Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Trudny wybór - lampka vs szkło

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie Trudny wybór - lampka vs szkło

Witam.

Mam mały dylemat. A mianowicie zależy mi na zakupie czegoś do sportu i portretu. Tutaj sprawa się komplikuje, bo w grę wchodzi lampka, tele, i stałka. Nie wiem jak rozwiązać tę sprawę.

Posiadam 50D + 18-55 + 50 1.8

Na oku mam stałkę 85/1.8 ( dość szybka i celna), tele 70-210/3.5-4.5 ( stare, moze nieporównywalne tak znacząco do 70-200, ale tańsze i sprawne) lub 580 EX.

Kwota? 1300-1400 zł

Co tu możecie poradzić? Sport/portret.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Totalny ; 01-10-2011 o 18:51
    "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
    50D plus wiele nadziei.

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Jeśli do sportu i pleneru wybrałbym obiektyw 70-210 po pierwsze będziesz mógł przybliżyć sceny sportowe po drugie przy portrecie ładnie rozmyjesz tło za osobą.

Niestety to trudny wybór, jak sam wiesz, w sumie 85mm f/ 1.8 to fantastyczny obiektyw do portretu przede wszystkim jasny a tego Ci ciemniejszy zoom nie zastąpi. Zawsze możesz proprosić pomocnika i wplenerze mozna doświetlać blendą zamiast błyskać i wypalać twarz.

Życzę trafnego wyboru
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Zawsze możesz proprosić pomocnika i wplenerze mozna doświetlać blendą zamiast błyskać i wypalać twarz.
    generalizujesz,uwierz, naprawde nie ZAWSZE da sie poprosic pomocnika o pomoc, a lampa wcale nie musi równać sie wypalonej twarzy,a wracając do tematu, może uda Ci sie kupic lapmpe (niesystemowa) i jakies tele (np. cos z 70-300 może nawet z IS)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 01-10-2011 o 19:30
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Ja polecam lampę,chociaż wszystko zależy od stylu pracy. Ja w reporterce podchodzę blisko mimo iż posiadam 70-200. Nawet w dzień błyskam lampiszonem by wydobyć postać.
    Tyczy sie to też sportu-choć u mnie nie jest to stricte sport typu piłka,siatkówka itd ale reportaże z zabaw wodnych,kolarstwo itp.

85/1,8 bardzo dobre szkło ale jeśli posiadasz 50/1,8 to bedzie to zbyt mała różnica.
    Polecam 100/2-bardzo dobre niedoceniane szkło - używane w granicach 1000zł do tego 430ex - nowe w granicach 800zł
    czyli dozbieraj kilka stówek i masz dylemat z głowy

a 430ex jest juz wystarczająco mocna
    L-dorado
    blog

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

Dodam jeszcze, jeśli chodzi o sport to głównie sport motorowy (rajdy, wyścigi, motocross)
    więc taki zoomik by się przydał. stałka? hmmm
    "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
    50D plus wiele nadziei.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Do takiego sportu, który jest na zewnątrz powinno wystarczyc ci 70-200 f4. Już za ok. 1500-1600 można trafić chocby na allegro, czy naszej giełdzie. Tym samym uzupełnisz swój zestaw o dłuższe ogniskowe. Do portretu na cropie ta 50-tka powinna wystarczyć, no chyba że lubisz ciaśniejszeportrety. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

Zapomniałem dodać, że użytkowałem przez jakiś czas 70-200 2.8 L .. niby wszystko super, ale jako, że ja mam lat ile mam, swoich pieniędzy jeszcze zbyt dużo nie posiadam, więc nie jestem w stanie go utrzymywać.

F4? zastanawiałem się nad tym, ale tańszym kosztem mógłbym mieć 70-210 ew 70-300 czyli te 1100 zł.

Nie wiem. Sam nie wiem, czy warto narazie poświęcić wszystko na rzecz 70-200/4, a pozniej dokupić tę 430 II.

Ogólnie zależy mi na szybkim, celnym AF. Po wielu zdjęciach 70-200/2.8, ogniskowa jaka najczęściej była wybierana przeze mnie to właśnei okolice 100mm.

Hmm
    50D plus wiele nadziei.

Domyślnie

ja mam 70-200/4 i sobie bardzo chwalę, nie żałuję ani złotówki.

W reporterce niezastąpiony, a jak dokumentuje konferencje to praktycznie tylko jest w użyciu, nie trzeba latać po sali jak głupi.Potrafię z ręki robić przy słabym oświetleniu i przy 200 utrzymuję spokojnie 1/80s

Genialne szkło. a 70-200/2,8 jest bardziej do sportów halowych- piłka ręczna, siatka,kosz gdzie naprawdę szybko się to odbywa i trzeba lecieć czasami rzędu 1/500 albo i szybsze

a jak sam mówisz że najczęściej wybierałeś 100mm to bierz 100/2 kupisz używkę za te 1000zł i masz naprawdę fajne szkło,i dodatkowo stałka wymusza myślenie nad kadrem.
    Jeśli na rajdach czy motocrosie wiesz jak to się odbywa i podejdziesz w odpowiednie miejsce to nawet 35mm zrobisz mega zdjęcie
    L-dorado
    blog

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Myślałeś o 55-250 ? Nie używałem i nie wiem jak Af w sporcie by wyrabiał, ale ogólnie szkło chwalone i nowe do 800 można kupić.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

ta setka f2 coś mnie nakręciła. nie jest taka wielka a optycznie super. hmm

Dzięki, moze się zdecyduję.
    50D plus wiele nadziei.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów