Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wężyk Spustowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie Wężyk Spustowy

Myślałem ostatnio o zakupie wężyka spustowego do canona 30d do zdjęć z dłuższym czasem naświetlania. Szczególnie zależy mi na funkcji zablokowania migawki w trybie bulb do robienia zdjęcia z bardzo długim czasem naświetlania ( 2 - 10 H ) chodzi mi o zdjęcia nocne krajobrazu + gwiazdy ( przy czasie 1,5 H są widoczne białe smugi pozostawione przez poruszające się gwiazdy po swoich ,, orbitach '' ). Widziałem parę takich zdjęć i naprawdę bajecznie wyglądają.

Chciałbym się dowiedzieć czy do zrobienia takiego zdjęcia jest potrzebny wężyk i czy można robiąc takie zdjęcie uszkodzić matryce. I częste pytanie na tym forum: jeśli już miałbym kupić to czy wybrać oryginalny canona ( ok. 200 zł ) czy zamiennik ( najtańsze ok. 25 zł ).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jest takie rozwiązanie konstrukcyjne wężyk + pilot PIXEL RW221 dla Canona i nie tylko.
    Obsługuje tryby - pojedyncze zdjęcie, seria, bulb i czasówka. Cena zestawu 99zł
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marquez Zobacz posta
    Chciałbym się dowiedzieć czy do zrobienia takiego zdjęcia jest potrzebny wężyk i czy można robiąc takie zdjęcie uszkodzić matryce. I częste pytanie na tym forum: jeśli już miałbym kupić to czy wybrać oryginalny canona ( ok. 200 zł ) czy zamiennik ( najtańsze ok. 25 zł ).
    Najtansze, sa po okolo 7-8 zeta z przesylka z Chin :P

Z automatem odliczajacym czas, sa juz od okolo 40 zeta z przesylka z Chin :P

Przy naswietlaniu na dlugich czasach warto zaopatrzyc sie w GRIP, bo baterie sa blyskawicznie pozerane (moze sie okazac, ze bateria nie wytrzyma nawet jednego takiego zdjecia - zwlaszcza jak masz wlaczone automatyczna redukcje szumow)

Domyślnie

Na Twoim miejscu kupiłabym Pixela, może to nie jest najtańszy zakup (125 zł), ale działa znacznie lepiej niż chińskie noname'y za grosze.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LondonCalling Zobacz posta
    Na Twoim miejscu kupiłabym Pixela, może to nie jest najtańszy zakup (125 zł), ale działa znacznie lepiej niż chińskie noname'y za grosze.
    Że tak zapytam, w czym lepiej działa? Oparłeś tą opinię na jakimś doświadczeniu?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Przy naswietlaniu na dlugich czasach warto zaopatrzyc sie w GRIP, bo baterie sa blyskawicznie pozerane (moze sie okazac, ze bateria nie wytrzyma nawet jednego takiego zdjecia - zwlaszcza jak masz wlaczone automatyczna redukcje szumow)
    Niestety, nowy grip canona kosztuje ok. 500 - 600 zł. a używany można utrafić za ok. 350 - 400 zł. a w tej chwili planuje zakup Fisheye Samyang 8mm f/3.5 ok. 900 - 950zł a więc na gripa w tej chwili nie znajdę środków...
    30D | C 50/1.8 | C 75-300/4.0-5.6 | Ciamciang 8mm/3.5 | Tami 90/2.8 | Helios-44M-4 | YN560II
    Moje wypociny na twarzoksiążce

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marquez Zobacz posta
    Niestety, nowy grip canona kosztuje ok. 500 - 600 zł. a używany można utrafić za ok. 350 - 400 zł. a w tej chwili planuje zakup Fisheye Samyang 8mm f/3.5 ok. 900 - 950zł a więc na gripa w tej chwili nie znajdę środków...
    No to sam sobie odpowiedziałeś - kupisz najpierw to, co Ci jest najbardziej potrzebne. Totalnego badziewia "no name" nie warto kupować, bo padnie nim sie nacieszysz a co gorsza w najmniej odpowiedniej chwili
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 08-10-2011 o 20:18
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uprawnienia umieszczania postów