Co ma wartosc merytoryczna zdjecia do tego ze zdjecie inaczej wyglada przed drukiem, a inaczej po druku ?
Co ma wartosc merytoryczna zdjecia do tego ze zdjecie inaczej wyglada przed drukiem, a inaczej po druku ?
najważniejsze jest oddać do labu fotki przekonwertowane w PS do ich profilu koloru ICC
Trójmiasto - studio do wynajęcia.
Moim zdaniem oddawanie do labu zdjęć bez profilu maszyny to rosyjska ruletka. Nigdy nie wiadomo co się w efekcie dostanie. Często jest też tak że mądrzy pracownicy widząc nasze zdjęcie trochę przy nim majstrują by było "lepsze". Ja korzystam z http://www.10x15.pl . Udostępniają profil ICC, w którym oddaje do nich fotki zaznaczając że nie mają w zdjęciach nic ruszać i poprawiać. Ogólnie z efektu jestem zadowolony.
Jak ktoś może jeszcze polecić jakiś dobry lab przez net w tym wątku gdzie można oddawać z profilem maszyny było by miło.
Pozdrawiam, 2du
EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
www.gabisia.com
Zgadzam się z " betinus"-em
To że zdjęcia u Ciebie wyglądają na monitorze OK. to nie znaczy że w labie będą wyglądały tak samo.
W poście zaznaczyłeś że chciałeś bez żadnej korekcji, i tak więc laborant to zrobił.
Ja znam to z doświadczenia.
Przychodzi do mnie klient i prosi bez korekcji, to zazwyczaj go proszę do maszyny i pokazuję jak to u mnie wygląda, i za każdym razem muszę tłumaczyć tak jak jw. postach zostało napisane, że wszystko zależy od kalibracji monitora, i profili ICC.
Też nie raz miałem z klientem " dym" że u niego to takie pięknie w laptopie wyglądały, a ja mu takie dziadostwo naświetliłem.
ps.
myślę że nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku.
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
Że tak zapytam, jaki to ma związek z żółtym zabarwieniem bieli?
Białe na tym zdjęciu jest wyjarane na maksa. Nie ma tam absolutnie nic, poza skończoną bielą. Więc co ma profil ICC labu do bieli jaką powinien odwzorować?
Można się spierac, że czerwony jest inny, że niebieski jest inny, ze inne kolory sa inne, bo maszyna i papier nie oddaje całego gamutu. Ale biały jest biały. Jeśli papier jest biały, a wychodzi żółty, to to nie jest wina nieprawidłowo przygotowanego pliku.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 30-09-2011 o 11:26
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Sprawdź jeszcze z tyłu odbitek czy faktycznie jest bez żadnych korekcji, czy na każdym masz z tyłu same "N-ki" (W sumie 4: cyjan,magenta,żółty i jasność)
Jeżeli tak to Ty dałeś ciała, chociaż na moim skalibrowanym ekranie Wb jest bez żółci, zależy jak bardzo jest żółte ale nie powinno być dużych przekłamań nawet bez korzystania z ICC labu?
Ja mam skalibrowany monitor, nie korzystam z ICC labu, z kolorami zawsze od dwóch lat jest wszystko jak najbardziej w porządku (otrzymuję dokładnie to co widzę u siebie) jedynie z jasnością po partii próbnej okazało się, że zawsze w labie na moich plikach ustawiają +2 i wszystko ma dla mnie idealną zgodność z moim monitorem.
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 30-09-2011 o 11:22
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Tak to my możemy się spierać i przypuszczać kto ma tu rację, jak nikt nie widział zdjęć z labu.
Może niech autor wątku zeskanuje zdjęcie odebrane z labu, i wtedy się pospieramy kto ma rację.
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------
tak się wtrące xD Ja jakoś nie ufam fotojoker czy stacjom kodak... Mi najlepiej zdjęcia wychodzą z Media Marktu... Cena w sumie jest taka sobie... Większę formaty są dość drogie, ale kolory są całkiem niezłe
Wyraźnie niestety "dałeś ciała" zamawiając bez korekcji, a nie mając skalibrowanych z labem kolorów. Niby co chciałeś osiągnąć??. Przecież biel trzeba wskazać ręcznie zwłaszcza w przypadku tak wątpliwego kadru.
Twoje nadzieje i wizje artystyczne, profile kolorów itd. są nieznane dla maszyny która bez ingerencji laboranta niestety ale w myślach fotografa czytać nie umie.
Nad trybem profesjonalnych plików do druku bez korekcji trzeba umieć panować, tu nie wystarczy że: "zobaczyła żaba jak konia kują i sama nogę nadstawia".
Nozanu, jak w sRGB jest 255, 255, 255 to dlaczego w labie jest żółto? Tutaj nie ma co korygować.
canon, olympus