OK.
Telefon do drukarni niestety nieudany, Pani bardzo chyba nie chciała zrozumieć, w czym problem i czemu plik od razu nie może być CMYKiem i czemu chcę go konwertować, skąd mi się wziął ten RGB
Kombinuję więc wg wskazówek tutejszych.
Czuję się jak głupek, ale muszę zapytać:
czy jeżeli profil podany przez Sielana nazywa się : "ISO coated v2 300%" to po jego zastosowaniu nie powinnam przypadkiem otrzymać rozłożenia C-M-Y-K który sumarycznie da 300%..? Tak jakoś wydawało mi się logiczne, ale niestety po podsumowaniu procentów pobranej pipetą czerni nadal otrzymuję 330.. a jedyne, co ta Pani powiedziała mi bardzo konkretnie, to żeby nie przekroczyć 280??:
I ni w ząb nie wiem, jak osiągnąć chociaż te 300??
Po amatorsku ściągam czerń metodą "kolor selektywny" ale mimo że zdjęcia dramatycznie traci na wizualnej atrakcyjności (a ulotka de facto składa się z 2 zdjęć) , to wartości ledwo drgną.
Może potrzeba jakichś specjalnych opcji konwersji przy przekształcaniu? Domyślnie mam:
mechanizm Adobe (ACE)
metoda relatywna kolorometryczna,
użyj kompensacji punktu czerni (na "tak")
użyj roztrząsania (na "tak").
Ulotka składa się z 2 czarno - białych zdjęć. Czerni jest bardzo dużo.
Na firmówkach zdjęcia czarno - białe wychodziły z lekkim odjechaniem neutrali w stronę niebieskiego, chyba zdejmę trochę niebieskości na balansie (więcej czerwieni i żółci - każdy z 2 ewentualnych zafarbów w tą stronę będzie bardziej do przyjęcia).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Udało się sprowadzić poniżej 300% :grin:
Zabrzmi to dziwnie, ale pomogło.. zamknięcie i ponowne uruchomienie PSa...![]()