Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: jak popchnac amatora krok do przodu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wcale nie jest źle, jak na poczatek. Kit sobie nieźle radzi (ważne, że autor nie zaczyna pd narzekania na brak L).
    Duży problem z tłem, trzeba o tym pamiętać.
    Moja rada: nie wchodzic w żadne tricki w PS, oglądać dużo dobrych zdjęć (polecam stronę (www.1x.com), nauczyc się selekcji prac, nie pokazywac wszystskiego.
    No i ntuicja, dobry smak... To pierwsze się ma (jak słuch muzyczny), to drugie mozna wypracować.
    Powodzenia!

I.

Domyślnie

ups! duzo tego jak za jeden dzien. wszystkim dzieki.
    dzieki za podanie konkretnego tytulu ksiazki za strony internetowe ze szkoleniem, i za pokazanie swoich zdjec tak dla porownania.

ksiazek jest duzo i informacji w sieci tez, sa to rone opracowania, dobre i mniej dobre. dlatego ciezko jest komus wybrac cos dobrego z tego haosu, dlatego dzieki za konkrety.

nie jest tak ze uzywam zielonego kwadracika szy tylko programow /portret sport krajobrazy/ do tej pory najwiecej robilem w Programie P bo moglem sobie ustawic np ISO, i duzo robilem w Tv i AV, / i czasami programu Sport/ jakies tam pojecie niewielkie mam, ale nie zawsze widze roznice robiac zdjecie w np AV ustawiajac chocby nawet skrajna przeslone pomiedzy 4.5 a 29.
    slepy nie jestem, okularow nie nosze jeszcze /duzo ludzi slyszy choc alo rozroznia rozne dzwieki/

mam problem z ostroscia i z glebia a to przeciez podstawy.

dzieki wszystkim do tej pory,
    /jak zrobie cos nowego po tych postach i nie tylko to sie podziele, zobaczymy szy bedzie jakas roznica/

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ranosz Zobacz posta
    nie zawsze widze roznice robiac zdjecie w np AV ustawiajac chocby nawet skrajna przeslone pomiedzy 4.5 a 29.
    w sumie szczęśliwy człowiek, a teraz wkroczy w świat cropa 100% i FF/BF :-P

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ups! duzo tego jak za jeden dzien. wszystkim dzieki.
    dzieki za podanie konkretnego tytulu ksiazki za strony internetowe ze szkoleniem, i za pokazanie swoich zdjec tak dla porownania.

ksiazek jest duzo i informacji w sieci tez, sa to rone opracowania, dobre i mniej dobre. dlatego ciezko jest komus wybrac cos dobrego z tego haosu, dlatego dzieki za konkrety.
    Ważne że chcesz się rozwijać.. akurat w takim wieku jak masz chłopaków to masz wspaniałe pole do ćwiczeń, a za parę lat świetne pamiątki..

nie jest tak ze uzywam zielonego kwadracika szy tylko programow /portret sport krajobrazy/ do tej pory najwiecej robilem w Programie P bo moglem sobie ustawic np ISO, i duzo robilem w Tv i AV, / i czasami programu Sport/ jakies tam pojecie niewielkie mam, ale nie zawsze widze roznice robiac zdjecie w np AV ustawiajac chocby nawet skrajna przeslone pomiedzy 4.5 a 29.
    Właśnie.. przysłona 29 ?? tu właśnie brakuje Ci troszkę teorii.. to że da się coś ustawić nie znaczy że tak trzeba (to samo z programami termatycznymi).. przy przysłonach większych od powiedzmy f16 (to moje zdanie, niektórzy piszą że od f22) niestety zdecydowanie pogarsza się jakość zdjęcia - tu już wchodzi w grę np. dyfrakcja czy wady szkła..

To jeszcze podam ciekawy link:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    to kalkulator głębi ostrości - parametry sobie dobierzesz - i zobacz jak zmienia się GO w zależności od odległości i ustawień przysłony (zwłaszcza w tych zakresach "wyższych")..

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    w sumie szczęśliwy człowiek, a teraz wkroczy w świat cropa 100% i FF/BF :-P
    coś w tym jest
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie

ja uważam że autor wątku powinien przestać xxxxxx i zacząc robić zdjęcia. cwiczyłem akrobatyke i nigdy nie nauczyłem nikogo robić salta do tyłu mówiąc jak je zrobić lub każąc o tym czytać. tak samo tutaj weś aparat i idz robić zdjęcia to jedyna metoda na to aby robić lepsze zdjęcia ,nie ma innej ani krótszej ani dłuższej. Idziesz robisz zdjecia wracasz do domu wrzucasz na kompa i widzisz czy jest ok czy nie, i tak do skutku.
    Co do "bycia godnym" umieszczania zdjęc w galerii to kolego, sorry ale opanuj sie z takimi zwrotami, po to jest galeria zeby kazdy mógł umieszczać tam zdjęcia a nie zakładać właśnie takie wątki jak ten w którym prezentujesz kilka portretów z popołudniowego spaceru z dzieciakami. Generalnie ok, spoko, masz dzieci,zone,aparat ,fajnie ale poniżając swoje własne poczucie wartości pisząc w taki a nie inny sposób we mnie wzbudzasz niechęć. Przykro mi to mówić ale zdjęcia nie wyrażają żadnej wartości ani artystycznej ani technicznej, zdjecia są poprostu słabe, albumowe. Mi sie nie podobają, moja rada, idz robic zdjęcia, możesz przeczytać 100000 ksiązek i dalej nic niewiedzieć a mozesz nieprzecytać żadnej i zrobić setki dobrych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 01-10-2011 o 11:14 Powód: wyedytowałem niby wykropkowane..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

GalaktycznyMuczaczo ciężko jest komentować Twój post - w końcu każdy z nas może mieć swoje zdanie w każdej kwestii.

ranosz sądzę, że postem w/w kolegi się nie przejmuj - skup się na wcześniejszych wypowiedziach innych forumowiczów.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Domyślnie

Krytyk artystyczny się znalazł. Klękajcie narody.
    Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
    Zdjęcia nie wyrażają wartości technicznej
    Co to stwierdzenie w ogóle oznacza?
    Chcesz komuś ubliżyć bez powodu to idź do lokalnego baru i zrób to twarzą w twarz.

@ranosz
    Zdjęcia są poprawne. Kompozycja Ci się poprawi z czasem i będzie twoim wyborem. Co do strony technicznej to dobrze przeczytaj instrukcje aparatu i jak będziesz miał pytania to na 98% odpowiedzi są na forum a na 100% w internecie.
    Jak nie będziesz mógł czegoś zrozumieć to wal śmiało
    I pamiętaj, że robisz zdjęcia dla siebie. I to Ty masz z nich być zadowolony. Jak coś Ci się nie podoba to zastanów się co i dlaczego, a następnie zacznij szukać sposobu jak to zmienić.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    ...po to jest galeria zeby kazdy mógł umieszczać tam zdjęcia a nie zakładać właśnie takie wątki jak ten w którym prezentujesz kilka portretów z popołudniowego spaceru z dzieciakami...
    noł komęts

wybacz kolego, ale chyba nie tobie decydować od czego jest ten dział

a tak BTW: przypomnij mi żebym cię zjechał równo, jak sam będziesz potrzebował pomocy

pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Ja bym chciał przede wszystkim pochwalić autora wątku za to, że stara się zrobić dobre zdjęcie już w momencie fotografowania a nie w późniejszej obróbce. Wiele osób o to nie dba, robiąc RAWy i obrabiając.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ja uważam że autor wątku powinien przestać xxxxxx i zacząc robić zdjęcia.
    Generalnie proszę o zmianę tonu wypowiedzi.. jak Ci nie pasuje to nie pisz nic, albo napisz w normalny sposób.. to nie dział "skrytykuj mnie" tylko "Dla początkujących" a takimi stwierdzeniami raczej nie pomagasz tylko zniechęcasz..

Idziesz robisz zdjecia wracasz do domu wrzucasz na kompa i widzisz czy jest ok czy nie, i tak do skutku.
    Owszem.. tyle że najpierw wypadałoby mieć wiedzę na temat chociażby głębi ostrości i od czego ona zależy czy jak działa pomiar światła w aparacie..
    owszem można to samemu po wielu próbach zrozumieć ale po co skoro wystarczy lektura jednej książki z przykładami.. albo jedno popołudnie z aparatem ale PO przyswojeniu teorii..

Co do "bycia godnym" umieszczania zdjęc w galerii to kolego, sorry ale opanuj sie z takimi zwrotami, po to jest galeria zeby kazdy mógł umieszczać tam zdjęcia a nie zakładać właśnie takie wątki jak ten w którym prezentujesz kilka portretów z popołudniowego spaceru z dzieciakami.
    A dlaczego nie tutaj? właśnie dlatego żeby zapytać co i jak i nie narażać się na złośliwości - bo jak wyżej napisałem to dział "Dla początkujących" ..

Generalnie ok, spoko, masz dzieci,zone,aparat ,fajnie ale poniżając swoje własne poczucie wartości pisząc w taki a nie inny sposób we mnie wzbudzasz niechęć.

Niestety tylko u Ciebie.. u mnie i jak widzę u innych autor budzi sympatię i chęć pomocy a niechęć w tym wątku budzi kto inny..

Przykro mi to mówić ale zdjęcia nie wyrażają żadnej wartości ani artystycznej ani technicznej, zdjecia są poprostu słabe, albumowe.
    A mają być artystyczne? mają właśnie być albumowe - do albumu rodzinnego żeby za parę lat wrócić do nich i powspominać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów