Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Wyzwalanie migawki za pomocą dźwięku programem EOS UTILITY?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie Wyzwalanie migawki za pomocą dźwięku programem EOS UTILITY?

Witam,
    tak jak w temacie idzie zima coś w domku trzeba robić.
    Zainteresowałem się trochę foceniem kropli wody ale do lepszych ujęć (bardziej trafnych) trzeba używać czujki z mikrofonem ;-)

zainteresowany zacząłem szukać tańszego rozwiązania za pomocą EOS UTILITY
    i pytanie do znawców, czy jest to możliwe?

dodam, że nikonowcy to mają ;/
    http://www.youtube.com/watch?v=iOWfT...el_video_title

będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław, Polska

Domyślnie

O ile nie widziałem takiej możliwości w tym programie to PODOBNO jest taka możliwość w samym aparacie, pod warunkiem że działa na nim Magic Lantern. Możesz ewentualnie spróbować innego oprogramowania, które pozwala sterować aparatem przy pomocy komputera ale nie zostało napisane przez firmę Canon.

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

kiedyś gdzieś miałem schemat na fotokomórkę, łatwe i proste do zrobienia a co najważniejsze tanie. schemat na głos też jest w sieci, ale mnie bardziej interesuje ten pierwszym jakby ktoś miał jakaś stronkę z projektem DYI to byłbym zobowiązany.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ale jaka fotokomorke ? :P Do czego konkretnie ? Bo zrobic mozna na milion sposobow, na ultradzwieki, na swiatlo, na obiekt przecinajacy tor laserowy. Wszystko mozna na tysiace sposobow zrobic

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław, Polska

Domyślnie

Jest tego sporo chociażby wśród kitów AVT lub podobnych, które robią zwarcie w określonych sytuacjach, np. po odebraniu dźwięku. Większość nie została zaprojektowania do aparatów, więc należałoby na własną ręke zadbać o oddzielenie galwaniczne układu od aparatu na wypadek wpadki. W niektórych sytuacjach taka zabawa może okazać się dość ryzykowna.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wystarczy najprostszy przekaznik na wyjsciu do takich kitow moze byc nawet niskopradowy/niskonapieciowy kontaktron ktorego cewka bedzie zwierac dwa styki w szklanej rurce. W ten sposob mamy calkowita separacje

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Wystarczy najprostszy przekaznik na wyjsciu do takich kitow moze byc nawet niskopradowy/niskonapieciowy kontaktron ktorego cewka bedzie zwierac dwa styki w szklanej rurce. W ten sposob mamy calkowita separacje
    Mów mi jeszcze Wszystko zrozumiałem od A do Z. :-D

Wracając do fotokomórki czy jak to tam nazwać to był taki schemacik w necie. żeby to bardziej zwizualizować to powiedzmy że [] to jakby nadajnik i odbiornik fotokomórki czy czegoś tego typu. * to powiedzmy nasz obiekt. i teraz[*] w momencie kiedy * (spadająca kropla, owad itp) przetnie wiązkę to następuje wyzwolenie migawki. Gość stosował to to fotografowania spadających kropel i motyli.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Spadajace motyle ? : D Ciekawy motyw : D A tak serio, to wystarczyl by chyba najprostszy uklad z jakims fototranzystorem ktory sterowal by przekaznikiem. Bylo by trzeba tylko zrobic regulacje czulosci na swiatlo zeby mozna bylo np w dzien ustawic laserek za 5zl jako wiazke, i jednoczesnie zeby swiatlo sloneczne nie powodowalo wyzwolenia Ogolnie, mozna poszukac schematow gotowych bo tego na 100% jest pelno. Najlepiej znalezc jakis prosty tor optyczny na 9V ktory bedzie zalaczal przekaznik jak straci swiatlo.

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

motyle nie spadające ale przelatujące nie wiem czy były łapane i wypuszczane i musiały "tamtędy" przelecieć czy odwrotnie.
    Skoro piszesz o prostych schematach możesz jakiś znaleźć "za mnie"? Nie bardzo się na tym znam. Coś ze schematu złożę bez problemu, ale ze znalezieniem czegoś odpowiedniego i łatwego będę miał problem. Wykształcenie mam techniczno-mechaniczne, z elektroniką nie jestem za pan brat.
    pozdr.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław, Polska

Domyślnie

To powinno ci pomóc ale upewnij się jeszcze sam: http://www.circuitstoday.com/photoce...ed-night-light
    Przekaźnik można wstawić mniejszym. Przy pomocy R7 można wyregulować czułość.

Uprawnienia umieszczania postów