Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Bokehrama, brenizer method. Próbował ktoś?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Czyli innymi słowy, kupujemy TS-E24mm i mamy to samo?

Metoda bardzo ciekawa, chociaz strasznie pracochłonna.
    Nie, nie mamy tego samego.Mamy płaszczyznę ostrości nadal równoległą do matrycy, ale szeroki kadr przy niskiej głębi ostrości. TS-E da płaszczyznę ostrości pod jakimś tam kątem do matrycy, czyli obiekty tak samo oddalone nie będą tak samo ostre.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Ja próbowałem czegoś takiego, ale nie miałem wtedy aż tak jasnego szkła, 75mm 2.8. Niemniej miałem rozmyte tło i kąt widzenia około 100 stopni. Mnie to jakoś dużo czasu nie zajęło, chyba 32 pionowe ujęcia zrobiłem -> 8 kolumn w 4 rzędach. Składanie zrobiłem w sofcie do panoram. Mnie się efekt podobał.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widziałem parę fajnych szotów złożonych z 3 zdjęć z 50L. MZ nie ma sensu brnąć w długie obiektywy, bo robi się sztucznie.

Niemniej jednak sam bym takiego czegoś nie użył, za dużo chrzanienia się ze statywem i klejeniem tego

Dopiero zaczyna

Domyślnie

z 85 1.2 wyszły maks nienaturalnie. Pomysl maks prosty ale efekty daje jedwabiste dzisiaj powalcze z tą metodą.
    5D i graciarnia

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ciekawy sposób na uzyskanie głębi ostrości ze średniego formatu . Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ta metoda wymaga głowicy panoramicznej czy wystarczy zwykła?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    sztucznie to wygląda, jak blurowane w PS

wiele razy czytałem coś podobnego o bokehu zuiko 50/1.4
    canon, olympus

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    Ciekawy sposób na uzyskanie głębi ostrości ze średniego formatu . Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ta metoda wymaga głowicy panoramicznej czy wystarczy zwykła?
    wiadomo ze czm dokladniejszy sprzet tym lepiej, ale dla sprobowania zobilem zdjecia z reki i PS poskladal sam bez zadnych widocznych strat.
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qba1983 Zobacz posta
    wiadomo ze czm dokladniejszy sprzet tym lepiej, ale dla sprobowania zobilem zdjecia z reki i PS poskladal sam bez zadnych widocznych strat.
    Dzięki za wyjaśnienie. Mam głowicę kulową Manfrotto oraz panoramiczną Nodal Ninja 3 MKII, także jak tylko znajdę chwilę czasu to przetestuję, która lepiej się nadaje do tego typu zdjęć .

PS. Wstaw wyniki swojej pracy - niech inni zobaczą, sam zresztą jestem ciekaw.

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Generalnie co do głowicy to najlepiej jakaś 'nodal point' - żeby wszystko ładnie się nam posklejało. Ale jak główny obiekt nie za blisko to i ze zwykłej da radę posklejać.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sprawdziłem w ramach testów tę metodę - z ręki z pełnej klatki ze szkiełkiem 50 mm @ f/1,4. Nie potrzeba do tego głowicy - pod warunkiem, że nie stoi się za blisko pierwszego planu (5-7 m odległości powinno wystarczyć) no i nie zakłada się jakiejś super precyzji gotowego obrazka. Złożyło się całkiem spoko. Można pstryknąć spokojnie ze 30-40 klatek i mieć finalny obraz o rozdzielczości 200+ megapikseli.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów