Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Mniej czarny odcień czerni - z RGB do CMYK

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nilhi Zobacz posta
    coated fogra 27
    uncoated fogra 29
    web coated fogra 28.
    Fogra27 jest poprzednikiem Fogra 39, też będzie w miarę ok.

Cytat Zamieszczone przez Sielan Zobacz posta
    Może też być ISO Coated (http://www.eci.org/doku.php?id=en:colorstandardsffset)
    w "Downloads" na dole strony "eci_offset_2009.zip"

Rozpakowane profile wrzucasz do odpowiedniego katalogu, do którego ścieżka w Windows wygląda mniej więcej tak: "C:\Windows\System32\spool\drivers\color"
    ISO Coated v2 policzone jest właśnie na wspomnianych danych Fogra39, więc jak najbardziej będzie ok.

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Edycja/Konwersja do profilu/Własny CMYK/Maksymalne pokrycie farbą.
    Drukarnia powinna mieć gotowy profil, skoro są takie ograniczenia maksymalnego nafarbienia.
    Drukarnie przeważnie nie pracują na gotowych profilach, tylko dociągają (albo i nie dociągają) do standardu ISO - po standaryzacji efekty są zgodne z charakteryzacją Fogra odpowiednią dla danej techniki/papieru.

"Własny CMYK" w Photoshopie to kopalina kręcąca profil na archaicznych zestawach Fogry, które w stosunku do współczesnych są znacznie mniej precyzyjne i nie są adekwatne wobec współczesnych norm. Aby ukręcić własnego CMYK-a najlepiej ściągnąć stosowne zestawy danych pomiarowych Fogry i ukręcić profil czymś sensownym - i1profiler, ProfileMaker, MonacoProfiler, albo darmowy ArgyllCMS. Tyle tylko, że sugerowany TAC 210% to tak czy owak jakaś bzdura i nie ma sensu się tym sugerować.

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Najlepiej od razu działać na CMYK. Konwersja zawsze coś wypaczy. I faktycznie z czarnym jest problem bo jak przesadzi się z wartościami składowych czarnego to poleci za dużo farby i papier "nie wytrzyma".
    Przestrzenie CMYK oparte na profilach LUT nie nadają się do edycji. Zalecana jest praca w RGB z softproofingiem docelowej przestrzeni CMYK i po przeprowadzeniu wszystkich zmian.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-10-2011 o 10:57

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK.
    Telefon do drukarni niestety nieudany, Pani bardzo chyba nie chciała zrozumieć, w czym problem i czemu plik od razu nie może być CMYKiem i czemu chcę go konwertować, skąd mi się wziął ten RGB

Kombinuję więc wg wskazówek tutejszych.

Czuję się jak głupek, ale muszę zapytać:
    czy jeżeli profil podany przez Sielana nazywa się : "ISO coated v2 300%" to po jego zastosowaniu nie powinnam przypadkiem otrzymać rozłożenia C-M-Y-K który sumarycznie da 300%..? Tak jakoś wydawało mi się logiczne, ale niestety po podsumowaniu procentów pobranej pipetą czerni nadal otrzymuję 330.. a jedyne, co ta Pani powiedziała mi bardzo konkretnie, to żeby nie przekroczyć 280 ??:

I ni w ząb nie wiem, jak osiągnąć chociaż te 300??

Po amatorsku ściągam czerń metodą "kolor selektywny" ale mimo że zdjęcia dramatycznie traci na wizualnej atrakcyjności (a ulotka de facto składa się z 2 zdjęć) , to wartości ledwo drgną.

Może potrzeba jakichś specjalnych opcji konwersji przy przekształcaniu? Domyślnie mam:
    mechanizm Adobe (ACE)
    metoda relatywna kolorometryczna,
    użyj kompensacji punktu czerni (na "tak")
    użyj roztrząsania (na "tak").

Ulotka składa się z 2 czarno - białych zdjęć. Czerni jest bardzo dużo.

Na firmówkach zdjęcia czarno - białe wychodziły z lekkim odjechaniem neutrali w stronę niebieskiego, chyba zdejmę trochę niebieskości na balansie (więcej czerwieni i żółci - każdy z 2 ewentualnych zafarbów w tą stronę będzie bardziej do przyjęcia).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Udało się sprowadzić poniżej 300% :grin:

Zabrzmi to dziwnie, ale pomogło.. zamknięcie i ponowne uruchomienie PSa...
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 10-10-2011 o 17:56 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

"Kolor selektywny" daje najgorsze efekty.
    I ni w ząb nie wiem, jak osiągnąć chociaż te 300??

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    "Własny CMYK" w Photoshopie to kopalina kręcąca profil na archaicznych zestawach Fogry [...] Aby ukręcić własnego CMYK-a najlepiej ściągnąć stosowne zestawy danych pomiarowych Fogry i ukręcić profil czymś sensownym - i1profiler, ProfileMaker, MonacoProfiler, albo darmowy ArgyllCMS. Tyle tylko, że sugerowany TAC 210% to tak czy owak jakaś bzdura i nie ma sensu się tym sugerować.
    Wiele drukarni ma to w gdzieś. Zresztą, nie mamy do czynienia z wyspecjalizowanymi katalogami czy magazynami, gdzie odzwierciedlanie kolorów musi być perfekcyjne lub mieszczące się w granicach dopuszczalnych norm. Własny CMYK w tym przypadku wydaje się najprostszą i najszybszą metodą osiągnięcia celu.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Wiele drukarni ma to w gdzieś. Zresztą, nie mamy do czynienia z wyspecjalizowanymi katalogami czy magazynami, gdzie odzwierciedlanie kolorów musi być perfekcyjne lub mieszczące się w granicach dopuszczalnych norm. Własny CMYK w tym przypadku wydaje się najprostszą i najszybszą metodą osiągnięcia celu.
    ...która tylko pogarszy sprawę. "Gdzieśmanie" drukarni w kombinacji z ignorancją, mądrościami ludowymi i kiepawą charakteryzacją na której kręcony jest custom CMYK to prosta droga w krzaczory. W przypadku kolorowych zdjęć "odzwierciedlenie kolorów nie musi być perfekcyjne", natomiast założyciel tematu ma to nieszczęście, że wypuszcza zdjęcia czarno-białe - tu niestety "brak perfekcji" jest momentalnie widoczny, bo zdjęcia dostają zafarbu.

Lepiej więc nie starać się wymyślać prochu i trzymać się aktualnych standardów niż brnąć w partyzantkę - czego zresztą dowodzi podane przez ciebie ustawienia własnego CMYK-a, gdzie tak czy owak wszystko jest poustawiane źle. SWOP to standard amerykański, dot gain w cholerę za wysoki dla kredy, a do konwersji zdjęć na B&W używa się możliwie najagresywniejszego GCRu, by zneutralizować tony zdjęć za pomocą K, a CMY używać tylko w celu podniesienia kontrastu.
    Cytat Zamieszczone przez nilhi Zobacz posta
    Może potrzeba jakichś specjalnych opcji konwersji przy przekształcaniu? Domyślnie mam:
    mechanizm Adobe (ACE)
    metoda relatywna kolorometryczna,
    użyj kompensacji punktu czerni (na "tak")
    użyj roztrząsania (na "tak").

Ulotka składa się z 2 czarno - białych zdjęć. Czerni jest bardzo dużo.

Na firmówkach zdjęcia czarno - białe wychodziły z lekkim odjechaniem neutrali w stronę niebieskiego, chyba zdejmę trochę niebieskości na balansie (więcej czerwieni i żółci - każdy z 2 ewentualnych zafarbów w tą stronę będzie bardziej do przyjęcia).
    Skonwertuj zdjęcia z użyciem tego profilu, metoda wizualna/percepcyjna:
    http://dl.dropbox.com/u/19059944/czo...F39_TAC300.icc

Powiedz jeszcze na wszelki wypadek - na pewno drukują to na papierze powlekanym ( tzw. kredzie), czy może jednak na niepowlekanym (tzw. offsecie)?
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-10-2011 o 08:12 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Chodziło o pokazanie, że jest to dostępne (ustawienia są domyślne). Nilhi pisał wcześniej, że nie ma tych opcji. Najlepsze rezultaty przyniesie konwersja do profilu, w dalszej kolejności jest własny CMYK, na końcu kolor selektywny.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziękuję bardzo za pomoc. Pliki wysłałam w poniedziałek i stanęło na tym, że skorzystałam z profilu podanego przez Sielana.

Tak, Czornyj, drukują na kredzie.

Jutro odbieram, zobaczymy... to są ulotki na mój prywatny użytek i nie stracę fortuny jeżeli wyjdą niedobrze, zresztą - ich jedynym celem jest skierowanie ludzi na stronę www, może więc jako towar masowego rozdawnictwa ujdą choćby i z zafarbem... genialne walory zdjęć można ocenić z konturu
    Jutro dam znać, jak wyszło. Ciekawa jestem.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Świetnie wyszły
    Czerń jest czarna, szarości - grafitowe.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, Sielanowi - za profil który zachowam sobie na przyszłość, także dla firmówek

Mogę śmiało polecić ta metodę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów