Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 100-400 L - ogromny opór pierścienia MF

Mieszany widok

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie 100-400 L - ogromny opór pierścienia MF

Witam serdecznie,

Niestety dziś mój obiektyw 100-400 zaczął szwankować. Awarii uległ pierścień manualnego ustawiania ostrości. Opiszę dokładnie na czym polega usterka.
    Dziś ręcznie ustawiając ostrość, usłyszałem dziwne "delikatne chrobotanie" przy zmianie ostrości (w pewnym zakresie, nie przy całym obrocie). Wyczuwalny był minimalnie większy opór. Z każdym obrotem musiałem wkładać w pierścień co raz to większej siły, ponieważ opór oraz chrobotanie zwiększało się. W tej chwili, żeby przekręcić go, choć o 45*, trzeba użyć tyle siły, jak przy odkręcaniu zapieczonej śruby. Po prostu jakby coś go blokowało. Co to może być? Ile będzie kosztowała naprawa (orientacyjnie)? Czy ktoś miał podobny problem?

Za pomoc, z góry dziękuje,

levybike
    Aparat firmy Kanion

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Wycena naprawy na żytniej jest bezpłatna. Tak naprawde to nikt nie jest w stanie ocenic ile to będzie kosztować.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Wycena naprawy na żytniej jest bezpłatna. Tak naprawde to nikt nie jest w stanie ocenic ile to będzie kosztować.
    Bardzo cenna uwaga. Chyba po to jest podforum "awarie usterki problemy" aby zadawać właśnie takie pytania - Jeśli nie masz nic do powiedzienia w powyższej kwestii to nie zabierasz głosu - zaś odpowiedz jak wyżej można wkleić w FAQ.

Podobny problem tu, można się zapytać autora jak wygląda sprawa naprawy.
    Ostatnio edytowane przez must.know ; 27-09-2011 o 20:18

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez must.know Zobacz posta
    Jeśli nie masz nic do powiedzienia w powyższej kwestii to nie zabierasz głosu -
    Bardzo bym prosił żeby powstrzymać się od takich uwag.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Jak się dobrze pogada przez telefon to i można się dowiedzieć.
    Jakiś czas temu mailowałem w sprawie wyceny naprawy pierścienia zoom'u. Otrzymałem oficjalnego maila, że muszę podesłać obiektyw.
    Kilka dni później zadzwoniłem pogadałem i otrzymałem odpowiedź. Może nie na 100% pełna wycena, ale koszt w jakim powinna się sprawa zamknąć.
    No i ciułam kasę...
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Bogdan56_Ch, niestety na do Wawy mam ponad 300 km, więc trochę odpada.

Jutro zawozię obiektyw do Lublina, zobaczymy co powiedzą i na ile wycenią.
    Aparat firmy Kanion

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

czytając to forum tylko się utwierdzam w tym że uprzejmość to taka typowa polska cecha

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Bogdan56_Ch, niestety na do Wawy mam ponad 300 km, więc trochę odpada.
    Możesz spokojnie wysłać kurierem na Żytnią. Mailem wytślą Ci wycenę do zaakceptowania. Jeśli się nie zgodzisz odsyłają, a Ty płacisz tylko za kuriera.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I jak na moje to jakiś piasek w gwintach, nie kręć nim już w ogóle, żeby nie zetrzeć ich jeszcze bardziej.
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wydaje mi się, że poszło pewnie takie sprzęgiełko, które umożliwia ostrzenie manualne przy włączonym automacie (FTM). Tak z ciekawości: AF działa?
    Awaria tego elementu może być dwojaka - kręcisz pierścieniem bez rezultatu albo nie możesz kręcić wcale.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów