Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Bateria w laptopach

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    natomiast ktoś mi kiedyś tak określił pojęcie baterii w laptopie: jak kupujemy tani laptop (~3kpln, np. HP Pavilion), to obojętnie jak będziemy go traktować, bateria i tak padnie po 2 latach. jak kupimy lepszy laptop (~6-7kpln, np. biznesowy HP EliteBook), to obojętnie jak będziemy go traktować, to bateria i tak wytrzyma co najmniej 4-5 lat bez wielkiego uszczerbku.
    To nie jest raczej prawda w dziedzinie baterii. Baterie do EliteBook nie są droższe. Moja bateria kitowa do HP Pavilion nabytego w roku 2005 (ktory jest ciagle używalny) padła (prawie) dopiero w tym roku. Czyli bateria przetrwała HP, bo od nich już takiej baterii kupić sie nie da. Nigdy nie robiłem nic żeby przedłuzać życie baterii. Czasem wyładowywały się od 100% do zera wskutek nieużywania (bo mam też druga większą baterię), a często laptop był używany nonstop na zasilaczu. Co nie znaczy, że te zalecenia (częstego podładowywania) nie są słuszne.

Żywotność baterii zależy głównie od dwóch czynników (poza rozsądnym użytkowaniem): 1. jakości początkowej, czyli wyboru producenta 2. stosunku wielkości baterii do zapotrzebowania mocy w urzadzeniu. Jezeli laptop ssie duży prąd, to bateria zdechnie szybciej, bo nie tylko będzie częściej ładowana, ale tez będzie pracowac w wyższej temperaturze. A jeżeli laptop jeszcze podgrzewa baterię procesorem...
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 12-10-2011 o 09:14

Uprawnienia umieszczania postów