Ja próbowałem czegoś takiego, ale nie miałem wtedy aż tak jasnego szkła, 75mm 2.8. Niemniej miałem rozmyte tło i kąt widzenia około 100 stopni. Mnie to jakoś dużo czasu nie zajęło, chyba 32 pionowe ujęcia zrobiłem -> 8 kolumn w 4 rzędach. Składanie zrobiłem w sofcie do panoram. Mnie się efekt podobał.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
Widziałem parę fajnych szotów złożonych z 3 zdjęć z 50L. MZ nie ma sensu brnąć w długie obiektywy, bo robi się sztucznie.
Niemniej jednak sam bym takiego czegoś nie użył, za dużo chrzanienia się ze statywem i klejeniem tego![]()
z 85 1.2 wyszły maks nienaturalnie. Pomysl maks prosty ale efekty daje jedwabiste dzisiaj powalcze z tą metodą.
5D i graciarnia
Ciekawy sposób na uzyskanie głębi ostrości ze średniego formatu. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ta metoda wymaga głowicy panoramicznej czy wystarczy zwykła?
G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III
Generalnie co do głowicy to najlepiej jakaś 'nodal point' - żeby wszystko ładnie się nam posklejało. Ale jak główny obiekt nie za blisko to i ze zwykłej da radę posklejać.
Sprawdziłem w ramach testów tę metodę - z ręki z pełnej klatki ze szkiełkiem 50 mm @ f/1,4. Nie potrzeba do tego głowicy - pod warunkiem, że nie stoi się za blisko pierwszego planu (5-7 m odległości powinno wystarczyć) no i nie zakłada się jakiejś super precyzji gotowego obrazka. Złożyło się całkiem spoko. Można pstryknąć spokojnie ze 30-40 klatek i mieć finalny obraz o rozdzielczości 200+ megapikseli.