Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Ostrość...

Domyślnie Ostrość...

Witam. W fotografii raczkuję mam mały problem a mianowicie chodzi o jakość moich zdjęć która strasznie spada po wstawieniu ich na np facebooka maxmodels itp na monitorze mam ostre po wstawieniu szok ..,. a może macie na to jakieś sposoby którymi zechcieli byście się podzielić?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dobre pytanie, bo ostatnio na to samo jestem zdenerwowany... Wrzucam na fb fotkę a tu klops- albo wyostrzanie dodatkowe i kasza albo twory się poruszenie... bez względu na wstawianie zdjęć standardowo czy z zaznaczeniem wyższa rozdzielczość... masakra jakaś...
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a wrzucacie je już w rozmiarach akceptowalnych przez te portale (pytam zarówno o wymiary jak i wagę) i wyostrzone tak jak trzeba?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Dokładnie tak jak artus mówi. Zdjęcie które jest za duże zostanie zmniejszone przez oprogramowanie na serwerze i efekt może być różny.
    Ja zawsze redukuje rozdzielczość do 72dpi i 800px na dłuższym boku z metodą Bicubic sharper i na FB zdjęcia wyglądają prawidłowo. MaxModels nie używam ale na ModelMayhem tez jest ok.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja mam także problem z ostrością ale w drugą stronę. Wywołuje RAWa w Lightroomie, eksportuje do formatu jpg. Do tego momentu wszystko jest w porządku. Poźniej wysyłam poprzez Picasę do albumu online, fotki się jeszcze bardziej wyostrzają, czasem mają inne kolory. Jakby zostały spowrotem pozbawione niektórych zabiegów, których dokonałem podczas edycji.
    | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Coś już napisał

Domyślnie

To przypadłość Picasy. Zawsze zmienia zdjęcia "po swojemu".

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    To przypadłość Picasy. Zawsze zmienia zdjęcia "po swojemu".
    No to lipa. Łatwo i szybko można było wrzucić fotki do albumu.

Jakieś alternatywy dla tego rozwiązania? Zależy mi na czymś co ma swoje serwery na pliki.
    | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Dokładnie tak jak artus mówi. Zdjęcie które jest za duże zostanie zmniejszone przez oprogramowanie na serwerze i efekt może być różny.
    Ja zawsze redukuje rozdzielczość do 72dpi i 800px na dłuższym boku z metodą Bicubic sharper i na FB zdjęcia wyglądają prawidłowo. MaxModels nie używam ale na ModelMayhem tez jest ok.
    Ja eksportuje z rozdzielczoscia 300dpi i 800px. Znajomi maja na swoich kontach 900px zdjecia i wszystko jest ok..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Uzależniony

Domyślnie

To spróbuj z mniejsza rozdzielczością Sorry za literówkę. Powinno być ppi(pixel per inch). dpi(dots per inch) jest związane z drukiem
    Zdjęcie 300ppi i 800px będzie miało więcej bajtów niż zdjęcie 100ppi i 800px mimo, że oba będą miały na monitorze ten sam rozmiar.
    Jak uploadujesz większe zdjęcie, skrypt strony usunie nadmiar informacji i efekt może być zaskakujący... Ja domyślnie tworze wersje na WEB, każdego zdjęcia i ustawiam rozmiar na 800px na dłuższym boku i 72ppi.
    Zdjęcia wyglądają prawidłowo na Flickr, ModelMayhem i FB(metoda standardowa).
    W sąsiednim wątku ktoś napisał, że MaxModels przyjmuje max 680x540px

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fajnie by bylo by zebrac w jednym miejscu zalecenia jak skalowac foty do popularnych serwisow jak fb, mm, nk itp. tez zauwazylem straty na jakosci fotek ktore umieszczam na fb i nk. o ile daje w rozmiarze max 720pix na dlugim boku to nad rozdzielczoscia sie nie zastanawialem i mialem zawsze 300 a tu chyba glownie o rozdzielczosc chodzi...
    p.s.sorry za znaki - pisze z komorki

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów