancji dysku SSD na cache. czyli de facto kupieniu co najmniej 1 dysku SSD wiecej niz to wynika z realnych wymagan objetosciowych. no a to jednak sa troche koszty...

a ze RAID mozna na HDD... mozna. tylko to realnie nie da przyrostu wydajnosci, jesli mowimy o obrobce fot. bo po prostu nie ma tylu danych, zeby przepustowosc pojedynczego HDD nie wystarczyla...