Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Czy działa stabilizacja Canona

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOKO74
    - druga kwestia padło wyrażenie //No to dodam tylko, że takie fajne zdjęcia pędzących motocykli to wynik zsynchronizowania ruchu obiektu i obiektywu - trudna sztuka...// I fotki
    http://alef.poznan.pl/index.php?par=5
    http://alef.poznan.pl/index.php?par=...r=MM P2005III
    http://alef.poznan.pl/index.php?par=...ir=MM P2005II
    o co chodzi w tej synchronizacji ???????
    bo podobno nie bardzo da się zamrażać obiekty ruchome a tu na fotce tak jest – ślicznie zrobione motorek ostry a tło rozmyte a na logikę powinno być inaczej więc jak

dziękuje I pozdrawiam
    Aleście się rozgadali Odpowiedź już padła lakonicznie ale dopowiem jasno jako, że mnie wywołano. Zsynchronizowania... ot, po prostu śledzisz obiektywem ruch obiektu i cykasz - jak ruch jest zgodny masz rozmyte tło i ostry przedmiot zdjęcia.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    [...]ot, po prostu śledzisz obiektywem ruch obiektu i cykasz - jak ruch jest zgodny masz rozmyte tło i ostry przedmiot zdjęcia.
    A bez IS nie da się takiego efektu uzyskać?
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=-
    Da sie, tylko ze z IS wieksze jest prawdopodobienstwo 'trafienia'.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wydaje mi się, że podczas panoramowania samymi rękami, dłoń która trzyma obiektyw i jest odpowiedzialna za trzęsienie nim w stanie ,,spoczynku'', jest zbyt zajęta płynnym przesuwaniem z lewej w prawą, by mieć jeszcze czas na drgania w górę i w dół. Czyli łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie poruszającego się obiektu, niż nieporuszone - nieporuszającego. Wystarczy tylko za nim nadążyć.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

TO ja jestem jakiś inny . Przy panoramowaniu wychodzi mi tylko jakieś 30% zdjęć...
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przecież podałem już przykład panoramowania bez IS-a. Jakość Muflonowa jak dla mnie
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    http://zfmat.uwb.edu.pl/tomaszg/foto..._2345.jpg.html

240.0mm, 1/50s i taki sam ruch. BEZ IS! BEZ L. Canon 100-300.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jakość Muflonowa jak dla mnie
    Może i będzie, jak rozciągniesz levele (bo jest to jakoś "za mgłą") i wyczyścisz brudy z matrycy :-P

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Może i będzie, jak rozciągniesz levele (bo jest to jakoś "za mgłą") i wyczyścisz brudy z matrycy :-P
    Taa, to prosto z aparatu. Nie miałem wtedy jeszcze zwyczaju obrabiać masowo. Inaczej byłbyś w ogóle bez szans
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie, że się da - są przykłady powyżej. Ja nawet w ogóle nie myślałem o IS przy takich fotach. Chłonąłem podstawy fotografii jak takich wynalazków jeszcze nie było (przynajmniej ogólnodostępnych, a książki czytałem starawe) IS może tu z pewnością pomóc, ale nieoceniony jest tam, gdzie długa ogniskowa i brak statywu...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Cytat Zamieszczone przez feder
    Odnalazłem instrukcję. W całej instrukcji (przynajmniej w angielskiej wersji) nie ma słowa o osi panoramowania. Poniżej cytaty:
    Kod:
    Select the stabilizer mode:
    - Select MODE 1 for standard photography. Mode 1 corrects all vibrations no matter whether the camera is being held horizontally, or at an angle.
    - To pan a moving subject, select MODE 2. 
    Mode 2 correct vibrations and shaking only in the directions at right angles to the camera panning movement.

No to z tego wynika, że chyba nie miałem racji - stabilizuje tylko w płaszczyźnie panoramowania, ale za to płaszczyzna panoramowania jest dowolna.
    Pływanie obrazu mogło być skutkiem niezdecydowania IS, którą oś zacząć stabilzować - teraz z ciekawości jeszcze raz sprawdziłem - pływanie jest zauważalne przy krótkich szarpnięciach, w dowolnej osi. Po dłuższym ruchu pływanie w osi panoramowania raczej nie występuje.
    Może się podepnę pod wątek..
    Testuję ostatnio 24-105 z IS i mam pytanie odnośnie panoramowania
    Cytat z opisu na stronie Canon europe

Image Stabilizer
    The EF 24-105mm f/4L IS USM features Canon's 3-stop Image Stabilizer (IS). Ideal for handheld work, IS allows use of shutter speeds up to 3-stops slower with no perceptible increase in image blur. For stabilised panning, IS Mode 2 only corrects for unwanted vertical shake.
    Podkreślenie moje.. Wg mnie wynika z niego że obiektyw ten ma IS mode 2 które przy panoramowaniu koryguje niepożądane wstrząsy pionowe ale nie jest napisane przy jakim położeniu aparatu - czy mozna założyć że także przy pionowym położeniu body?

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów