Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Ostrość...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez addarek Zobacz posta
    Jednak kompresja.
    Jeżeli wrzuci się tam fotę w 100% JPG o wadze np. 450k i wymiarze 700 na 467 px to na serwerze będzie ona miała dalej 700 na 467 px lecz po ściągnięciu jej z powrotem na nasz komp okaże się, że będzie ważyła już tylko 80k, czyli jest skompresowana przez skrypty FB itd. To właśnie algorytmy kompresji FB, zmniejszające wagę naszych plików, psują jakość fotek po wrzuceniu na serwer.
    Sprawdzałeś może jakiej pojemności zdjęcia nie są kompresowane?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez addarek Zobacz posta
    To właśnie algorytmy kompresji FB, zmniejszające wagę naszych plików, psują jakość fotek po wrzuceniu na serwer.
    Ogólną jakość - jak najbardziej. Jednak na ostrość ma wpływ głównie skalowanie z nieodpowiednim algorytmem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Sprawdzałeś może jakiej pojemności zdjęcia nie są kompresowane?
    Niestety chyba wszystkie. Teraz właśnie sprawdziłem: fota wysłana niedawno na FB o wadze 99,7k, gdy ją teraz skopiowałem z FB z powrotem na swój komp miała wagą tylko 33,8K !!! FB ciągle kombinuje z algorytmami - kiedyś było tam lepiej. Foty tam wstawiam w takiej samej jakości jak na swoją stronę, czyli 88-92%, tak aby fota przy 700/467 px miała wagę max ok. 100-150k, wtedy chyba mam najmniejsze spadki jakości. Możliwe że jakby dać jeszcze mniejszą wagę, to może ich algorytm miałby mniej pracy przy zepsuciu fot. Podostrzam tylko tradycyjnie w DPP lub Gimpie - sharpness - to daje mnie najlepsze rezultaty na FB i NK. Może teraz konkurencja z + google ograniczy ich zapędy do psucia fotek.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie sądzę by Google zreyzgnowało ze zmniejszania fotek. Jednak wszystkie popolularne serwisy tak kombinują, ale w sumie też jest to dla mnie zrozumiałe. Im bardziej zmineijszą wagę foty tym mniejsze koszty, w skali globalnej ma to na pewno znaczenie. Szkoda tylko, że nie są podane jaieś graniczne wymiary / wagi, przy których byłaby pewność, że nie grzebią w focie, tak by każdy mógł sobie przygotować zdjęcie jak chce

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów