pochwal się wynikiem![]()
pochwal się wynikiem![]()
Bardzo proszę:
http://farm7.static.flickr.com/6178/...3c6fe847_o.jpg
Z lewej strony 50mm @ f/1,4 złożone z 16 obrazków i przycięte do takiego formatu. Z prawej to samo, z tego samego miejsca choć w innym dniu, zrobione obiektywem TS-E 24mm z delikatnym pokłonem (z ręki więc nie jest idealnie), również przycięte. Od razu przepraszam za różną obróbkę - sklejkę robiłem parę dni temu, a nie zachowałem sobie oryginalnej wersji po zlepieniu. Prawa strona ma trochę podkręcone kolorki.
To co widać, to przede wszystkim to, że inaczej wygląda geometria obrazu lepionego w porównaniu do pojedynczego strzału z dobrze skorygowanego obiektywu. W pierwszym planie uwidacznia się również różnica w rozkładzie głębi ostrości.
Przyznaję, że nie testowałem tej metody z modelem/modelką. Na takich zdjęciach zniekształcona geometria nie powinna być problemem. Trzeba też poświęcić trochę czasu na ćwiczenie w miarę prostego trzymania aparatu. Bez tego mogą być mniejsze lub większe problemy ze złożeniem wszystkich obrazów.
Witam,
ostatnio coraz częściej natrafiam na fotki, które wyglądają jakby były robione co najmniej szkłem 35mm f0,9
z tego co widnieje w opisach ludzie twierdzą że składają takie foto jak np powyżej z 9 ujęć - tutaj akurat aparat crop + samyang 85 1.4
czy to jest coś w stylu robię fotke ze statywu z zablokowaną ostrością i ekspozycją na osobę + robię ujęcia tła dookoła ze stosowną nakładką a resztę składam jak panoramę ?
lovestorymakers com
tak dokladnie, tu chodzi o panorame.
sam czasem tak robie ale bez statywu i max 3 klatki, glownie tak by na jednej byla cala postac, zeby nie miec problemu z ruchem modela.
G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III
Tak jak piszesz kolego to się dokładnie nazywa "brenizer effect" i polega to właśnie na tym co opisałeś.
Czyli finalne zdjęcie składane z kilkunastu strzałów.
Gdzieś na anglojęzycznym forum czytałem że najlepsze efekty to 3 zdjęcia modela (głowa i piersi na jednym, piersi do kolan na drugim i dół na trzecim) plus około kilkunastu strzałów dookoła.
Zresztą poczytaj i popatrz sam:
Show us your "Brenizer Method" shots! - Canon Digital Photography Forums
Edit:
No i polecam taką kombinację
na FF 85mm 1.8 lub niżej 1.4 jak masz
na cropie coś co ci bardzo rozmywa tło więc np 200/2.8
Ostatnio edytowane przez punky ; 26-09-2012 o 11:18
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
nawet jest wątek o tym
link
CMEHA - reszta to upgrade
Dzięki za infoCiężko było mi poszukać bo nie wiedziałem jak się to zwie, jak pójdzie u mnie w użytek to coś wrzucę do pokazania
![]()
lovestorymakers com
ale co to normalny statyw wystarcza i pewnie jakaś głowica dobra....
Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 27-09-2012 o 13:37
Regulamin pkt 8.
właśnie zrobiłem test i teraz sklejam w jedno
zauważyłem jedną prawidłowość, zdjęcia muszą nachodzić na siebie i najlepiej lecieć od środka -główny motyw po okręgu zgodnie ze wskazówkami zegara...
Regulamin pkt 8.