Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: EOS 3 vs EOS 1N

Mieszany widok

Domyślnie EOS 3 vs EOS 1N

Witam wszystkich.
    Jestem nowym użytkownikiem forum, jednak trochę doświadczenia w fotografii mam, głównie cyfrowej. Fotografuję cyframi 5D i 40D, ale tu nie chodzi o cyfrę. Ostatnio tzn od około roku bawię się też w fotografię analogową. Zaczynałem od początku czyli od Canona A-1 (genialny sprzęt). Potem przesiadłem się na EOS Rebel G (EOS 500 jak kto woli), jednak zaczął mi on nie wystarczać, więc podarowałem go szwagrowi. Zakupiłem EOS 50e oraz EOS A2E (czyli EOS 5). Bardzo jestem zadowolony z obu tych aparatów. Jednak fotografia analogowa ma swoje ograniczenia - trzeba czekać aż skończy się film. Czasem chce się zrobić zdjęcia danej sytuacji na kilku nośnikach np. Provia, Reala czy Elite Chrome (głównie bawię się slajdami). Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. Zastanawiam się nad EOS 3 i EOS 1N. Fotografuje przede wszystkim pejzaże i ludzi.
    Proszę o pomoc, bo w sprzęcie analogowym nie siedzę zbyt głęboko a i o jakieś informacje dosyć jest trudno.
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

EOS 3. Nowsza konstrukcja. Też mocna.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdecydowanie trójka.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dio Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Jestem nowym użytkownikiem forum, jednak trochę doświadczenia w fotografii mam, głównie cyfrowej. Fotografuję cyframi 5D i 40D, ale tu nie chodzi o cyfrę. Ostatnio tzn od około roku bawię się też w fotografię analogową. Zaczynałem od początku czyli od Canona A-1 (genialny sprzęt). Potem przesiadłem się na EOS Rebel G (EOS 500 jak kto woli), jednak zaczął mi on nie wystarczać, więc podarowałem go szwagrowi. Zakupiłem EOS 50e oraz EOS A2E (czyli EOS 5). Bardzo jestem zadowolony z obu tych aparatów. Jednak fotografia analogowa ma swoje ograniczenia - trzeba czekać aż skończy się film. Czasem chce się zrobić zdjęcia danej sytuacji na kilku nośnikach np. Provia, Reala czy Elite Chrome (głównie bawię się slajdami). Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. Zastanawiam się nad EOS 3 i EOS 1N. Fotografuje przede wszystkim pejzaże i ludzi.
    Proszę o pomoc, bo w sprzęcie analogowym nie siedzę zbyt głęboko a i o jakieś informacje dosyć jest trudno.
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
    Jeśli myślisz/ wydaje Ci się, że zrobisz lepsze zdjęcia eosem 3 lub 1 niż A-1, to jesteś w błędzie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fanciemni Zobacz posta
    Jeśli myślisz/ wydaje Ci się, że zrobisz lepsze zdjęcia eosem 3 lub 1 niż A-1, to jesteś w błędzie.
    Ekhm, gdzie ty takie stwierdzenie widziałeś?
    "Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. "
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ekhm, gdzie ty takie stwierdzenie widziałeś?
    "Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. "
    No tak. Kup jeszcze jedną puszkę analogową, jakąkolwiek. Pomiar ekspozycji jest taki sam dla wszystkich aparatów i tych samych diapozytywów/ negatywów. No, chyba że tych ludzi fotografujesz biegających...na provi 400 lub 1600, wtedy pewnie eos1 jeśli ciężary nie straszne.
    A.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fanciemni Zobacz posta
    Do A-1 nie pasują mi szkła z mocowaniem EF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Dio ; 11-10-2011 o 10:46 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

1V czy 3 to się można zastanawiać, ale od 1N zdecydowanie 3.

Szczególnie jak Ci przyjdzie lampę kiedyś do niego założyć...
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Eos 3 jak najbardziej wart polecenia. Tak jak Eos 1, Eos 5 czy Eos 33. Dużej różnicy nie będzie, zaś można zaobserwować zależność 'lepsza/droższa/bardziej profesjonalna puszka = sprzęt w gorszym stanie'.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dio Zobacz posta
    Jednak fotografia analogowa ma swoje ograniczenia - trzeba czekać aż skończy się film.
    posiadając 50E masz w CF funkcję pozwalającą zwinąć film na dowolnej klatce, zapisujesz sobie na filmie nr a potem zakładasz go ponownie przelatując do zapisanego. Tym sposobem możesz w dowolnej chwili zmieniać błonę. Co do aparatu mi wystarczał 50E choć wtedy śniła mi się 3 z jej eye control znacznie bogatszym niż 50E.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów