Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: Dobry fisheye w rozsądnej cenie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LondonCalling Zobacz posta
    A widzieliście już gdzieś takie używane Samyangi? Nowe chodzą po ok. 1000 zł (taką cenę przynajmniej widziałam na *******), można znaleźć gdzieś taniej?
    Chciałem ostrzec szanownego kolegę że dalsze próby zawoalowanej reklamy tego sklepu skończą się pożegnaniem :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dawno temu uzywalem Zenitara, fakt ze troche mydlił ale mam wrazenie, ze to obiektyw o wiekszej trwałości, niż Samyang. Bo Samyanga kupiłem hmm, ponad dwa lata temu i po jakims czasie zaczął się "rozjeżdzać" z ostrością. Teraz mam Canona 15mm, nie ma porównania z Samyangiem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobonk Zobacz posta
    Samyanga kupiłem hmm, ponad dwa lata temu i po jakims czasie zaczął się "rozjeżdzać" z ostrością. Teraz mam Canona 15mm, nie ma porównania z Samyangiem.
    Czyli uważasz, że to canon 15mm f/2,8 był tym "fsheyem i dobrym i w rozsądnej cenie"

Domyślnie

i jedynym jeśli chodzi o pełną klatkę...

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No nie, bo jest jeszcze Sigma 15/2.8 i Canon 8-15 f/4 L.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Domyślnie

ten nowy canon to jakiś żart

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    ten nowy canon to jakiś żart
    A bez metafor ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do rybiego oka nie trzeba AF. Nie trzeba zaraz kupować systemowych obiektywów do Canona. Szczególnie nowy fisz-zoom jest koszmarnie drogi. Używany stary 15/2.8 jeszcze cenowo do przełknięcia. Ale jeśli np Sigma byłaby wyraźnie tańsza, to nie ma co się zastanawiać (nawet jeśli AF by nie chciał trafiać, w co wątpię, bo przy takiej ogniskowej, zapas GO jest duży nawet do nietrafionego AF). To niszowy obiektyw, nie będziemy go używać za często, AF nieistotny - im taniej, tym lepiej. Może być i Samyang. A jeśli Samyang, to może inna opcja? Świetnie wypadł Samyang pod micro43 w teście optycznych:

http://www.optyczne.pl/241.11-Test_o...sumowanie.html

Można kupić tego Samyanga i jakieś używane body micro43.
    Body to pewnie za jakieś 600 zł (używane) można wykosić - pierwsze modele PENów lub Panasa G1. A manualny fish Samyanga coś koło 1000 zł. Może wyjść taniej niż używany Canon 15/2.8.
    Przy manualnym obiektywie może być nawet najstarszy model Olka (EP1 albo EPL1) - AF w bezlusterkwocach Olka dogonił lustra naprawdę w najnowszych modelach. Przy tej ogniskowej AF nie ma znacznia.

Całość byłaby malutka i zawsze mamy drugie body/zestaw.
    Dokupując drugi, bardziej uniwersalny obiektyw (lub body m43 w kicie z obiektywem) mamy dodatkowo mobilny zestaw rozmiarów większego kompaktu do normalnych (nie-rybich) zastosowań.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie ma obowiązku kupna drogiego szkła C8-15mm, bo cena rzeczywiście nie jest niska.
    Systemowy C 15mm fish jest dość starawą konstrukcją, ale bardzo solidną i uważam, że używka za ok 2k PLN to przyzwoity wybór szczególnie na FF
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A bez metafor ?
    raz ze cena a dwa malo komu potrzebny fish zoom

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów