Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Akcja w PS jak?

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie Akcja w PS jak?

Prosta akcja w cs5 a ile razy próbuję ją stworzyć nawet jak mi się uda następnym razem coś mi nie wychodzi. Otóż chciałbym stworzyć akcję do kadrowania na dany wymiar. Będą dwie akcje dla zdjęć pionowych i poziomych. Chodzi mi o to abym wskazywał folder z rodzajem zdjęć i ciach w tym samym folderze musi następować kadrowanie. Nie bardzo rozumiem te funkcje które mówią o przysłoń instrukcje operacji "zapisz jako" Za pomoc dzięki
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Dopiero zaczyna Awatar riwo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W CS4 jest skrypt do zmniejszania zdjęć do konkretnego wymiaru po dłuższym boku. Na pewno w CS5 też jest.
    File > Automate > Fit Image...
    Podajesz ograniczenia Width dla zdjęć poziomych i Height dla zdjęć pionowych.

Możesz użyć ten skrypt w akcji, jeżeli jeszcze coś zmieniasz w zdjęciach (contrast, saturation...)

Natomiast jeżeli chcesz tylko zmniejszyć i zapisać zdjęcia, to użyj Image processor.
    File > Scripts > Image Processor...
    Krok 1. - wybierasz folder źródłowy
    Krok 2. - wybierasz folder docelowy
    Krok 3. - Save as JPEG oraz Resize to Fit (i tu podajesz ograniczenia Width i Height)
    Krok 4. - tu możesz (nie musisz!) dodać wykonywanie dowolnej akcji (np. ostrzenie)

P.S. Zdjęcia są zapisywane w nowym katalogu, który wybrałeś. (nie są nadpisywane)
    Marcin
    400D | S17-70 F2.8-4

Uprawnienia umieszczania postów