To zależy gdzie i jak robisz zdjecia. Powiedz najpierw gdzie najczesciej wykorzystujesz aparat a wtedy ktos moze zasugerowac optymalne wyjscie,bez tego nic nie pomozemy![]()
To zależy gdzie i jak robisz zdjecia. Powiedz najpierw gdzie najczesciej wykorzystujesz aparat a wtedy ktos moze zasugerowac optymalne wyjscie,bez tego nic nie pomozemy![]()
Ściemnione miejsca (kościoły, uroczystość w kościele poza kościołem, wesela itp.), oraz jasne miejsca (na świeżym powietrzu).
Dopiero zaczynam.
Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
[SIGPIC][/SIGPIC]
Ten kit wbrew pozorom potrafi ładne fotki "wypluwać" (z tego co widziałem).
Kup lampę (skoro Ci chodzi po głowie), a następnie zbieraj na jasne porządne szkła
Mam taką filozofię, że warto inwestować w "światło".
Ja tak zrobiłem (choć rózne miałem dylematy) i nie żałuję.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Dzięki za te słowa. Mądra jest ta twoja filozofia.
Dopiero zaczynam.
Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
[SIGPIC][/SIGPIC]
też powiem jak dziobolek, mozesz mieć najlepszą portretówę, ale zdjecia wyjdą marne. Brak światła, zacienione częściowo twarze, robienie pod słońce i wyciąganie twarzy z mroków to ból. Lampa doda ci skrzydeł. Ostatnio wziąłem lampę na aparat na spacer z rodzinką i to było to. Doświetlone pyski dzieciaków bez tnących cieni. Aż chce się zdjęcia oglądać. Sam pomimo iż lampa leży i się kurzy dopiero co doceniłem jej "moc".
W zastosowaniach komercyjnych brak światła i lampy to większy ból niż brak jasnego obiektywu. Wiem, wiem, że znajdą się zaraz robiący "sztukę" i zarazem konwersję do b-w bo to artystycznie modne, a raczej przez to, że brak światła i burość kolorystyczno - twarzowa za zdjęciach powaliła na kolana i kazała ratować fotografię przez różne konwersje.
Dodatkowo lampa daje wspomagaczkę AF-u i z celnością już będzie też lepiej. Masz aparat, z którego nie wyciągniesz tyle jakości co z FF więc lampa jak najbardziej na początek.
pozdrówka.
@darecky mógłbyś mi wysłać zdjęcia ''ze spaceru" jakiekolwiek tego samego ujęcia z użytą lampą i bez lampy. Tylko żeby był ten sam czas naświetlania i ISO i przesłon ta sama, tylko żeby jedno było z lampą, a drugie bez.
Dopiero zaczynam.
[SIGPIC][/SIGPIC]
No jeśli lampa błyśnie z pełną mocą to pewnie tak właśnie będzie.
Chodzi o to by lampa na spacerze doświetliła cienie...
Sprawa już załatwiona.
Dopiero zaczynam.
[SIGPIC][/SIGPIC]