Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Ostrość...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wrzuciłem jeszcze raz cały folder przy 70 pixeli/cm, 800px na dłuższym boku i teraz rozmywa zdjęcia...
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Wrzuciłem jeszcze raz cały folder przy 70 pixeli/cm
    A te piksele to na centymetr czego?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

fb ostatnio zmienił swoje ustawienia i zdjęcia w ichnich galeriach są naprawdę spore (ok 1000 px na moje oko), więc wysyłanie 800 może być troche za małe.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A te piksele to na centymetr czego?
    Powiem szczerze, że nie wiem jak to LR rozpatruje... Przy eksporcie tak to wygląda:
    http://img3.imageshack.us/img3/1290/28900346.jpg
    Ostatnio edytowane przez niechcemisie ; 27-09-2011 o 12:59

Domyślnie

Tu nie chodzi o 300 dpi czy też 72dpi, lecz o stopień kompresji JPG. Kiedyś miałem patent na FB i NK - dawać foty w max. jakości przy wołaniu z DPP, czyli jakość obrazu 10, lub w GIMPIE jakość 100% JPG przy 72dpi.
    Zauważyłem też, że te portale nie lubią plików wyostrzanych za pomocą Unsharp mask - czy to w DPP czy w Gimpie - bardziej je masakrują. Zwykłe wyostrzanie w DPP lub Gimpie dawało mnie lepsze rezultaty. Teraz się już tym nie przejmuję, bo skoro FB jak i NK twierdzą, że fotki zamieszczone na ich serwerach są ich własnością - to niech je już mają w takiej jakości, jaką sami chcą mieć
    Jedynie uprzedzam znajomych, że foty są zmasakrowane algorytmami FB lub NK.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Powiem szczerze, że nie wiem jak to LR rozpatruje...
    No to może rozjaśnię ci trochę temat:
    ppi/dpi w przypadku zdjęć wyświetlanych na monitorze nie mówi zupełnie o niczym, tj. zdjęcie 800px w 300 dpi nie różni się kompletnie od zdjęcia 800px z 72 dpi. Ta informacja nabiera znaczenia dopiero podczas drukowania.

Cytat Zamieszczone przez addarek Zobacz posta
    Tu nie chodzi o 300 dpi czy też 72dpi, lecz o stopień kompresji JPG.
    Nieprawda. Tu chodzi o skalowanie (bądź brak skalowania) obrazków przez skrypty NK/FB/whatever.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 27-09-2011 o 14:44
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ppi/dpi w przypadku zdjęć wyświetlanych na monitorze nie mówi zupełnie o niczym, tj. zdjęcie 800px w 300 dpi nie różni się kompletnie od zdjęcia 800px z 72 dpi. Ta informacja nabiera znaczenia dopiero podczas drukowania.
    Tak, to wiem. Chodziło o to, że LR przy eksporcie nie mówi o tym o co mnie poprzednio pytałeś.

W takim razie w jaki sposób wywołać najlepiej jpga aby nie tracił na jakości po wrzuceniu na fb?
    Ostatnio edytowane przez niechcemisie ; 27-09-2011 o 14:55 Powód: Automerged Doublepost

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Hmmm
    Ja np. daję z reguły 800px na dłuższym boku przy 300dpi i rozmiarze ok. 300kb. Jak będzie 320kb to też ok, generalnie staram się nie dawać wielkości mniejszej niż 250kb. Te efekty mi pasuję.
    Fakt, że można by było zebrać info o najlepszych ustawieniach dla każdego z portali, PLFOTO, Fotoferia, Facebook itp.

Domyślnie

Nieprawda. Tu chodzi o skalowanie (bądź brak skalowania) obrazków przez skrypty NK/FB/whatever.
    Jednak kompresja.
    Jeżeli wrzuci się tam fotę w 100% JPG o wadze np. 450k i wymiarze 700 na 467 px to na serwerze będzie ona miała dalej 700 na 467 px lecz po ściągnięciu jej z powrotem na nasz komp okaże się, że będzie ważyła już tylko 80k, czyli jest skompresowana przez skrypty FB itd. To właśnie algorytmy kompresji FB, zmniejszające wagę naszych plików, psują jakość fotek po wrzuceniu na serwer.
    Ostatnio edytowane przez addarek ; 27-09-2011 o 20:03

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez addarek Zobacz posta
    Jednak kompresja.
    To właśnie algorytmy kompresji FB, zmniejszające wagę naszych plików, psują jakość fotek po wrzuceniu na serwer.
    Dokładnie. Mozna spróbować dawać na zewnętrznym portalu: flickr, imageshack, photobucket itp. a potem na FB linkować.
    Miłego dnia
    moja www

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów