Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Kodak umiera :(.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    w każdym razie ja już zaczynam robić zapasy trixa i ektara :-P
    aż lodówkę ostatnio zmieniłam na większą ;-)
    No właśnie. Jak to jest. W sumie to chciałbym zrobić zapasów na kilkaset filmów Gold, TriX i Portra na 120. Jak wrzucę do lodówki to charakterystyka się utrzyma przez lata? Czy trzeba mrozić?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz wyciągnie wniosków o kimś na podstawie postów w internecie. ..... hmmm - może prowadzić na manowce .
    eeejj ,sam ześ taki post opublikował
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wiesz ja kupuję płyty analogowe dla okładek a kolejne wydania potrafiły się różnić dość znacznie od oryginału. Zawartością muzyczną również. Jak ma się czterdzieści lat z okładem to człowiek jest już trochę głuchy i brzmienie schodzi na dalszy plan.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No właśnie. Jak to jest. W sumie to chciałbym zrobić zapasów na kilkaset filmów Gold, TriX i Portra na 120. Jak wrzucę do lodówki to charakterystyka się utrzyma przez lata? Czy trzeba mrozić?
    Wystarczy 4 stopnie na plusie. I ołowiany sarkofag. Promieniowanie kosmiczne i inne powoli bo powoli ale powoduje wzrost zadymienia materiałów fotograficznych.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 20-01-2012 o 01:12 Powód: Automerged Doublepost
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie wiem jak to jest bo raczej kupowalem tyle ile mi potrzeba,ale kiedys uzyłem przeterminowanego kodaka gold o 6 lat ,lezał sobie w szafce w pokoju ciepłym (ok 26 stopni) i nie zauwazylem zmian ,moze ciut wieksze ziarno ale nie jestem pewien,czy to nie sugestia czasem ,kolory, kontrast ok ,w kazdym razie ostatnio za szafą znalzałem polskiego B&W Fotona ,jest bez opakowania paierowego ale widac ze nie naswietlony,z tego ciekawe co wyjdzie ,bo to 18 DIN (50asa) (zólta kaseta z zielonym logo) a ma pewnie ze 35lat

Domyślnie

Ja miałem kilka Goldów przeterminowanych o kilka lat i np. część filmu była OK, a część poszła w sepie ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

no to jak wiesz to po co pytania ? jak zamrozisz to pewnie dorzucisz z 10 lat terminu

Domyślnie

Pytam, bo nie wiem czy sama lodówka wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja gdzieś mam Agfa Ultra z lat 60... I mogę sobie naświetlić ale nie wywołam bo film jest na tak zwany zimny proces. I tak będzie za parę lat z C41 Filmy to nie wszystko. Trzeba będzie je jakoś wywołać. I co ciekawe pewnie zeskanować.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie mam pojęcia, powiedziano mi, że lodówka styknie. Zresztą mam tam parę filmów do 2006 w spadku. Podobno ew ziarno będzie większe, ale to akurat czasami lubię ;-)

No i na razie mam dobrze poniżej stu rolek, nie wiem tak naprawdę czy będę robić "prawdziwe" zapasy na 10lat :-P

Kurka, ale ten ektar fajny jest, szkoda by było jakby zniknął
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Niestety - już się nie używa klisz. Odbierasz płytę CD. Nowe RTG są cyfrowe. I nie jest to tomograf (który też korzysta z promieniowania RTG) ani NMR nazywany popularnie rezonansem który nie korzysta z RTG .

Pozdrawiam...
    Używa, używa się klisz. W związku z uprawianym zawodem co roku przechodzę badania jak na kosmonautę. Co dwa lata mam RTG - ostatnie robiłem 12 września 2011 - na kliszy, jak najbardziej. Zaawansowane technologie nie dotarły jeszcze do wsi zwanej Szczecin :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów