Page 6 of 43 FirstFirst ... 4567816 ... LastLast
Results 51 to 60 of 422

Thread: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Pełne uzależnienie MC_'s Avatar

"Sąd oddali sprawę z powodu braku znamion przestępstwa" - co to za wymysł?

Pełne uzależnienie szwayko's Avatar

Quote Originally Posted by Makudonarudo View Post
    Zakładając że wygra - to jest istny pomysł na biznes .
    Wpadniesz na jeden jedyny pomysł którego nigdy jeszcze było .
    Cykasz fotkę . Reklamujesz ją na lewo i prawo . I do końca życia jesteś ustawiony z pozwów sądowych .
    To chyba w filmach amerykanskich tak jest. Musisz najpierw udowodnic ze zdjecie ktore bylo plagiatem Twojego przyniosło tamtej osobie wymierne korzysci materialne, albo ze przynioslo Tobie straty. Jesli juz to gra idzie o niewielkie zadoscuczynienie. Wieksze pieniadze to w sprawach o naruszenie o dobr osobistych.

Znajdz mi wyrok gdzie publikujac zdjecie jakies osoby bez jej zgody, ale na zdjeciu tym osoba nie jest przedstawiona niekorzystnie w sensie prawnym - osoba publikujaca zaplacila konkretne zadoscuczynienie.

Coś już napisał Lukas87's Avatar

Quote Originally Posted by Makudonarudo View Post
    Wpadniesz na jeden jedyny pomysł którego nigdy jeszcze było [...]I do końca życia jesteś ustawiony z pozwów sądowych .
    Na tym właśnie polega problem, trzeba na coś takiego wpaść, patrz np. Facebook
    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II

Początki nałogu

"Na tym właśnie polega problem, trzeba na coś takiego wpaść, patrz np. Facebook"

Owszem jest Facebook , i jeszcze jest grono , nk , google + , jak leci i pewnie wiele pomniejszych też by się znalazło . To też są plagiaty portalów społecznościowych . Każdy ma coś tam innego ale na dłuższą metę chodzi o to samo .

Tak samo jak na fotce. też jest kołdra i jest sznur . Ale robione choćby innym aparatem i w innym miejscu , że o inne parze, kołdrze , innej długości sznura nie wspomnę .

Uzależniony epicure's Avatar

Często porównuję fotografów ślubnych do kapel brzdąkających na weselach (bez urazy, mi też się zdarza popełniać zdjęcia ślubne). I tak się zastanawiam, czy taka kapela, grając własne interpretacje znanych szlagierów (tzw. covery), również popełnia plagiat.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Kolaj's Avatar

Quote Originally Posted by epicure View Post
    Często porównuję fotografów ślubnych do kapel brzdąkających na weselach (bez urazy, mi też się zdarza popełniać zdjęcia ślubne). I tak się zastanawiam, czy taka kapela, grając własne interpretacje znanych szlagierów (tzw. covery), również popełnia plagiat.
    Daj Boże, żeby to były interpretacje. Na ogół są to tylko PRÓBY naśladownictwa.

Sam jestem ciekaw, jak się ta sprawa potoczy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony namoamo's Avatar

Quote Originally Posted by epicure View Post
    Oczywiście, dlatego płącą ZAiKS.

Bywalec

Quote Originally Posted by namoamo View Post
    Oczywiście, dlatego płącą ZAiKS.
    wierz w to, tzn płacą ale malutki na deklaracjach do zaiksu wpisują że w większości wykonywali autorskie utwory
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by gary View Post
    a jak klienci poproszą żebyś ukradł dla nich samochód to też to zrobisz?
    co innego zrobić zdjęcie na wzór a co innego prezentować je na www i na targach jako swoje.
    Co to wogóle za porównanie jest bzdura i tyle.
    Skoro fotograf nie widział wcześniej tamtego zdjecia to jakby stworzył swoje pod zamówienie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Byłem ostanio na plenerze nad morzem i przypadkiem podziwiałem sesję z para mlodą skąpaną w Bałtyku - brrrrrrr
    Przypuszczam, że takich zdjęć jest mnóstwo i na kazdym jest morze, fale itp......... charakterystyczne dla regionu. Niejeden fotograf takie zdjęcia robi i niewiele w tym temacie da sie wymyślić. Zdjęcia są podobne do siebie i jakoś nikt nie ma zastrzeżeń z tego powodu
    Last edited by Bolek02; 13-10-2011 at 01:50 PM. Reason: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Quote Originally Posted by dinderi View Post
    A ja czekam na pozwy o plagiaty zdjęc z walizką na torach, podskakiwanych, na schodach, na Politechnice, i wszystkich tych tkliwych, pozowanych pierdów, które od lat kopiują jedni od drugich.

zgadzam się

imho totalna głupota pozywać kogoś że to niby plagiat
    w takim razie każdy kto robi zdjęcia w rogalinie przy dębach to tez plagiat,
    kazdy kto robi na starym rynku to tez plagiat i w ogole każde zdjęcie w kościele młodym to też plagiat bo przeciez ktos juz kiedys zrobil takie zdjecie takim obiektywem z takiego miejsca...
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Page 6 of 43 FirstFirst ... 4567816 ... LastLast