Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Hurtowo RAW to JPG

Dopiero zaczyna Awatar riwo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    jak robisz zdjęcia z wakacji i nie chce Ci się potem ich obrabiać i przerzucasz wszystko jak leci, to po co robisz te rawy ?
    W sumie to spodziewałem się takiego pytania i nie wiem dlaczego od razu o tym nie powiedziałem..
    Może nie zawsze, ale często się zdarzy kilka dobrych zdjęć, nad którymi będę chciał dłużej popracować i warto mieć je w rawach. A nie zawsze są to sytuację kiedy na coś konkretnego poluję i ustawiam specjalnie raw. (albo się zapomnę).
    Tak to sobie wymyśliłem, że mogę sobie pozwolić na trochę zamieszania z dłuższą obróbką zdjęc po wyjeździe, żeby mieć te ew. dobre ujęcie w raw.
    Tylko chciałem się poprostu dowiedzieć jak inni sobie z tym radzą i spróbować usprawnić moją metodę.
    Marcin
    400D | S17-70 F2.8-4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie śpieszę się.Robię na wyjeżdzie w ciekawe miejsce duużo.
    Na spoko oglądam i jesli trzeba ,wybieram pakiet obowiązkowy,grzecznościowy,prezentowy,demonstrac yjny.
    Niewiele dwadzieścia trzydzieści góra,łatwych.I tak mało kto poza fotografującymi to dokładnie obejrzy.
    Reszta jak wino.Dojrzewa,leżakuje okresowo selekcja i próby obróbki do TIFów.
    I wreszcie kiedyś zaczynam dłubać a niektóre odkładać ,duble wyrzucać.
    Dystans bardzo dobrze IMHO wpływa na ocenę i obróbkę.
    Fotografuję dla siebie i tylko to robię co mi daje frajdę .Kiedyś starałem sie pilnie odrobić te lekcje ale zwykle po czasie widziałem to inaczej,dojrzalej.
    Robię RAW .Arhiwizuje TIFY.Pozwala to na ogół zawsze wyratować zdjęcie w razie co
    Lepsze nawet 10 zdjęć w roku ale dobrych niz setki JPEGów w pośpiechu tłuczonych.IMHO.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nic dodać, nic ująć. Zawsze robię fotografie na wycieczkach takie, które nie są do zaprezentowania. traktowane są jako pamiątka, na którą co jakiś czas chce się spoglądać.
    Obrabiane są kilka razy, bo co jakiś czas wpada nowy pomysł na obróbkę.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Domyślnie

A ja przetwarzam w IrfanView, szybki i madry program i jednoczesnie dobra przegladarka.
    Natomiast pojawil mi sie problem z ktorym nie moge sobie poradzic. Uzywajac przetwarzania wsadowego zmieniajac z Raw na Jpeg pojawia mi sie zóty zafarb na zdjeciach, czyli po konwertacji nie wygladaja one jak oryginalne lecz jakoby ze rozstrojonym WB, probowalem na wiele sposobow, nawet nie zmieniajac zadnych opcji oprocz konwercji na Jpeg.
    Czy ktos mial taki przypadek a moze slyszal i moze pomoc. Zaznaczam ze przy pojedynczej zmianie z Raw na Jpeg jest wszystko ok nie uzywajac przy tym przetwarzania wsadowego.
    Z gory dzieki za pomoc i sugestie.

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do hurtu i masówki to DxO, ale jak widać każdy ma swój sposób.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

U mnie króluje Lightroom. Teraz już nie wiem jak można bez tego programu żyć obrabiając jakieś duże zlecenie albo zdjęcia z wakacji właśnie. Szybkie i jasne katalogowanie, opcja eksportu, tagi i gwiazdki, flagi - wszystko się przydaje.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

A może w tej sytuacji zapis RAW + JPEG byłby rozwiązaniem, karty nie są teraz wcale takie drogie a plików z 400d to się na nie sporo zmieści. Masz wtedy "masówkę" w postaci JPEG + RAWY dla tych kilku ujęć.

Ja nawet zdjęcia z wakacji zawszę robię w RAW, całość wrzucam do LR i powoli wybieram sobie zdjęcia które się odróżniają od innych a resztę jedynie koryguję odrobinę i eksportuję do JPEG.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów