Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Czy działa stabilizacja Canona

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOKO74
    a na polskiej stronie wiele mozna wyczytać - tylko się pośmiać i polecić hahaha - poprostu wstyd http://www.canon.com.pl/produkt/kate...USM,p,592.html
    Na polskiej stronie są same "super" opisy sprzętu - po prostu skarbnica informacji.

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Poruszamy, zgodnie z ruchem obiektu.
    Muflon - że zapytam niedyskretnie - panoramujesz z ręki?
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    Muflon - że zapytam niedyskretnie - panoramujesz z ręki?
    Tak, w 100%. Raz tylko zdarzyło mi się załozyć w tym celu aparat na statyw, ale to było z premedytacją, próbowałem robić lądujące samoloty wieczorem na długich czasach. Chyba się już chwaliłem, ale co mi tam :-)

1/6s, 125mm (x1.6). Muszę kiedyś tego samego spróbować z 1D i 100-400.

Domyślnie

Fajniutkie !!!!

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Chyba się już chwaliłem, ale co mi tam :-)

1/6s, 125mm (x1.6). Muszę kiedyś tego samego spróbować z 1D i 100-400.
    Rewelacyjna fotka - już wcześniej ją widziałem przy innym watku.Z 100-400 może być troche gorzej bo ten sprzęcik trochę niestety waży. Tak na marginesie - jak oglądałem Twoją stronę - to najbardziej podobają mi się Twoje zdjecia z samolotami i z imprez samolotowych (to tak bez kadzenia ).
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W "tej stabilizacji" (mode 2) "chodzi o to", ze stabilizowana jest tylko os pionowa. Pisalem o tym niedawno dosc lopatologicznie w innym watku. Sam czesto robie takie fotki, np. to:
    Jesteś tego pewien?
    Mi sie zdanie zmieniło po zabawie z 70-200/2.8 IS pracującym w trybie 2 . Gdyby IS wyłączył stabilizacje w osi horyzontalnej, to przy nagłej zmianie ruchu w tej osi obraz powinien podążać za obiektywem. Tymczasem w tej sytuacji można zaobserwować pływanie obrazu, charakterystyczne dla sytuacji, w której IS nie dał rady ustabilizować obrazu. Wyglada więc na to, że ta stabilizacja pracuje w drugim trybie w bardziej wyrafinowany sposób - stara się raczej zachować płynność ruchu w jednej osi, a nie po prostu wyłącza ją.
    Druga rzecz - z tego co pamiętam z instrukcji do szkła (gdzieś mi ją chwilowo wcięło i nie mogę zerknąć, żeby się upewnić), panoramowanie może odbywać się w dowolnej osi - skąd IS ma wiedzieć, którą oś ma wyłączyć?
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    Z 100-400 może być troche gorzej bo ten sprzęcik trochę niestety waży.
    Akurat on waży mniej niż 70-200IS którym był robiony ten Easyjet I w tym wypadku waga to zaleta, jest większa precyzja prowadzenia.

Cytat Zamieszczone przez feder
    Jesteś tego pewien?
    Wiesz, pewien to jestem w najlepszym razie tego, co napisano w instrukcji, a i tego nie zawsze Tak mi się wydaje. Robiąc szybkie serie z 1D i stabilizatorem w Mode 2, przy dużym naciąganiu czasu mam z reguły max. połowę znośnych fotek (a 1-2 ostre). I te ostre/znośne są rozrzucone dość losowo w serii. To skłaniałoby mnie raczej do opinii, że "płynności" ruchu stabilizator nie wspomaga.

Druga rzecz - z tego co pamiętam z instrukcji do szkła (gdzieś mi ją chwilowo wcięło i nie mogę zerknąć, żeby się upewnić), panoramowanie może odbywać się w dowolnej osi
    To ja bym poprosił źródło (strona), bo mi się wydaje że było inaczej

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Odnalazłem instrukcję. W całej instrukcji (przynajmniej w angielskiej wersji) nie ma słowa o osi panoramowania. Poniżej cytaty:
    Kod:
    Select the stabilizer mode:
    - Select MODE 1 for standard photography. Mode 1 corrects all vibrations no matter whether the camera is being held horizontally, or at an angle.
    - To pan a moving subject, select MODE 2. 
    Mode 2 correct vibrations and shaking only in the directions at right angles to the camera panning movement.

No to z tego wynika, że chyba nie miałem racji - stabilizuje tylko w płaszczyźnie panoramowania, ale za to płaszczyzna panoramowania jest dowolna.
    Pływanie obrazu mogło być skutkiem niezdecydowania IS, którą oś zacząć stabilzować - teraz z ciekawości jeszcze raz sprawdziłem - pływanie jest zauważalne przy krótkich szarpnięciach, w dowolnej osi. Po dłuższym ruchu pływanie w osi panoramowania raczej nie występuje.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

za to płaszczyzna panoramowania jest dowolna.
    Kurcze, ciezko mi w to uwierzyc... to sie teoretycznie da zrobic (mechanizmy roznicowe itp.), ale to juz bylaby naprawde kosmiczna magia - o stopniu skomplikowania daleko wiekszym niz zwykly albo poziomy IS.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kurcze, ciezko mi w to uwierzyc... to sie teoretycznie da zrobic (mechanizmy roznicowe itp.), ale to juz bylaby naprawde kosmiczna magia - o stopniu skomplikowania daleko wiekszym niz zwykly albo poziomy IS.
    Tak sobie gdybam:
    Działający żyroskop z ISa można wykorzystać przecież jako akcelerometr - a to przecież wystarczy, żeby określić kierunek panoramowania. W wersji zupełnie wystarczającej można się ograniczyć do dwóch osi, a wtedy wykrycie płaszczyzny po której odbywa się panoramowanie staje się już dość proste.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów