Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 109

Wątek: Canon? a może jednak Sony?

Coś już napisał

Domyślnie

Może trochę przesadziłem z tym że Sony robi też TV i inne rzeczy to aparaty będą nie za dobre. Raczej na 100% będzie to Canon. Teraz pytanie czy 600D jest dobry na początek? Niestety 60D jest trochę za drogi. Jak myślicie czy za niedługo wyjdzie coś nowego z serii xxxD?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    ...Teraz pytanie czy 600D jest dobry na początek? Niestety 60D jest trochę za drogi. Jak myślicie czy za niedługo wyjdzie coś nowego z serii xxxD?
    Męczyłem swoją czterysetkę, przez 3 lata się opierało biedactwo :-P
    Tak 600D jest bardzo dobry i nie tylko na początek.
    Wątpię, że w najbliższym czasie wyjdzie coś nowszego...ale mogę być w błędzie.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KGR Zobacz posta
    Jak masz zamiar używac szkła kitowego to jaki masz problem?
    Napisze tak, jak nie stać Cię na szkła L to nie pchaj się w Canona bo po co? Takie "kundelki" Tampony czy Sigmy podepniesz i do Soniaka, nikt nie pozna po obrazku z jakiej to puchy.
    Poza tym Sony ma stabilizację w korpusie, docenisz to dopiero po czasie ...
    Chyba zapomniałeś, że to właśnie w canonie są przystępne cenowo stałki - 28/1.8, 35/2, 50/1.8, 85/1.8, 100/2, 100/2.8 macro czy nawet tańsze L-ki takie jak 70-200/4, 17-40/4. O obiektywach z górnej półki nawet nie ma co pisać, w soniaczu ceny dobrych szkieł są kosmiczne (nawet sony 135/1.8, moim zdaniem najlepsze szkło w systemie, nie jest warte dopłaty około 1800zł do canona 135/2L).

A stabilizację doceni tylko na początku, po jakimś czasie to jest tylko zbędny chwyt marketingowy (poniżej 100mm kompletnie niepotrzebny, powyżej 100mm nie tak dobry jak stabilizacja w szkłach).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zastanów się jakich obiektywów będziesz potrzebował i wtedy porównaj systemy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sam miałem dylemat Sony SLT-55/Canon 60D. Zastosowanie do fotografii i wideo. Wziąłem 60D i dobrze na tym wychodzę. Sony sztucznie ogranicza funkcjonalność i nie może się równać możliwościom ustawień z Canon.
    Myślę że 600D będzie całkiem dobry. W wideo ma lekką przewagę nad 60D mając dodatkowy cyfrowy zoom.
    W fotografii to jednak 60D ma przewagę w szybkości użycia.

Coś nowego z xxxD? Między 550D a 600D był rok odstępu i niby zbliża się rok obecności 600D, ale po tsunami są opóźnienia z nowymi FF.
    Nie ma też presji konkurencji. Nikon nie szaleje. Nowe Sony wcale nie są taką rewelacją jak się początkowo mówiło.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli dasz radę dorzucić parę złotych, to weź 60D. Opiszę na swoim przykładzie praktycznym - dlaczego. Poprzednia lustrzanka Canona - 300D zeszła z tego świata w następujący sposób. Wybrałem się na fotki nad morze. Pogoda bardzo wietrzna, zapięty kit - tylko. Połaziłem, popstrykałem. Po powrocie aparat zaczął sporadycznie dziwnie się zachowywać. Błędy Error 99. Nie za każdym razem, ale coraz częściej. Po jakichś 3-4 miesiącach przestał robić fotki. Po odesłaniu do serwisu - diagnoza: korozja. Najprawdopodobniej wiatr wcisnął drobinki wody z solą do body i położył plytę - naprawa nieopłacalna. Przy kolejnym zakupie wolałem wydać kilka euro więcej i mieć komfortowy uchwyt oraz nieco lepszą klasę szczelności. Nie jest to oczywiście D1 - ale rzuć okiem na porównanie http://www.dpreview.com/products/com...=canon_eos300d - to "Environmentally sealed" w sekcji physical - czyli jest prawie na samym końcu tabelek.
    300D, 40D, 600D - mają "No"
    50D, 60D, 5D - mają "Yes (Water and Dust resistant)"
    1D, 5D MII - mają "Yes"
    Oczywiście nie jest to pełna szczelność w wypadku "Yes (Water and Dust resistant)", zależy też co mamy dopięte do body - ale z pewnością jakaś różnica jest... A zawilgocenia/zalania nie podlegają gwarancji, trudno to też często kontrolować w terenie.

P.S. Oczywiście 300D się nigdy nie kąpał - gwoli wyjaśnienia.
    Ostatnio edytowane przez abyss ; 01-10-2011 o 12:32
    Z przyzwyczajenia Canon

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Raczej na 100% będzie to Canon. Teraz pytanie czy 600D jest dobry na początek? Niestety 60D jest trochę za drogi. Jak myślicie czy za niedługo wyjdzie coś nowego z serii xxxD?
    Kiedyś pewnie wyjdzie. Tylko pytanie czy warto czekać, a jak wyjdzie to pewnie zbliży się cenowo do 60D bo to nowość i nowe bajery i co znowu czekać aż stanieje. Jak długo ? Nawiasem mówiąc pewnie nie będzie lepszy od 60D czy nawet 50D no chyba, że lepiej Tobie leży mniejsze body.
    Ostatnio edytowane przez Tomeksad2 ; 01-10-2011 o 14:50
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Coś już napisał

Domyślnie

W sumie racja. Aktualnie Canona 600D można już wyrwać za niecałe 2600 zł z obiektywem. Natomiast 60D jest droższy o jakieś 900-1000 zł, a to już dla mnie jest bardzo duża różnica.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Bierz spokojnie 600D.
    Ja zaczynałem od 450-tki z KITem i żyję ;-)
    Dokup KITa, potem jak finanse pozwolą 50mm 1.8 i ciesz się fotografią.

Bywalec

Domyślnie

600D jest dopracowana - ta sama matryca co 7D i 60D jest lekka i zgrabna robi najlepsze filmy - chyba z rok nie będzie nic nowego.
    Ale myślę, że trzeba jeszcze wejść na forum Sony i poczytać co oni myślą.
    Robię Canonami ponad 30 lat (od A1 do 1V, teraz cyfrą) ale jak bym zaczął Minoltą - to teraz miałbym Sony 900 i też parę dobrych szkieł.

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów