Strona 5 z 43 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Domyślnie

Dla mnie to jakieś nieporozumienie.
    Zamiast się cieszyć, że ktoś chce naśladować dokonania fotografa, że jest on wzorem dla innych to całą sprawę oddaje się do sądu.
    Nie wiem czy wynika to z faktu zarobienia na całej sprawie czy z jakichś ukrytych kompleksów fotografa. Wcześniej czy później i tak ktoś użyłby tego pomysłu.
    Z takich zachowań może powstać jakaś paranoja kiedy każdy zanim wpadnie na jakiś pomysł zdjęcia będzie myslał czy tego już nie było bo mogę trafić do sądu.
    W moim odczuciu i jeden i drugi powinni odpuścić.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Dla mnie to jakieś nieporozumienie.
    Zamiast się cieszyć, że ktoś chce naśladować dokonania fotografa, że jest on wzorem dla innych to całą sprawę oddaje się do sądu.
    Nie wiem czy wynika to z faktu zarobienia na całej sprawie czy z jakichś ukrytych kompleksów fotografa. Wcześniej czy później i tak ktoś użyłby tego pomysłu.
    Z takich zachowań może powstać jakaś paranoja kiedy każdy zanim wpadnie na jakiś pomysł zdjęcia będzie myslał czy tego już nie było bo mogę trafić do sądu.
    W moim odczuciu i jeden i drugi powinni odpuścić.
    To mi troche przypomina sytuację, keidy na jednym z portali torrentowych podniosło się wielkie larum, bo ktoś skopiował opis wrzuty, od kogoś innego. Śmiech pusty ogarniał, kiedy pirat oskarżał pirata o parszywą kradzież
    Oczywiście ta sytuacja, jest zupełnie inna i nie można mówic o analogii, ot skojarzenie. Nie mniej, w sytuacji, kiedy zdjęcie zrobiono tylko w ten sam sposób, nie skopiowano go, nie przywłaszczono sobie go, sens dochodzenia swoich praw intelektualnych jest wielce dyskusyjny.
    Ale, z drugiej strony, "mejnstrim" fotografów ślubnych to tak dziwna grupa ludzi, że cała ta sytuacja mocno mnie nie dziwi.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    To mi troche przypomina sytuację, keidy na jednym z portali torrentowych podniosło się wielkie larum, bo ktoś skopiował opis wrzuty, od kogoś innego. Śmiech pusty ogarniał, kiedy pirat oskarżał pirata o parszywą kradzież
    Oczywiście ta sytuacja, jest zupełnie inna i nie można mówic o analogii, ot skojarzenie. Nie mniej, w sytuacji, kiedy zdjęcie zrobiono tylko w ten sam sposób, nie skopiowano go, nie przywłaszczono sobie go, sens dochodzenia swoich praw intelektualnych jest wielce dyskusyjny.
    Ale, z drugiej strony, "mejnstrim" fotografów ślubnych to tak dziwna grupa ludzi, że cała ta sytuacja mocno mnie nie dziwi.
    Towarzystwo Wzajemnej Adoracji ???
    To już nie jest radość z robienia zdjęć, hobby, pasja. Pozostaje tylko pyszny biznes.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Towarzystwo Wzajemnej Adoracji ???
    To już nie jest radość z robienia zdjęć, hobby, pasja. Pozostaje tylko pyszny biznes.
    No i wspaniałe kotleciki na weselach

A foto z pierwszego posta fajne. Widocznie na tyle fajne, że ktoś je skopiował. Ale zdjęcia parek na polach również już były, więc ciebie też cośtam wcześniej inspirowało.

To, co czyni to pierwsze zdjęcie fajnym, to zaznaczona perspektywa (pewnie z obiektywu 35mm), nietypowy kadr, dziwne miny parki i fajna czarno-biel. Drugie ma spłaszczoną perspektywę (obiektyw 70-85mm), jest w kolorze, przy zupełnie innym świetle, jedyne co łączy te zdjęcia to owe poduchy i sznurki. I pole. No i tak właściwie, to ślub

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    miałem kiedys taka sutuacje na plenerze, młodzi powiedzieli, iz widzieli zdjęcia pary młodej w zbozu ona w jego marynarce a on w jej welonie i ze złozonymi do modlitwy rekami, i takie chca (nie widziałem wczesniej tej foty, wiec pewnie to nie był plagiat) i co miałem powiedziec, że nie zrobie bo ktos juz to wymyslił/pokazał? zrobiłem. byli zadowoleni. sa tacy klienci którym musisz zrobic to co sobie wymyslili i juz
    I odpowiedź:

Cytat Zamieszczone przez gary Zobacz posta
    co innego zrobić zdjęcie na wzór a co innego prezentować je na www i na targach jako swoje.
    O to właśnie chodzi. Klient zachwyci się kreatywnością fotografa lub pomyli z orginalnym autorem. Temat oczywiście bardziej złożony, jak ustalić kiedy jest plagiat a kiedy np inspiracja?
    Nie tak dawno, podobna dyskusja była na nikoniarzach, gdzie fotograf zamieścił w wątku zdjęcie plenerowe na boisku nocą. Panna mloda przeskakująca nad młodym robiącym wślizg. Ktoś za chwilę przedstawił podobne(zamierzone, co sam przyznał plagiator) zdjęcie innego autora. I było tłumaczenie ze przecież to inne boisko i pod innym kątem robione ujęcie itd itp. i że nie widzi problemu.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Zakładając że wygra - to jest istny pomysł na biznes .
    Wpadniesz na jeden jedyny pomysł którego nigdy jeszcze było .
    Cykasz fotkę . Reklamujesz ją na lewo i prawo . I do końca życia jesteś ustawiony z pozwów sądowych .

Ale z drugiej strony patenty są - choćby Canon ma swoje patenty .
    Gdyby nie te patenty to Tamrony już by miały stabilizację 4EV czy napędy USM . Dla szarego kowalskiego oczywiście byłoby to na rękę - Konkurencja . Ale dla Canona tak średnio ...

I tu pytanie czy takie zdjęcia "wyjątkowe" powinny być patentowane przez autora.

Owszem musi to ktoś rozpocząć. (reset fotograficznych praw autorskich ?? ) Bo te ujęcia z kołdrą może już były robione 20 lat temu w stanach - i jak je znaleźć ? Może nie ma ich na necie ale w jakimś miasteczku jakiś fotograf jest znany z takich właśnie fot .

I po tym "resecie" praw autorskich już będzie można dojść kto pierwszy zrobił fotkę . A jak fotka już jest w rejestrze to sie jej nie opatentuje .

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zdjęcia nie możesz opatentować...

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Bo te ujęcia z kołdrą może już były robione 20 lat temu w stanach - i jak je znaleźć ? Może nie ma ich na necie ale w jakimś miasteczku jakiś fotograf jest znany z takich właśnie fot .
    Plagiat jest zamierzeniem celowym.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

"Plagiat jest zamierzeniem celowym. "

w większości przypadków tak .
    Teraz aparatów jest "jak mrówków" .
    i prawdopodobieństwo olśnienia dwóch różnych fotografów po dwóch stronach kuli ziemskiej rośnie . Więc może być przypadek że dwóch różnych fotografów przypadkiem wpadnie na ten sam pomysł (choćby w odstępstwie paru miesięcy) . Fot "Tego drugiego" każdy z nich nie widział . Sąd po exifie doszedł do tego że pierwszy był Fotograf A . I co ma powiedzieć Fotograf B ? Skoro w pocie czoła wpadł na ten sam pomysł , ale fizycznie był drugi ?

To taki extremalny przypadek ale możliwy . Owszem inaczej będzie rozpatrywany przez sąd niż plagiat ewidentny .
    Ale im więcej ta fota będzie reklamowana tym więcej będzie naśladowców . Może nie piksel w piksel ale pomysł .
    A wykonanie może być i w kopalni a nie na polu .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Ale im więcej ta fota będzie reklamowana tym więcej będzie naśladowców . Może nie piksel w piksel ale pomysł .
    A wykonanie może być i w kopalni a nie na polu .
    Ta sprawa to jakaś paranoja...
    Moim zdaniem sąd oddali sprawę z powodu braku znamion przestępstwa...
    Jeśli nie... następnym razem trzeba będzie opatentować materiały użyte na zdjęciu (firmowa kołdra, sznur z atestem, cera osób foconych, ubiór...)
    Jakiś absurd...
    5DII | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 70-200/4L IS | 430 EX

Strona 5 z 43 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów