Z tego co mi się zdaje przed drukiem można zamówić próbny wydruk. Kiedyś to się nazywało Cromalin czy jakoś tak. Z jednej strony wskazówka dla drukarza jak ma drukować a z drugiej dla osoby przygotowującej materiał do druku czy wszystko jest OK
Z tego co mi się zdaje przed drukiem można zamówić próbny wydruk. Kiedyś to się nazywało Cromalin czy jakoś tak. Z jednej strony wskazówka dla drukarza jak ma drukować a z drugiej dla osoby przygotowującej materiał do druku czy wszystko jest OK
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
OK, Kinski, mam![]()
Jaki przy tym wybrać kolor farb, to już chyba muszę po prostu w poniedziałek zadzwonić i zapytać.
Domyślnie robi się SWOP powlekany, maksymalna czerń 100 a pokrycie 300.
Nawet tak parametry ładnie spadają, super![]()
Niestety to jest albo/albo z profilem podanym przez Sielana.
Sergiusz, myślę, że przy kosztownych wydrukach dadzą taką możliwość. Zapytam, czy dla małych zamówień jest taka opcja.
Nie wiem, na jakiej to jest zasadzie, ale zauważyłam, że ogólnie przekłamanie kolorów jakie otrzymam na gotowym produkcie z reguły pokrywa się z tym, co widzę gdy otworzę projekt w zwykłym Irfanie. W PSie wygląda dobrze, w Irfanie - niebieskawy zafarb, na firmówkach - niebieskawy zafarb (choć trochę mniejszy). Kusi mnie balansowanie balansem kolorów na projekcie (dodać czerwieni, żółci) do uzyskania dobrego efektu w Irfanie, ciekawe, czy to miałoby przełożenie.
Ogólnie nie mam nic wspólnego z poligrafią, gdyby tak było po prostu kupiłabym sobie książki. Pozwalam sobie prosić o pomoc bo taki temat wpadł mi po raz pierwszy (mówię o ulotkach, firmówkami się tak nie przejmuję) i daj Boże ostatni. Miło by było jednak, gdyby wyszło ok.
Ostatnio edytowane przez nilhi ; 08-10-2011 o 08:59
"Kolor selektywny" daje najgorsze efekty.
I ni w ząb nie wiem, jak osiągnąć chociaż te 300??
Wiele drukarni ma to w gdzieś. Zresztą, nie mamy do czynienia z wyspecjalizowanymi katalogami czy magazynami, gdzie odzwierciedlanie kolorów musi być perfekcyjne lub mieszczące się w granicach dopuszczalnych norm. Własny CMYK w tym przypadku wydaje się najprostszą i najszybszą metodą osiągnięcia celu.Zamieszczone przez czornyj
...która tylko pogarszy sprawę. "Gdzieśmanie" drukarni w kombinacji z ignorancją, mądrościami ludowymi i kiepawą charakteryzacją na której kręcony jest custom CMYK to prosta droga w krzaczory. W przypadku kolorowych zdjęć "odzwierciedlenie kolorów nie musi być perfekcyjne", natomiast założyciel tematu ma to nieszczęście, że wypuszcza zdjęcia czarno-białe - tu niestety "brak perfekcji" jest momentalnie widoczny, bo zdjęcia dostają zafarbu.
Lepiej więc nie starać się wymyślać prochu i trzymać się aktualnych standardów niż brnąć w partyzantkę - czego zresztą dowodzi podane przez ciebie ustawienia własnego CMYK-a, gdzie tak czy owak wszystko jest poustawiane źle. SWOP to standard amerykański, dot gain w cholerę za wysoki dla kredy, a do konwersji zdjęć na B&W używa się możliwie najagresywniejszego GCRu, by zneutralizować tony zdjęć za pomocą K, a CMY używać tylko w celu podniesienia kontrastu.
Skonwertuj zdjęcia z użyciem tego profilu, metoda wizualna/percepcyjna:
http://dl.dropbox.com/u/19059944/czo...F39_TAC300.icc
Powiedz jeszcze na wszelki wypadek - na pewno drukują to na papierze powlekanym ( tzw. kredzie), czy może jednak na niepowlekanym (tzw. offsecie)?
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-10-2011 o 08:12 Powód: Automerged Doublepost
Chodziło o pokazanie, że jest to dostępne (ustawienia są domyślne). Nilhi pisał wcześniej, że nie ma tych opcji. Najlepsze rezultaty przyniesie konwersja do profilu, w dalszej kolejności jest własny CMYK, na końcu kolor selektywny.
Dziękuję bardzo za pomoc. Pliki wysłałam w poniedziałek i stanęło na tym, że skorzystałam z profilu podanego przez Sielana.
Tak, Czornyj, drukują na kredzie.
Jutro odbieram, zobaczymy... to są ulotki na mój prywatny użytek i nie stracę fortuny jeżeli wyjdą niedobrze, zresztą - ich jedynym celem jest skierowanie ludzi na stronę www, może więc jako towar masowego rozdawnictwa ujdą choćby i z zafarbem... genialne walory zdjęć można ocenić z konturu
Jutro dam znać, jak wyszło. Ciekawa jestem.
Świetnie wyszły![]()
Czerń jest czarna, szarości - grafitowe.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, Sielanowi - za profil który zachowam sobie na przyszłość, także dla firmówek
Mogę śmiało polecić ta metodę.