Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Odpowiadając na podstawowe pytanie, należy je przede wszystkim sprecyzować. Czy chodzi Ci o to, jak w danych warunkach oświetleniowych robić zdjęcia (ustawiać czas, przesłonę i ISO) czy jak wybierać warunki oświetleniowe do zrobienia zdjęcia (bo parę odpowiedzi w tym wątku padło w kontekście tego pytania)? Z tego co rozumiem, chodzi Ci o to pierwsze.

Odpowiedź na nie jest generalnie prostsza. Nie chodzi tu o wyczucie, że np. 90% obiektów widocznych w kadrze odbija światło w mniej więcej 25%, w związku z tym powinienem ustawić taką a taką przesłonę w parze z takim a takim czasem. Nie musisz mieć w tej kwestii 'w głowie' żadnych tabelek ani zasad, jak wspomniana słoneczna szesnastka (która znowu tak precyzyjna to też nie jest...). Wystarczy użyć trybu Av lub Tv i po kłopocie. Mierzysz światło za pomocą wcześniej wybranego trybu pomiaru, ustawiasz interesujący Cię parametr (odpowiednio przesłonę lub czas naświetlania) a aparat dobiera odpowiednio resztę. I po kłopocie. Chyba, że masz aparat manualny, w którym jedynym trybem jest tryb M. Wtedy to trochę inna para kaloszy i wyczucie potrzebne jest jak najbardziej. Ale jeśli masz jakąś nową cyfrówkę, to nie zaprzątałbym sobie tym póki co głowy.

Ja fotografuję aparatem nie znając nawet jego dokładnego wieku, lecz strzelam na przedział 10 - 15 lat. I na pracę światłomierza nie narzekam. Fotografuję na pozytywach, wobec czego mam w standardzie ustawioną kompensację -0,5 EV dla bezpieczeństwa (chyba, że to Velvia, która przy -0,5 z kolorami szaleje) i tyle. Odsetek poprawnie naświetlonych zdjęć (lub precyzyjniej - naświetlonych tak, jak tego chciałem robiąc zdjęcie) szacuję na ok. 33/36 czyli nieco ponad 90%.

Nie ma sensu zaczynać od trybu manualnego. Po pierwsze - to mit, że tzw. profesjonaliści używają go wyłącznie. Pewnie używają go faktycznie częściej niż ja, Ty czy pozostali użytkownicy tego forum, lecz zapewniam, że nie tak często, jak to sobie ludzie lubią wyobrażać, mitologizując pracę Pana Fotografa Wielkiego Artysty. Po drugie - tryb ten w wielu przypadkach utrudnia zamiast ułatwiać. Po trzecie - czasem wręcz uniemożliwia zrobienie zdjęcia. Po czwarte - zdjęcie zrobione np. na f/5.6 przy czasie 1/125 w trybie Av, Tv lub nawet zielonym kwadraciku (btw - ten tryb ma jakąś nazwę w ogóle?) wyglądać będzie dokładnie tak samo jak to zrobione na f/5.6 i t = 1/125 w trybie M. Dokładnie tak samo.

Tryb manualny przydaje się (przynajmniej mi) do fotografowania w sposób nie koniecznie konwencjonalny. Np. przy zdjęciach burzy w nocy lub huśtawki z dziećmi w słoneczny dzień przy długim czasie. Ale skoroś początkujący (tak zakładam sądząc choćby po umiejscowieniu wątku), to trybem M w ogóle się nie przejmuj. Av i Tv (głównie Av, sądzę, że nie tylko dla mnie zresztą) 'does the job good enough'.

pozdrawiam!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Po drugie - tryb ten (tj. M) w wielu przypadkach utrudnia zamiast ułatwiać.
    Spowalnia - zgoda. Utrudnia? Hmm... w jaki sposób?

Po trzecie - czasem wręcz uniemożliwia zrobienie zdjęcia.
    A to już jakaś herezja - rozwiniesz?

Po czwarte - zdjęcie zrobione np. na f/5.6 przy czasie 1/125 w trybie Av, Tv lub nawet zielonym kwadraciku (btw - ten tryb ma jakąś nazwę w ogóle?) wyglądać będzie dokładnie tak samo jak to zrobione na f/5.6 i t = 1/125 w trybie M. Dokładnie tak samo.
    Trudno żeby wyglądało inaczej :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    (btw - ten tryb ma jakąś nazwę w ogóle?)
    Tak - zielonyk kwadracik to Full Auto.

Tryb M - dla mnie niezbędny przy robieniu zdjęć z lampą, chociażby.
    Przy mojej pierwszej puszce dslr jaką był Pentax K10, robiłem początkowo głównie w Av, potem zacząłem eksperymentować w M i okazało się, że lepsze zdjęcia mi wychodzą - po prostu trzeba ciut bardziej się zastanowić. Fakt, wolniejszy tryb. Dlatego w zależności od warunków robię w Av albo w M. Av, gdy nie ma czasu na pełną kontrole ekspozycji (czasem Tv lepsze) a M w pozostałych przypadkach :-)
    Takie jest moje podejście na dzień dzisiejszy. Ale ja ciągle się uczę.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Domyślnie

Myślę, że wielu początkującym umyka pewna ważna żecz, o której było już wiele razy: INSTRUKCJA OBSŁUGI. Przeczytaj ją 2 razy, 5, a jak będzie trzeba to i 50 razy tak żebyś zrozumiał.

Po za tym jest coś co też mnie zastanawia, - chcesz zostać malarzem to idziesz na akademie sztuk pięknych, chcesz zostać ciastkarzem to idziesz do odpowiedniej szkoły i na praktykę, chcesz jeżdzić samochodem to idziesz na kurs. A jak chcesz zostać fotografem - po prostu kupujesz aparat i pytasz na forum jak wyczuć światło.
    D3

Uprawnienia umieszczania postów