Niestety chyba wszystkie. Teraz właśnie sprawdziłem: fota wysłana niedawno na FB o wadze 99,7k, gdy ją teraz skopiowałem z FB z powrotem na swój komp miała wagą tylko 33,8K !!! FB ciągle kombinuje z algorytmami - kiedyś było tam lepiej. Foty tam wstawiam w takiej samej jakości jak na swoją stronę, czyli 88-92%, tak aby fota przy 700/467 px miała wagę max ok. 100-150k, wtedy chyba mam najmniejsze spadki jakości. Możliwe że jakby dać jeszcze mniejszą wagę, to może ich algorytm miałby mniej pracy przy zepsuciu fot. Podostrzam tylko tradycyjnie w DPP lub Gimpie - sharpness - to daje mnie najlepsze rezultaty na FB i NK. Może teraz konkurencja z + google ograniczy ich zapędy do psucia fotek.
Nie sądzę by Google zreyzgnowało ze zmniejszania fotek. Jednak wszystkie popolularne serwisy tak kombinują, ale w sumie też jest to dla mnie zrozumiałe. Im bardziej zmineijszą wagę foty tym mniejsze koszty, w skali globalnej ma to na pewno znaczenie. Szkoda tylko, że nie są podane jaieś graniczne wymiary / wagi, przy których byłaby pewność, że nie grzebią w focie, tak by każdy mógł sobie przygotować zdjęcie jak chce![]()