"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dawno temu uzywalem Zenitara, fakt ze troche mydlił ale mam wrazenie, ze to obiektyw o wiekszej trwałości, niż Samyang. Bo Samyanga kupiłem hmm, ponad dwa lata temu i po jakims czasie zaczął się "rozjeżdzać" z ostrością. Teraz mam Canona 15mm, nie ma porównania z Samyangiem.
No nie, bo jest jeszcze Sigma 15/2.8 i Canon 8-15 f/4 L.
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Do rybiego oka nie trzeba AF. Nie trzeba zaraz kupować systemowych obiektywów do Canona. Szczególnie nowy fisz-zoom jest koszmarnie drogi. Używany stary 15/2.8 jeszcze cenowo do przełknięcia. Ale jeśli np Sigma byłaby wyraźnie tańsza, to nie ma co się zastanawiać (nawet jeśli AF by nie chciał trafiać, w co wątpię, bo przy takiej ogniskowej, zapas GO jest duży nawet do nietrafionego AF). To niszowy obiektyw, nie będziemy go używać za często, AF nieistotny - im taniej, tym lepiej. Może być i Samyang. A jeśli Samyang, to może inna opcja? Świetnie wypadł Samyang pod micro43 w teście optycznych:
http://www.optyczne.pl/241.11-Test_o...sumowanie.html
Można kupić tego Samyanga i jakieś używane body micro43.
Body to pewnie za jakieś 600 zł (używane) można wykosić - pierwsze modele PENów lub Panasa G1. A manualny fish Samyanga coś koło 1000 zł. Może wyjść taniej niż używany Canon 15/2.8.
Przy manualnym obiektywie może być nawet najstarszy model Olka (EP1 albo EPL1) - AF w bezlusterkwocach Olka dogonił lustra naprawdę w najnowszych modelach. Przy tej ogniskowej AF nie ma znacznia.
Całość byłaby malutka i zawsze mamy drugie body/zestaw.
Dokupując drugi, bardziej uniwersalny obiektyw (lub body m43 w kicie z obiektywem) mamy dodatkowo mobilny zestaw rozmiarów większego kompaktu do normalnych (nie-rybich) zastosowań.
Nie ma obowiązku kupna drogiego szkła C8-15mm, bo cena rzeczywiście nie jest niska.
Systemowy C 15mm fish jest dość starawą konstrukcją, ale bardzo solidną i uważam, że używka za ok 2k PLN to przyzwoity wybór szczególnie na FF![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII