Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 178

Wątek: 85 f/1.8, 100 f/2 czy 135 f/2 L

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Ostatnio testowałem u kumpla Jupitera9, a sam kupiłem CZJ Sonnar MC, i jeśli się dobrze ustawi ostrośc to jest żyleta. Jupiter też bardzo sympatyczny, od F/4 tak samo rzeźnia
    W końcu coś co mnie dotyczy w 100%, rozważam właśnie te dwa obiektywy do kropa ??: studia nie mam więc większość portretów wykonywana w plenerku, więc miejsca sporo i nie mogę się zdecydować, czy 85 czy 135 - o obu szkłach piszą w samych superlatywach, i naprawdę stanąłem na rozdrożu i powiedzmy że w tym przedziale cenowym mogę zaszaleć i nie zwracać uwagi na to że jeden jest prawie o drugie tyle droższy... :cool: Tyle że naprawdę nie wiem co wybrać.
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    powiedzmy że w tym przedziale cenowym mogę zaszaleć i nie zwracać uwagi na to że jeden jest prawie o drugie tyle droższy... :cool: Tyle że naprawdę nie wiem co wybrać.
    85L

edit:
    o kurcze, chyba nie zauwazylem albo nie wiem co.. "w tym przedziale cenowym".
    tak czy inaczej do cropa 135 IMHO za dlugie jest ale to kwestia upodoban lub checi posiadania lekkiego (badz troche 'ciezszego') tele przy portretowce.
    85/1.8 nabylem calkiem niedawno i nie narzekam ;-) super optycznie (nie liczac CA poza ostroscia w skrajnych warunkach), szybkie, ciche, ladne.. zakochac sie mozna. wszystko co przeczytalem w sieci na temat tego szkielka to szczera prawda
    135 w reku nie mialem ale zastanawiam sie czy nie trzebaby glosniej mowic do modelki korzystajac z tego szkla :rolleyes:
    Ostatnio edytowane przez blum ; 27-03-2007 o 16:16

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    W końcu coś co mnie dotyczy w 100%, rozważam właśnie te dwa obiektywy do kropa ??: studia nie mam więc większość portretów wykonywana w plenerku, więc miejsca sporo i nie mogę się zdecydować, czy 85 czy 135 - o obu szkłach piszą w samych superlatywach, i naprawdę stanąłem na rozdrożu i powiedzmy że w tym przedziale cenowym mogę zaszaleć i nie zwracać uwagi na to że jeden jest prawie o drugie tyle droższy... :cool: Tyle że naprawdę nie wiem co wybrać.
    kup 85/1,8 bo tanszy i przy ewentualnej odsprzedazy nie stracisz wiele c.a. 200 pln - a BTW to nie mozesz sie "przejsc" po swoich zdjeciach i sprawdzic zakresy ogniskowych? powinno troche pomoc

EDIT: teraz dopiero zobaczylem stopke (nie pomoze)
    z pozdrowieniami "69"

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

raz że stopka, a poza tym ja rozważam dwa obiektywy jak napisałem ale chyba to zostało chyba przez was pominięte a mianowicie Jupiter - 9 2/85 . Made in USSR i CARL ZEISS SONNAR MC 3.5/135, nie mówie o canonowskiej Eli i sławetnej 85 1.8, nie mój przedział cenowy narazie :/
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

"Troche" odswieze temat
    Ostatnio rozmyslam nad 85 (naczytalem sie o nim jakis czas temu i bylem o krok od kupienia) oraz 100 i przegladalem pewna strone. Zawolalem Piekna aby pomogla mi zdecydowac. Pokazalem fotki, zachwalalem jaki to super bokeh, w koncu z tego slynie 85. Po prostu ta 85-ka jest cool, ostra, niedroga itp itd.
    Jakiez bylo moje zdumienie, ze zwyczajnie sie pomylilem i zachwycalem sie ... 100-tka

Strony:
    - 85-tka
    - 100-tka

Teraz znowu czeka mnie czytanie, ogladanie itp ...
    Jak ktos moze pokazac te same zdjecia z obu obiektywow w tych samych warunkach na max. dziurze oraz max. dystansie to ... bylbym happy :grin:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomnialem dodac, interesuje mnie porownanie na cropie.

PS. Gdzie tu kurde jest edcyja postu??
    Ostatnio edytowane przez CFR ; 02-06-2010 o 20:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Myślę, że te obiektywy są trudne do rozróżnienia po zdjęciach które robią.
    Dużo łatwiej rozróżnisz ludzi, którzy robią te zdjęcia
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Przy portretowaniu dzieci potrzebuje dystansu, zblizanie sie do nich z wielkim obiektywem przymocowanym do wielkiego aparatu zza ktorego wystaje wielka glowa sprawia, ze ... po prostu nie chce ich straszyc
    Interesuja mnie jednak realne odleglosci (fotograf-model/ka) przy ciasnym wypelnieniu kadru np. twarza.

BTW 135 nie jest w sumie drogi, wiec dodajmy do pomiaru odleglosci jeszcze ten obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Dzieki, bylem na tej stronie ale to przeoczylem bo zaczytalem sie w innym kalkulatorze

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFR Zobacz posta
    Przy portretowaniu dzieci potrzebuje dystansu, zblizanie sie do nich z wielkim obiektywem przymocowanym do wielkiego aparatu zza ktorego wystaje wielka glowa sprawia, ze ... po prostu nie chce ich straszyc
    Interesuja mnie jednak realne odleglosci (fotograf-model/ka) przy ciasnym wypelnieniu kadru np. twarza.

BTW 135 nie jest w sumie drogi, wiec dodajmy do pomiaru odleglosci jeszcze ten obiektyw.
    Setka i 85 to bardzo podobne konstrukcje, i podobne obrazowanie, dlatego odróżnić je pewnie ciężko.
    Jeżeli możesz sobie pozwolić na 135 to się nie zastanawiaj, dla samej budowy i af warto, choć 85 i 100 to ponoć najlepsze nie elki, i też szybki af.
    135 jest znakomita - ostrość, rozmycie, kontrast, kolory...perełka
    CANON...

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów