co myślicie?
http://dunpeal.ath.cx/~dph/graf/canon/zapalka_d_f.jpg
dzięki za koństruktywne opinie![]()
co myślicie?
http://dunpeal.ath.cx/~dph/graf/canon/zapalka_d_f.jpg
dzięki za koństruktywne opinie![]()
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
Ja myśle cobyś szybko zmienił temat - wedłyg formy jaką się stosuje na forum GalerieZamieszczone przez wizja
aaa no tak. jakoś mi to umknęło 8)
teraz lepiej? :wink:
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
swiatlo fajne, ale za ciasno i jakis taki nielad i nie widze punktu na ktorym moglbym zatrzymac wzrok!dzięki za koństruktywne opinie
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
rozumiem, że ciemny łepek zapałki go nie zastrzymuje (przynajmniej na dłużej?)![]()
Nie wiem czy taki był Twój zamiar, ale zdjęciu brakuje trochę kontrastu (ja lubię kontrastowe zdjęcia) - a kontrastu dołożyć nie możesz, bo i tak już masz przepalenia. Lewa góra i pierwszy plan są przepalone. Rozumiem, że celem było silne oswietlenie tylne i doswietlenie 1-szego planu. Zamysł OK, tylko że wyszła Ci zbyt duża rozpiętość i stąd przepalenia (ekspozycję mierzyłeś na odwróconą muszlę i potraktowałeś pomiar jako szarość). Zrób to jeszcze raz mierząc na "przepalenia" i traktując odczyt jako szarość. Niedoświetlisz wtedy odwróconą muszlę, ale łatwiej wyciąga się w PS-ie niedoświetlenia niż przepalenia (bo przepaleń takich jak zrobiłeś to sie nie da wyciągnąć).
Możesz też użyć światłomierza ze spotem i tak długo kombinować oświetleniem, aż zmieścisz się w rozpietości 5EV (mój spotmeter jest tu nieoceniony)
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
zrob w raw i wtedy napewno nie przepalisz korekcja do -2/3 ev powina wystarczyc a jak by co obserwoj monitor!Zamieszczone przez Arkan
To się nazywa fotografia empiryczna - w zasadzie po to mamy cyfrę. Karta w slot i można jechać do skutku :wink:zrob w raw i wtedy napewno nie przepalisz korekcja do -2/3 ev powina wystarczyc
A jak zawiedzie empiryka, to wdrażamy metody organoleptycznea jak by co obserwoj monitor!![]()
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
Szczerze mówiąc to po dłuższej chwili zauważyłem zapałkeZamieszczone przez wizja
Ale może to objaw przepracowania
![]()
dSLR + coś tam...
u mnie podobnie!Szczerze mówiąc to po dłuższej chwili zauważyłem zapałke Ale może to objaw przepracowania