-
Początki nałogu
Sądzę, że producenci wiedzą co robią, bowiem gwarancja na baterię zazwyczaj wynosi zaledwie 6 miesięcy.
Ja używałem 2 lapków acera extensa i asusa (nie pamietam modelu) W Asusie, na początku bateria dosyć długo trzymała, tzn. przez około rok na czuwaniu i słabym obciążeniu do 7-8 godz. pracując wytrzymywała ok. 3 godz. Dodam, że bateria wnim nie była wyjmowana i w zasadzie cały czas był podłaczony do prądu. Po roku, jak po równi pochyłej, czas pracy Asusa zjechał niemal do zera.
W Acerze natomiast maksymalny czas pracy na początku to ok. 2,5 godz. bateria nie była wyjmowana, a gdy była naładowana to odłączałem lapka od sieci, do wyłądowania. Generalnie padła dopiero po 2 latach.
Jeszcze jedna ciekawostka! Na Acerze mam dwa systemy - Viste i 7. Aktualnie gdy uruchomię 7 (na tym systemie zazwyczaj pracuję) bateria trzyma całe 15 minut. Gdy uruchomię Vistę trzyma około 50 minut?!
Jeden z przedmówców poruszył sprawę, dotycząca ilości ładowań baterii. Wobec tego mam pytanie. Słyszałem, że jest coś takiego jak "regeneracja" baterii polegająca na "zresetowaniu licznika ładowań"? Czy to jest prawda, i czy opłaca się w coś takiego inwestować? Czy lepiej zainwestować w nową baterię - myślę o nowym zamienniku w cenie około 130 Pln-ów, bo rzekome oryginały osiągają cenę ponad 3 stówki!
Pozdrawiam>
Uprawnienia umieszczania postów