"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
zamiast fish zoom powinienem napisać "zoomfish" - i może jaśniejsze stałoby się to, że zmiennoogniskowy obiektyw typu rybie oko nie jest moim zdaniem trafionym rozwiązaniem szczególnie dla pełnej klatki. Do tego ciemniej niż w starej stałce no i ta cena... Sam kupiłem używkę canona 15 mm za 2k z fakturą i to moim zdaniem jest tytułowy "dobry fish w rozsądnej cenie"![]()
Na początku uzywalem Zenitara jednak do końca nie bylem zadowolony ,później kupiłem Sigme 14/2,8 fajny duzy spelniał swoje zadanie i dobry do FF jednak troche brakowało mi ogniskowej i kupiłem Canona 10-22 i teraz jest OK! Zależy co komu jest potrzebne .
Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D
Jesli ktoś używa cropa i FF to dobre rozwiązanie IMHO.obiektyw typu rybie oko nie jest moim zdaniem trafionym rozwiązaniem
Było już wałkowane wcześniej w tym temacie - http://www.canon-board.info/showthre...57#post1005057
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 20-11-2011 o 14:41
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
pewnie po prostu wyliczyli, że nie opłaca się produkować oddzielnego 8mm, a nie mając takiego w ogóle robią prezent Sigmie - tak powstał zoom![]()