Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Tair 4.5/300 + canon extender 1.4 II

Domyślnie Tair 4.5/300 + canon extender 1.4 II

Mam problem podłączając do canona 7d extender 1.4 II canona wraz z tairem przy próbie wyzwolenia migawki za każdym razem słychać jak lustro się podnosi po czym pokazuje mi się komunikat error z numerem 01 i informacją o błędzie danych pomiędzy aparatem a obiektywem oraz żeby przeczyścić styki.
    ten sam extender razem z 70-200 f4 is działa jak powinien.
    Czy powinienem zakleić styki a jeśli tak to które? Czy może problem tkwi gdzie indziej.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może tkwi w przejściówce. Może powinna być bez przenoszenia elektroniki lub właśnie z przenoszeniem. Spróbuj w sklepie z inną niż masz.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Musisz odizolować styki extendera od styków korpusu. Korpus odczytuje dane z extendera, a nie ma danych z obiektywu i myśli, że nie ma obiektywu.

Ja sobie wyciąłem pierścień z cienkiego, czarnego plastiku (np. z jakiejś teczki na papiery) i wkładam go między korpus i extender - żeby nie brudzić styków klejem niepotrzebnie. Wtedy wszystko zachowuje się jakbyś miał manualny obiektyw.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Extendery Canona przeznaczone są do pracy z tele-eLkami. Z manualnym szkłęm bez styków będą wariować, Zrób tak jak radzą koledzy w poprzednich postach.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Może Dandelion na Tairze by pomógł? Spekuluję - nie sprawdzałem doświadczalnie, ale logicznie, rzecz ujmując, jak nakleisz Dandelion to extender przeniesie sygnał z/do chipa i body uzna, że ma do czynienia z normalnym EF.... Chyba...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    ...ale logicznie, rzecz ujmując, jak nakleisz Dandelion to extender przeniesie sygnał z/do chipa i body uzna, że ma do czynienia z normalnym EF.... Chyba...
    Tyle że ten extender toleruje tylko wybrane eLki. Z innymi szkłami EF nie ma dylematu bo ich, po prostu, nie wepniesz ale tu różnie może być.... chyba ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Zrobiłem według rady Leona007 z tym pierścieniem z cienkiego plastiku i działa jak powinno
    Dandeliona nie mam, może kiedyś sobie sprawie taki adapter to sprawdzę jak z nim chodzi, w każdym razie cieszę się teraz z ogniskowej 420 :P i dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carnaL Zobacz posta
    Zrobiłem według rady Leona007 z tym pierścieniem z cienkiego plastiku i działa jak powinno
    Dandeliona nie mam, może kiedyś sobie sprawie taki adapter to sprawdzę jak z nim chodzi, w każdym razie cieszę się teraz z ogniskowej 420 :P i dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
    Jeśli można prosić o jakies sample, to odwdzięczę się uśmiecham
    Równeiż uruchomiłem ten obiektyw na swoim Canonie, z tym, że nie mam extendera. Fajna zabawa
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Równeiż uruchomiłem ten obiektyw na swoim Canonie, z tym, że nie mam extendera. Fajna zabawa
    Przyłączam się do prośby. Sam bawię się Tairem na 40D i ciekawi mnie jak będzie wyglądała praca z extenderem. Canona raczej nie kupię, ale jakieś Kenko, to czemu nie?

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Mówisz i masz, zdjęcia z ostatniego postu:
    http://forum.stock-photo.pl/viewtopi...r=asc&start=15

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów