no to co daje stabilizacja tak jasno i dokładnie kiedy jest przydatna - bym prosił
no to co daje stabilizacja tak jasno i dokładnie kiedy jest przydatna - bym prosił
IS daje Ci możliwość wykonania ostrego (chodzi o ostrość dynamiczną) zdjęcia dłuższym czasem przy stosunkowo długiej (bo o to się głównie walczy) ogniskowej. Prosta zależność czasu od ogniskowej ma się tak: obiektyw 100 mm - czas 1/100 sek. Zależy to oczywiście od stabilności ręki fotografa. Innymi słowy IS symuluje nieporuszenie aparatu/obiektywu nawet wtedy gdy on się rusza (nb. zawsze się porusza ale chodzi o wartość i kierunki tego ruchu). A robi to (tak myślę) odpowiednio poruszając soczewkami obiektywu (jeśli inaczej proszę mnie poprawić). Ruch przedmiotu fotografowanego nie daje się korygować/zamrażać w żaden inny sposób jak krótkim czasem migawki/błysku, a czas migawki zależy od prędkości ruchu i jego kierunku względem obiektywu/mocy błysku (bycia przedmiotu w jego efektywnym zasięgu). Uff, chyba w miarę jasnoZamieszczone przez KOKO74
No to dodam tylko, że takie fajne zdjęcia pędzących motocykli to wynik zsynchronizowania ruchu obiektu i obiektywu - trudna sztuka...
Ostatnio edytowane przez Raff ; 09-01-2006 o 20:51
Ostatnio byłem na koncercie w filharmonii i robiłem zdjęcia 100-400 z IS . Oto przykładowa fotka która została zrobiona przy ogniskowej 340mm i czasie .... 1/40. W normalnym układzie byłoby przy tym czasie mydło - z IS jest zupełnie inaczej.Zamieszczone przez Raf_1975
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
Ooo, jeden obraz wystarczy za tysiąc słówZamieszczone przez Costus
![]()
No, jak to jest 340@1/40... to chyba oprócz IS trochę pomogło Ci szczęścieZamieszczone przez Costus
![]()
Nie ,,mydło'' tylko było by prawdopodobnie poruszone. To coś zupełnie innego. Solidne oparcie (statyw, monopod) w tej sytuacji dał by ten sam efekt.Zamieszczone przez Costus
To jest jak mniemam - z ręki?
Oczywiście robiłem to "z ręki" . Zgadzam się z tym że ze statywu wyszłoby podobnie ale - z uwagi na pewną specyfikę koncertów w takich miejscach jak filharmonia - już sam widok większego obiektywu wydaje się być nieco niestosowny :-DZamieszczone przez minek
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
No dzięki wielkie wszystkim za wypowiedzi ale powiecie ludzie czy ten obiektyw posiada już nowy system stabilizacji (mode 2) Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USMi czy wy przy robieniu takich fotek jakoś ruszacie obiektywem czy jak to wygląda ?Zamieszczone przez Raf_1975
Po trzech kliknięciach w www.canon.com, można przeczytać na temat tego obiektywu m.in.: "Improved Image Stabilizer Technology provides up to three stops of "shake" correction, and the "Mode 2" option stabilizes images while panning with a moving subject.".Zamieszczone przez KOKO74
Poruszamy, zgodnie z ruchem obiektu.Zamieszczone przez KOKO74
Zamieszczone przez muflon
a na polskiej stronie wiele mozna wyczytać - tylko się pośmiać i polecić hahaha - poprostu wstyd http://www.canon.com.pl/produkt/kate...USM,p,592.html