Strona 23 z 43 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    I to ten trrrrrrrach w myśl litery prawa będzie autorem zdjęcia.
    Był zalinkowany wcześniej wpis do bloga, żebyś przeczytał, to byś głupot nie pisał. Trrrrach.

Cytat Zamieszczone przez Demonos
    Historia zna przypadki, że wynalazki powstały jednocześnie w 2 różnych miejscach, a rozgłos i uznanie zdobył ten, kto pierwszy popędził do urzędu patentowego.
    Fotograf z automatu podlega pod prawo autorskie (zwłaszcza jeśli zdjęcie było publikowane w różnych mediach i na wystawach), które jest całkiem ścisłe w tej kwestii. Chyba, że sąd zdecyduje, że jest inaczej.

Cytat Zamieszczone przez mirasb
    Podone pomysły na zdjęcia ślubne można mnożyć w nieskończoność:
    sesja na plaży , w wodzie , w lesie , w zamkniętych fabrykach, na zamku , na ławeczce itp. Zdjęć szczególnie w oststnich latach wykonano miliardy i jestem pewien , że nikt ze 100% pewnościa nie jest w stanie stwierdzić, że jego pomysl jest właśnie tym pierwszym.

Nie wiem, czemu większość osób, które są na NIE - jak mantrę powtarzają ten argument. Jeśli założymy, że proces od wymyślenia zdjęcia do efektu finalnego to permutacja możliwości, zdarzeń i wypadków, to ok, dalsze rozważanie nie ma sensu. Ale jakie jest prawdopodobieństwo zupełnie losowego znalezienia się na zaoranym polu z pościelą i liną oraz parą młodą, odpowiednim aparatem o odpowiedniej ogniskowej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Idę o zakład, że pan Bednarz nie ma szans na zwycięstwo - przeczytajcie w Wyborczej całość problemu.

Przypomina mi się świetne zdjęcie Adama Trzcionki z parą w kapustach. Ileż fotografii podobnych widziałem już! Adam zapewne może być dumny, że jego fotografie są nieudolnie naśladowane a kolega Bednarz również powinien pozostać dumny, że wykonał fotografię, którą inni naśladują a nie ciągać się po sądach. Prawdopodobnie po sądach w charakterze świadków ciągane będą obie pary młode czy o to chodziło - wątpię. Myślę, że kolega Bednarz w oczach wielu par zaistnieje jako awanturnik - absolutnie nie twierdzę, że taki jest, ale taka świadomość prawdopodobnie pozostanie.

Ileż to razy widzieliśmy zdjęcia kopiujące Marilyn Monroe w podwianej czerwonej sukience czy The Beatles na Abbey Road. Polecam również poczytać sobie o fotografii Annie Leibovitz w Vogue czy Katy Perry w Vanity Fair. Podobne oskarżenia i co - i nic.

Fotografia była, jest i będzie zawsze związana z różnymi inspiracjami i zapożyczeniami. Autor całkowicie nieświadomie może wykonać obraz, który zarejestrował jego mózg nawet przed laty coś oglądając - ale o tym mogłaby więcej moja małżonka.

Najdziwniejsze jest to, że dwóch facetów po fachu nie mogło przy piwku pogadać tylko zaczęło się opluwanie...

A fe...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Chłopie daj spokój, naprawdę uważasz, że możesz wykonać kadr nieprzypominający niczyjej fotografii?
    Tak, moge starac sie wykonac oryginalne zdjecie, a na pewno moge sie starac NIE PLAGIATOWAC. Bo o to tu wlasnie chodzi. Uwazasz ze ten pozwany fotograf STARAL SIE NIE PLAGIATOWAC ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pragnę nadmienić, że o fotografie pozwanym nie możemy powiedzieć tutaj nic więcej ponad to, że zrobił to zdjęcie. Cała dyskusja o jego motywach jest niczym innym jak domysłem.

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Zanussi, dzięki za link.

,, (Pozwany) z kolei broni się, że nie widział wcześniej zdjęcia Bednarza. Przekonuje, że swoje zrobił na prośbę pary, która przyszła do niego już z pomysłem, a nawet udostępniła do sesji własne dekoracje. Zdaniem jego obrońcy Joanny Lassoty nie można tu mówić o naruszeniu praw autorskich, bo przecież każdy może zrobić sobie zdjęcie ślubne na koniu czy w starym samochodzie."
    http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3...#ixzz1b3TAyRGp

... i co jeśli mówi prawdę? Aranżacja różni się - raczej nie było to robione "z gazetą w ręku"....
    :wink:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inka Zobacz posta
    Zanussi, dzięki za link.

,, (Pozwany) z kolei broni się, że nie widział wcześniej zdjęcia Bednarza. Przekonuje, że swoje zrobił na prośbę pary, która przyszła do niego już z pomysłem, a nawet udostępniła do sesji własne dekoracje. Zdaniem jego obrońcy Joanny Lassoty nie można tu mówić o naruszeniu praw autorskich, bo przecież każdy może zrobić sobie zdjęcie ślubne na koniu czy w starym samochodzie."
    http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3...#ixzz1b3TAyRGp

... i co jeśli mówi prawdę? Aranżacja różni się - raczej nie było to robione "z gazetą w ręku"....
    Daj spokoj. Uwazasz ze fotograf bedacy w branzy od dluzszego czasu nie znal tego zdjecia ? To po pierwsze. A po drugie mysle ze tworcy pierwowzoru najpierw prosili pozwanego o zdjecie fotografii z www, nie wierze ze poszli od razu do sadu.... wtedy po tej prosbie pozwany powinien zdjac to z www i nie byloby sprawy. O czym tu w ogole dyskutowac? :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja to „zdjęcie” po raz pierwszy zobaczyłem w tym wątku. Polubowne załatwienie sprawy by było wtedy jak by obaj usunęli zdjęcia ze swoich stron.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Ja to „zdjęcie” po raz pierwszy zobaczyłem w tym wątku...
    Nie żartuj To prawie jak Guernica
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

A co to Guernica? Zdjęcia też wcześniej chyba nie widziałem. O kurcze, jestem ignorantem...

Domyślnie

Ja to „zdjęcie” po raz pierwszy zobaczyłem w tym wątku. Polubowne załatwienie sprawy by było wtedy jak by obaj usunęli zdjęcia ze swoich stron.
    Nie prawda. Wystarczyloby ustalic kto zrobil zdjecie pierwszy, jeden i drugi. Wtedy przyzwoitosc musialaby 'zagrac'. I tyle.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tibby Zobacz posta
    A co to Guernica? Zdjęcia też wcześniej chyba nie widziałem. O kurcze, jestem ignorantem...
    Guernica to taka Bitwa pod Grunwaldem...tylko nienasza

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Nie prawda. Wystarczyloby ustalic kto zrobil zdjecie pierwszy, jeden i drugi. Wtedy przyzwoitosc musialaby 'zagrac'. I tyle.
    przyzwoitość musiałaby to jakiś oksymoron?
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 17-10-2011 o 19:50
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 23 z 43 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów